International kommentar

På 2000 år har vi nået meget små fremskridt for dyrevelfærden

Når man læser verdens første roman, der handler om et mishandlet æsel, finder man i mange lande desværre ikke de store forskelle mellem i dag og for 2000 år siden. Dømmer vi vores civilisations moralske stade ud fra dyrevelfærd, er vi desværre ikke nået ret langt, skriver filosof Peter Singer i denne klumme
Verdens ældste roman, ’Det gyldne æsel’, beskriver hvordan æsler, heste og menneskelige slaver næsten arbejdede til døde, for det var billigere at tolerere enkelte døde og udskifte dem med nye end at forbedre de arbejdsvilkår, der tog livet af dem. Det samme sker i dag i agroindustrielle koncerner.

Verdens ældste roman, ’Det gyldne æsel’, beskriver hvordan æsler, heste og menneskelige slaver næsten arbejdede til døde, for det var billigere at tolerere enkelte døde og udskifte dem med nye end at forbedre de arbejdsvilkår, der tog livet af dem. Det samme sker i dag i agroindustrielle koncerner.

Debat
15. juni 2021

»En nations storhed og moralske fremskridt,« sagde Mahatma Gandhi, »kan måles ud fra, hvordan den behandler sine dyr«. Anvender vi den målestok på verden som helhed, kan vi spørge: Hvor store moralske fremskridt har menneskeheden præsteret over de seneste 2000 år?

Hvorfor 2000 år? Jo, for nylig genlæste jeg, hvad litteraturhistorikere anser for verdens ældste roman, Det gyldne æsel. Den blev skrevet cirka 170 e.v.t., da Marcus Aurelius var romersk kejser. Forfatteren, Apulejus, blev født i Madauros i Numidia – i dag den algeriske by M’Daourouch.

Det gyldne æsel er en eventyrroman, der i jeg-form fortælles af Lucius, hvis interesse for magi fører ham til Thessalien – en græsk provins, hvis troldmænd har ry for de mest utrolige troldkunster. Hans iver for at lære at gøre dem kunsten efter ender dog helt galt, da han indtager en forkert tryllesalve og bliver forvandlet til et æsel. Fra et æselsynspunkt beretter Lucius herefter om livet som ringeagtet arbejdsdyr i Romerriget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

Mennesket er en underlig skabning.

Mvh. Hanne Pedersen

Estermarie Mandelquist, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar