Læserbrev

Cepos: sygeplejerskers lønstruktur bør belønne produktivitet – ikke anciennitet

Kære Jesper Jespersen, som økonom har jeg ingen holdning til, hvad sygeplejerskers samlede lønniveau bør være, men jeg mener, lønstrukturen bør belønne produktivitet, og at regionerne og KL’s monopol som arbejdsgivere og Dansk Sygeplejeråd som arbejdstagere bør ændres, skriver direktør i Cepos Martin Ågerup i dette debatindlæg
Kære Jesper Jespersen, som økonom har jeg ingen holdning til, hvad sygeplejerskers samlede lønniveau bør være, men jeg mener, lønstrukturen bør belønne produktivitet, og at regionerne og KL’s monopol som arbejdsgivere og Dansk Sygeplejeråd som arbejdstagere bør ændres, skriver direktør i Cepos Martin Ågerup i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
20. juli 2021

Jesper Jespersen spørger, hvorfor økonomer fra Cepos ikke anbefaler højere løn til sygeplejersker, når der nu – ifølge ham selv – er mangel på dem.

Jespersen forveksler forudsigelser og anbefalinger. Ved en pludselig stigning i efterspørgslen efter for eksempel håndsprit vil en økonom ikke anbefale en prisstigning, men højst forudse en sådan. Prisen fastlægger markedets aktører via de beslutninger, de træffer.

På markedet for arbejdskraft kalder vi priserne for lønninger. Arbejdsgiverne efterspørger arbejdskraft, sygeplejerskerne leverer den. Ved en mangel på sygeplejersker kan de regionale arbejdsgivere se sig nødsaget til at tilbyde et lønhop, som er større end for andre faggrupper, for at tiltrække flere til faget.

Hvorfor gør regionerne ikke det? Det kan der være flere grunde til. Måske er den nuværende løn i stand til at tiltrække nok sygeplejersker. Jespersen påstår, at afgangen af sygeplejersker overstiger tilgangen, men antallet af sygeplejersker har i en årrække været stigende. Personaleomsætningen er ikke specielt høj for sygeplejersker sammenlignet med andre fag. Sygeplejersker forlader altså ikke faget i særlig høj grad.

En anden mulighed er, at regionerne forventer, at de kan erstatte sygeplejersker med andre personalegrupper, hvis der opstår mangel på sygeplejersker. Det kunne for eksempel være sosu-assistenter, HK’ere eller læger. Der er over en årrække sket en stigning i antallet af sygeplejersker per sosu-assistent. Den udvikling kunne vendes.

Som økonom har jeg ingen holdning til, hvad sygeplejerskers samlede lønniveau bør være, men lønstrukturen bør i højere grad end i dag belønne produktivitet snarere end anciennitet. Endvidere bør Regioners og KL’s monopol som arbejdsgivere og Dansk Sygeplejeråd som arbejdstagere (monopsoni) ændres til fordel for øget konkurrence. Det vil være i sygeplejerskernes – og samfundets – interesse.

Arbejdskraft er et gode og vil derfor altid i et eller andet omfang være en mangelvare. Det gælder – som Jespersen selv påpeger – også andre faggrupper. Han nævner dog kun offentligt ansatte. Men der er også mangel på arbejdskraft mange steder i det private. At hæve lønnen ét sted flytter manglen et andet sted hen.

Martin Ågerup er direktør i Cepos.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Martin Ågerups hede drøm om en amerikanisering af det danske sygehusvæsen er et mareridt for alm. borgere uden forsikringer og høj indkomst. Desuden er det et kæmpe problem for samfundet fordi det til trods for at det lægger beslag på en meget stor del af samfundets økonomi ikke er i stand til at skabe en tilfredsstillende service for befolkningen generelt. I Danmark er vi på vej til Amerikanske tilstande med stadig stigende ulighed i sundhedssystemet og et væld af nye private sundhedsforsikringer. Derfor er sygeplejerskernes kamp for rimelige forhold vigtig for at sikre et velfungerende offentligt sygehusvæsen. Ågerups drøm om at nedbryde de solidariske kollektive overenskomster er ødelæggende for den samarbejdsånd der er helt nødvendig for at få det daglige arbejde til at fungere på en hospitalsafdeling. Vi ser allerede den skade det gør at der mange steder må hyres private vikarer ind fordi der ikke er tilstrækkeligt med fastansat personale.
Ågerups sidste kommentar om at arbejdskraft altid i et eller andet omfang vil være en mangelvare er noget vrøvl. Det er rigtigt at der nu under den økonomiske overophedning vi ser er mangel på arbejdskraft flere steder, men under 80ernes krise var det kun en stærk enhedsfagbevægelse der sikrede at vi trods stor arbejdsløshed fastholdt vores lønniveau og rettigheder.

hannah bro, Ann Madsen, Thomas Tanghus, Per Klüver, Peter Gløde, Carsten Munk, Hanne Utoft, Werner Gass, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det amerikanske sundhedssystem er det dyreste, mest ineffektive og mest bureaukratiske i den vestlige verden.

