Klumme

Vi skal takke sygeplejerskerne for, at de tager kampen og ikke bare forlader skuden

Vi er heldige, at sygeplejerskerne strejker og tager en kamp for en fair løn i stedet for at forlade hospitalerne. For hvis de bare skred, havde vi et meget større problem, skriver tømrer Helga Mathiassen i denne klumme
Både sygeplejerskerne, pædagogerne og sosuassistenerne er mere værd, men lige nu er det sygeplejerskerne, der strejker, og det må vi støtte dem i. For måske kan deres kamp være løftestang for, at der bliver gjort op med den uretfærdige ulighed mellem kvinde- og mandefag, skriver Helga Mathiassen i denne klumme.

Både sygeplejerskerne, pædagogerne og sosuassistenerne er mere værd, men lige nu er det sygeplejerskerne, der strejker, og det må vi støtte dem i. For måske kan deres kamp være løftestang for, at der bliver gjort op med den uretfærdige ulighed mellem kvinde- og mandefag, skriver Helga Mathiassen i denne klumme.

Bax Lindhardt

Debat
29. juni 2021

»Hvis de ikke betaler, så er vi skredet,« siger en kollega fra et af naboskurene til mig en morgen. Vi følges ad over mod det store betonbyggeri, mens han fortæller, at de er begyndt at kigge efter nyt arbejde, fordi deres byggeleder ikke vil skrive under på højere timeløn. Det er symptomatisk for byggebranchen lige nu. Der er masser af andre firmaer at søge arbejde i, hvis lønnen er for lav.

Jeg er glad for, at sygeplejerskerne ikke er lige så troløse. Jeg synes faktisk, vi skal takke de sygeplejersker, der tager kampen for en fair løn i stedet for bare at forlade vores offentlige sundhedssektor.

Når man kritiserer de himmelråbende lønninger, som højtstående ledere i både det private og offentlige indkasserer, hører man altid det samme argument: Hvis man vil rekruttere de bedste, skal man kunne tilbyde en høj løn. Det argument gælder åbenbart kun i toppen og ikke for dem, der arbejder i de såkaldte kvindefag i den offentlige sektor. Der er mangel på både sosuassistenter, sygeplejersker og pædagoger. I min datters børnehave ansætter de pædagogmedhjælpere, når de slår en pædagogstilling op. Der er simpelthen ingen pædagoger, der søger stillingen.

Hvad er arbejde værd?

Det er svært at se en lykkelig udgang af den strejke, som sygeplejerskerne har kastet sig ud i. Det er dyrt at hæve lønnen for så mange offentligt ansatte. Og hvis man giver dem det ønskede løft af lønnen, hvem bliver så de næste, der strejker, fordi de også vil have mere i løn?

Men lige nu står vi i en situation, hvor vi må spørge os selv, om vi gerne vil have et velfungerende offentligt sundhedssystem i fremtiden. Hvis svaret er ja, må vi hæve lønnen for sygeplejerskerne. Ellers kan vi ikke rekruttere den kvalificerede arbejdskraft.

Der kører uendelige diskussioner om, hvorvidt sygeplejerskerne egentlig har en rimelig løn, og om alle mulige andre ikke skal løftes i løn først. Og om nattillæg og pension skal regnes med, når man sammenligner løn. Jeg forstår godt, hvis man bliver forvirret over de mange tal og sammenligninger. Det er altid en svær diskussion, hvor meget et stykke arbejde er værd.

Men én ting er sikkert: Lønnen for et stykke arbejde afspejler sjældent, hvor meget det i virkeligheden er værd. Løn afhænger af historiske faktorer. I sygeplejerskernes tilfælde en urimelig placering i et lønhieraki fra 1969. Løn afhænger også af, hvor godt arbejdsstyrken i det pågældende fag er organiseret. Om udbud og efterspørgsmål. Om hvor lang uddannelse, der ligger til grund for at udføre arbejdet.

De er mere værd

Der er en masse faktorer, som ikke betyder så meget for lønnen, men som egentlig burde have stor betydning. For eksempel om arbejdet er meget nedslidende. Eller om det er noget, vi som samfund virkelig har brug for. Jeg er ikke i tvivl om min holdning. Jeg synes, at sygeplejerskernes arbejde har stor værdi for vores samfund. De har et hårdt arbejde, der kræver fuldt nærvær, det ligger på skæve tidspunkter, og de rydder kalenderen og stiller op, når vi bliver ramt af en pandemi.

Ja, de er mere værd. Og det er pædagoerne og sosuassistenerne i øvrigt også. Og deres løn er endda langt lavere. Men nu er det sygeplejerskerne, der strejker, og det må vi støtte dem i. For måske kan deres kamp være løftestang for, at der bliver gjort op med den uretfærdige ulighed mellem kvinde- og mandefag.

Og så må vi bakke de andre kvindefag op, når de tager kampen. Og det håber jeg, de gør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ingrid Olsen

Støt sygeplejerskerne - jeg er helt enig!
Hvor svært kan det være at rydde op i lønsystemerne hvis politikerne vil det?
Det er dyrt ja, men dyrere at lade stå til…