Læserbrev

Han stod i spidsen for massakren i iranske fængsler i 1988 – nu er han kommende præsident

Det iranske præsidentvalg står for døren, men det er langtfra et valg, som vi kender det i Danmark. Lige nu står det tidligere medlem af dødens udvalg, Ibrahim Reisi, til at ’vinde’, på trods af sin mørke fortid
Det iranske præsidentvalg står for døren, men det er langtfra et valg, som vi kender det i Danmark. Lige nu står det tidligere medlem af dødens udvalg, Ibrahim Reisi, til at ’vinde’, på trods af sin mørke fortid

Mia Mottelson

Debat
11. juni 2021

Den 18. juni i år afholdes det såkaldte præsidentvalg i Iran. Men resultatet er allerede afgjort. Denne gang får ingen fra andre fløje i regimet, heriblandt den såkaldte reformfløj, lov til at stille op. Nok fordi de nu har udspillet deres rolle og ikke længere er nyttige for Khameneis magtfulde fløj.

I Iran er det kun dem, der går ind for det islamiske regime og erklærer deres trofasthed over for den store Ayatollah Khamenei, der får lov at stille op til valg. Ud over det skal kandidaterne til både parlaments- og præsidentvalget godkendes af Vogternes Råd, som består af de mest rabiate og trofaste højtstående personer og ayatollaher i regimet. I år er kun syv af 592 kandidater blevet godkendt.

Denne gang står både store Ayatollah Khamenei og Vogternes Råd bag den eneste nævneværdige præsidentkandidat, som er blevet godkendt, Ibrahim Reisi. Reisi er kendt for sine forbrydelser i iranske fængsler de seneste årtier. Han var blandt andet en af de fem personer, som gav dødsdomme til flere tusind politiske fanger i iranske fængsler i sommeren 1988. De fem fik af ayatollah Khomeini ansvaret for at gøre en ende på de politiske modstandere i de iranske fængsler, og blandt de politiske fanger fik de navnet ’dødens udvalg’.

Reisi fik efterfølgende en central rolle i det iranske retsvæsen. Her stod han i spidsen for tortur, henrettelser og lange fængselsstraffe for tusindvis af politiske fanger. I Amnesty Internationals rapport i anledning af 30-årsdagen for massakren i iranske fængsler i 1988 blev Reisi udpeget som en central person i de forbrydelser, som regimet begik mod politiske fanger. Og det er altså ham, der nu står til at blive valgt som præsident i Iran.

Reisi var også chef for retsvæsenet under massedemonstrationerne i 2009 og 2017. Under demonstrationerne blev mange af de arresterede udsat for tortur og voldtægt, og efterfølgende fik mange lange fængselsdomme, fordi de havde deltaget i fredelige demonstrationer mod regimet.

Det er en forhånelse mod befolkningen og deres kamp mod et af de mest brutale regimer i verden, hvis man kan kalde det cirkus, der forgår i Iran under det islamiske regime, for et valg.

Nahid Riaza, debattør med iransk baggrund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Olsen

Ak ja, al den lidelse der er påført det iranske folk siden USA i 1953 kuppede den demokratisk valgte Mohammed Mossadegh - sørgeligt....