Klumme

Rune Lykkeberg: Drømmen om at regere fra midten kan føre til ophævelsen af politik

Den postideologiske regering fra midten, som nogle drømmer om i Skandinavien, bliver faktisk allerede afprøvet lige nu i Tyskland og Frankrig. Men erfaringerne viser, at der ofte er store omkostninger ved at ekskludere yderfløjene, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i denne klumme
Lars Løkke Rasmussen lancerede sig selv som manden i midten. Men er midten egentlig et godt sted at regere fra?

Lars Løkke Rasmussen lancerede sig selv som manden i midten. Men er midten egentlig et godt sted at regere fra?

Martin Lehmann

Debat
26. juni 2021

Længe har der i Europa været længsel efter, at de voksne satte sig ned og ordnede tingene, så vi slap for at høre på de skrigende unger. At de store såkaldt ansvarlige partier, der ofte er enige om de store linjer, kunne overskride den historiske modsætning mellem højre og venstre og løse problemerne. Lars Løkke Rasmussen talte til den længsel, da han lancerede sig selv som manden i midten, og det lader til, at kampen om den svenske regeringsmagt også er præget af en ambition om at undgå, at fortidens spøgelser vender tilbage som nutidens dæmoner: Mange vil gerne slippe for Vänsterpartiet, der har en kommunistisk forhistorie, og Sverigedemokraterna, som har rødder i nynazismen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Morten Lund

Der går kludder i begreberne, desværre.

jens christian jacobsen

Vi er havnet i blindgyde i vesten med den såkaldte midterpolitik. Den har domineret siden 1950erne hvor der var opbakning til motoren for konsensuspoltikken nemlig vækst. Sålænge ressourcerne var ubegrænsede, var det nemt at blive enige om, at alle skulle have lidt mere - hele tiden. Samtidig døde den eneste reelle trussel mod kapitaliismen nemlig socialismen, hvilket fremmede konsensuspolitikken yderligere, for der var ingen modstand.
Så kom klimatruslen, den stigende fattigdom og ulighed der satte og sætter spørgsmålstegn ved blind vækst. Midterpolitikken døde, fordi vækstpolitikken er død. Tilbage står fløje, hvor den ene desperat forsvarer vækstpolitikken uden væsentlige indskrænkninger. Over for dem står en anden fløj uden ideologisk basis andet end blind moralisme, hvor menneskerettigheder er blevet en ny tids credo som al politik skal indrettes efter. Men ingen af disse fløje kan redde verden fra ødelæggelse. Vi er nødt til at genopfinde en politisk ideologi, der bygger på kollektivets behov, på materialisme, på grøn politik, ny fordeling og fredelig sameksistens. Måske er er der inspiration at hente i det, der kaldes markedssocialisme med statsstyring af ressourceforbrug og fordeling, men med markedet som motor. Vietnam og enkelte andre lande har. siden nullerne forsøgt med en politik i den retning.

Jan Jensen, Vibeke Olsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Jeg tror, det er ufrivilligt komisk at Rune Lykkeberg optræder som ”post ideologisk” analytiker.

DK bliver allerede regeret hen over midten.
Se dog på hvem der står bag langt de fleste aftaler i folketinget....

Bedre held med at løse cirklens kvadratur, Rune