Kommentar

Overvismandens jubeloptimisme er ubegrundet. Der er masser af krisetegn i dansk økonomi

Ifølge overvismand Carl-Johan Dalgaard er der ingen krisetegn i dansk økonomi, men der er god grund til at være skeptisk over for hans jubeloptimisme. Væksten er generelt faldende, og den vækst, vi har, bidrager til den stadigt mere alarmerende klimakrise, skriver lektor i politisk økonomi, Peter Nielsen, i dette debatindlæg
Politikerne har ret, når de siger, at coronakrisen har været hård ved dansk økonomi, skriver Peter Nielsen, der er lektor i politisk økonomi, i denne kronik.

Politikerne har ret, når de siger, at coronakrisen har været hård ved dansk økonomi, skriver Peter Nielsen, der er lektor i politisk økonomi, i denne kronik.

Jens Christian Top

Debat
15. juni 2021

Der er ingen grund til at være bekymret for dansk økonomi – hverken nu eller fremover. Økonomien står meget stærkt, og sammenligninger med krisen i 1970’erne giver slet ikke mening. Faktisk kan krisescenarier eller skræmmebilleder blive selvopfyldende profetier, der kan forhindre en ellers lys fremtid. Sådan lyder budskaberne fra overvismand Carl-Johan Dalgaard i Information den 5. juni, og også i en leder i Information den 14. juni går den pointe igen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Leanette Nathalia Chresta Jensen

Tak til Peter Nielsen for med ekspertise at skrive om emnet økonomisk velstand og vækst kontra miljøkrise og ønsket om minusvækst.
Verdens problemer er så store og komplekse, at det næsten ikke er til at rumme.
Det største er vel at vi er for mange mennesker til at dele verdens ressourcer, at I landene faktisk ikke vil dele og betale mennesker i den 3 verden nok for deres produkter til at de kan leve af det.
At I landene holder sig for ørene og synger la la la lala for at undgå at hører at store befolkningsgrupper er nød til at pakke deres få ejendele og flygte fra sult pga klima. Til Europa og andre veldfærdslande
Jeg tror ikke på at det fikser sig uden at vi skruer rigtig meget ned for forbrug og levevis, Og da de fleste mennesker ikke er nået til den erkendelse endnu bliver det nok en meget hård opvågning for de fleste.
Bare i den seneste uge er jeg blevet mindet om at : Mexico eksporterer alt frugt og grønt til USA. Deres egen befolkning er fejlernæret med stor fedme og diabetes til følge .
Vi vil hellere have mere i løn end flere kollegaer ! Penge til hvad ? Suk

Rune Stilling, Steen K Petersen, Jens Ole Mortensen, Jacob Nielsen, erik pedersen, Viggo Okholm, Niels-Simon Larsen og Ove Junne anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Når jeg hører titlen, overvismand, bliver jeg straks betænkelig, for de skulle vel fortælle sandheden om den kollisionskurs og holde sig til økonomien. Kate Raworth, Donughtøkonomien, der siger, at økonomi handler om mennesker og først derefter om økonomi.
Jeg er enig med Peter Nielsen her. Der er brug for modvækst. Man kan også sige en helt anden vækst end den, man ser. Et nyt vækstbegreb. Hvis verden skal reddes, skal vi ned i forbrug, men det hører man intet om hos de højt besungne og betalte vismænd. De har vel også børn, der skal have en fremtid under ikke alt for høje varmegrader.

Steen K Petersen, Jens Ole Mortensen, Poul Simonsen, Ruth Sørensen, Jacob Nielsen, jens christian jacobsen, erik pedersen og Leanette Nathalia Chresta Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er kun én ting at lære: økonomi er om noget kendetegnet ved billedet med den fulde mand, der leder efter sine nøgler i gadelygtens skær - ikke fordi han tabte dem dér, men fordi det er dér, der er lys.
Alt går ud på at opbygge forestillinger om lovmæssigheder, der gør nutiden og fremtiden forudsigelige - og ligeså ofte må man bare se i øjnene, at det overhovedet intet har på sig. Vi kan ikke gøre andet end det, som vi har en fornemmelse af vil føre til et ønskeligt resultat med sandsynlighed, uden overgribende og absurde udlægninger af en ikke-eksisterende pavlovsk adfærd. Hvis man kan iagttage pavlovsk adfærd, er det, fordi folk har fået at vide, at det er det, der regnes med at se.

For mange mennesker til, at dele verdens resourcer:):):)
I følge bloomberg Oxfam i 2017, 82% af alt indtjente penge gik til Vanguard og Blackrock.
Når medier ikke beretter om noget som helst vigtigt, så hjælper det ikke på det.

Morten Larsen, Inge Lehmann og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Klodens energi-ubalance fordobledes fra 2005 til 2019, viser forskning. En varm nyhed: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2021GL093047

jens christian jacobsen

Dalgaard og Nielsen har begge ret. Hvis vækst er grund til optimisme, har Dalgaard ret. Hvis vækst er grund til pessimisme, har Nielsen ret.
Eller: På den korte bane har Dalgaard ret. På den lange bane har Nielsen ret.

Jesper Frimann Ljungberg

Problemet med det billede, som folk som Dalgaard ser, er at 'opløsningen' er så ringe at ligesom med et fotografi, så kan det være svært at se om det er en fugl eller en fisk.

Desuden er den linse man ser igennem gårsdagen linse, det er modeller og teorier der ikke afspejler den virkelighed, der er lige nu og her, men gårsdagens virkelighed.

Og så er forståelsen for fagligheden og værdiskabelsen af aktivitet i samfundet cirka lige så nuanceret, som en business case udarbejdet i finansministeriet af yngste ambitiøse embedsmand (m/k).

// Jesper