Kommentar

Vi når kun klimamålene, hvis vi ændrer på måden, vi dyrker landbruget

Danmark bør være et grønt foregangsland og producere planter frem for kød. For der er ikke tid til at vente på nye klimavenlige teknologier, hvis vi gerne vil have en planet, der er værd at leve på for ungdommen og for fremtidige generationer, skriver medlem af Giv Landbruget Mening Sara Courbin i dette debatindlæg
Debat
7. juni 2021

Det er ikke lige landbruget, der er topprioriteten i unges samtaler nu til dags, men det burde det måske være, når man ser på den måde, Danmark har dyrket sin jord igennem de seneste årtier, og hvorledes den vil påvirke vores fremtid.

De seneste par uger har jeg og nogle andre unge dykket ned i, hvordan det står til i dansk landbrug, og vi mener, at regeringens nye landbrugsudspil er skuffende.

Danmark er et af de lande i Europa, som dyrker sin jord allermest.

Heriblandt går størstedelen af jorden til at dyrke foder til dyr. Landbruget er ikke længere et landbrug, men er blevet til en industri. Gennem de seneste årtier er antallet af landmænd faldet drastisk, mens arealer for den enkelte landmand er blevet enorme.

Derudover er hele landbruget dybt forgældet og bevæger sig ikke hurtigt nok i den bæredygtige retning. Det er lige netop tid, vi ikke kan spilde, når vi tænker på den kæmpe klima- og biodiversitetskrise, vi er i.

Vores enorme kødproduktion forurener ekstremt meget, fordi mange ressourcer bliver brugt på at opdrætte dyr. Derudover udleder de en masse gasser, hvilket ophober sig til rigtig store mængder, som heller ikke gavner klimaet.

Det er her, det nye landbrugsudspil kommer ind i billedet. For selv om regeringen hævder, at den gør sit for at tage hånd om klimakrisen, nævnes der ikke noget med, at den animalske produktion skal fylde mindre. Men det bliver den altså nødt til, for at vi kan nå klimamålene i 2030.

Kødet skal på forhandlingsbordet, og det skal være nu. Regeringen satser på teknologier, som ikke er blevet implementeret uden for laboratoriet, eller som slet ikke eksisterer endnu. Det er en alt for risikabel vej at gå. Vi er ved at nå et vendepunkt, og vi frygter, at det hele snart vil gå rigtig galt.

Derudover anbefaler regeringen, at vores kost her i Danmark skal bestå af meget mindre kød for at skabe bedre sundhed og for at nå klimamålene. Alligevel mener den, at produktionen i Danmark ikke skal formindskes, fordi vi tilsyneladende er gode til at producere kød på en bæredygtig måde. Den mener desuden også, at vi skal fortsætte med at producere kød til resten af verden.

Men dette vil ikke løse problemet, for hele verden står over for klimakrisen, og når nu vi ved, hvor meget kød forurener, ville det være oplagt, at Danmark blev et foregangsland for et landbrug med mindre kød og flere grøntsager.

Vindmølleeventyret kunne gentages bare nu med landbruget og fokus på planteproduktionen. Derudover kunne noget af den jord, som ikke længere vil skulle bruges til at fodre dyr, omlægges til natur. Det ville gavne biodiversiteten, som virkelig mangler i Danmark.

En formindskning af kødproduktionen skal derfor være en prioritet i det nye landbrugsudspil. Det er et oplagt værktøj til at hjælpe med at redde klimaet og tage hånd om biodiversitetskrisen. Lad os gøre det, så vi unge og alle de fremtidige generation kan have en god og funktionel verden at leve i.

Sara Courbin er aktiv i Giv Landbruget Mening.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Se filmen "2040" af Damon Gameau, vist i DR2 den 11. maj 2021. Så er der lidt håb, endnu!
Men, det skal være snart.