Læserbrev

Udvidelsen af Københavns Lufthavn skal stoppes. Den er skadelig for både miljø og sundhed

Det er stik imod en ansvarlig klima- og sundhedspolitik, at regeringen nu planlægger at udvide Københavns Lufthavn. En lufthavn, der allerede er mere omfattende end tilsvarende lufthavne i vores nabolande. Det skriver fem borgere på Amager i dette debatindlæg
Det er stik imod en ansvarlig klima- og sundhedspolitik, at regeringen nu planlægger at udvide Københavns Lufthavn. En lufthavn, der allerede er mere omfattende end tilsvarende lufthavne i vores nabolande. Det skriver fem borgere på Amager i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
17. juni 2021

Regeringens udspil Tættere på – grønne byer i en hovedstad i udvikling har gode grønne tiltag, men den påtænkte udvidelse af Københavns Lufthavn er decideret at modarbejde en ansvarlig klima- og sundhedspolitik.

I andre europæiske lande og byer reduceres flyvningens skadevirkninger på klima, miljø og menneskers sundhed ved at stoppe lufthavnsudvidelser og korte flyvninger og ved at øge afgifterne. I modsætning til vores nabolande har Danmark ikke afgifter på flyrejser, og vi er et af de få lande, der har en stor lufthavn tæt på en storby – hvor det ovenikøbet er lovligt at flyve om natten. Samtidig er grænseværdierne for mikropartikel- og støjforurening forældede, og der mangler uvildige målinger.

Midt i en klimakrise, vi kun har få år til at stoppe, foreslår dette rige lands regering simpelthen at udvide den transportform, der udleder flest klimagasser. De næste generationer kommer – med god ret – til at anklage os for et kæmpe generationstyveri, når de står med oversvømmelser, ødelæggende vejrfænomener, millioner af klimaflygtninge og krige på grund af mangel på levesteder, mad og rent drikkevand.

Med en lufthavnsudvidelse vil mere end 200.000 borgere på Amager blive udsat for øget støj- og luftforurening. Både dansk og international forskning peger på, at luftforurening og støj har alvorlige helbredseffekter, blandt andet for tidlig død, astma og bronkitis, udvikling af lungecancer og hjerte-kar-sygdom. Nyere studier peger på, at der også ses effekter som nedsat fødselsvægt, hæmmet udvikling af lungefunktion hos børn og unge, udvikling af diabetes, slagtilfælde og andre kræftformer end lungekræft.

Den danske regering bør lytte til videnskaben – og til borgerne på Amager. Det er godt med tiltag, der giver byerne mulighed for at begrænse støj og forurening fra bilerne, men vi skal begrænse – ikke øge flyenes belastning af klimaet og menneskers sundhed. Det gør vi ikke ved at udvide en allerede meget stor lufthavn.

Rikke Lauritsen, Rasmus Steenberger, Helene Bach, Jette Smested og Karen Binger Holm er alle borgere på Amager

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Ih, hvor har man travlt med at ødelægge Amager. Fælleden skal også bebygges. De har ikke fred, før de får det hele ødelagt. Hvis ikke S ryger bagud til kommunalvalget er alt tabt.

Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen og erik pedersen anbefalede denne kommentar