Det er kun de mest velhavende, der har gavn af det.

Læs her, hvor meget en ganske almindelig, ukompliceret fødsel kom til at koste:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/jul/17/baby-got-bills-wee...

Thomas Tanghus, Jesper Frimann Ljungberg, Freddie Vindberg, Per Klüver, Hanne Utoft, Werner Gass og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS det er ret sjovt ,at Martin Ågerup skriver at læger og andre kan overtage sygeplejerskernes opgaver - når sygeplejerskerne i stor udstrækning er kommet ind hos de såkaldte "familielæger" i privatpraksis, hvor de har overladt mange af deres tidligere opgaver til sygeplejersker.

Ligeledes er hans undren af, at regionerne ikke tilbyder sygeplejerskerne en højre løn, noget underlig, da Regionerne ikke har deres egen skatte udskrivning så deres budget er helt afhængig af den siddende regering og flertallet i Folketingets bevillinger.

Ann Madsen, Thomas Tanghus, Jesper Frimann Ljungberg, Per Klüver, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"En fremskrivning af udbud og efterspørgsel efter sygeplejersker fra Dansk Sygeplejeråds analyseafdeling viser da også, at hvis der ikke sættes ind med omfattende tiltag, så kan Danmark i 2025 forvente at mangle 6.600 sygeplejersker."

https://dsr.dk/politik-og-nyheder/nyhed/manglen-paa-sygeplejersker-skal-...

Også SOSU-assistenter og hjælpere er det blevet sværere at rekruttere.
Så det kan blive noget af en opgave at erstatte sygeplejersker med SOSU'er.

Desuden gad jeg godt se den læge, som frivilligt påtog sig sygeplejerskers og SOSU'ers arbejdsopgaver..

I your dreams, Ågerup.

Ann Madsen, Per Klüver og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Hvis hele sundhedsvæsenet skulle bestå udelukkende af læger, ville den fremtidige rekruttering nok lide under det..

For slet ikke at tale om at lønne læger for sygeplejeopgaver.

Svend-Erik Runberg

Jeg tror ikke, at Aagerup tror, at læger vil overtage sygeplejerskers arbejde, men at ny teknologi vil overflødiggør sygeplejejerskers assistance.
Jeg tror også, at mange af sygeplejerskens nuværende opgaver fint kan overtages af administrativt personale og sosu'er. - Det vil måske gøre uddannelsen til sosu mere atraktiv?
- Sygeplejerskerne skal passe på, at de ikke ender som lærerne år tilbage: Ophøjelse af mælingsskitse til lov. Ikke mere i løn. Tom strejkekasse og årelangt strejkekontingent.
- Kom dog selv med et forhandlingsudspil!

Eva Schwanenflügel

Ja, Runberg, du har helt ret i, at det er ny teknologi der skal redde dagen.

Ligesom på klimaområdet, hvor hockeystaven viser vejen, ikke..? ;-)

jesper jespersen

Kære Martin Ågerup (MÅ),
Tænk at jeg skal læse en erklæret neoliberal økonom skrive, at 'han ikke anbefaler en prisstigning på håndsprit, hvis der er mangel på samme'; fornægtelsen er monumental. Men det er nok også nødvendigt, når det skal bortforklares, at han som erklæret neoliberal økonom ikke tør anbefale en lønstigning til sygeplejerskerne, hvor de hospitalsansatte er helt dominerende. Uha, uha, her kan den neoliberale markedsmodel ikke bruges. Tankevækkende.
Hvad om MÅ forholdt sig til virkeligheden: at der fra 2018 til 2019 var en nettoafgang af beskæftigede på 1.000 sygeplejersker på hospitalsområdet? Og ikke nok med det. De offentlige udgifter til sundhedsvæsenet er faldet fra 10 pct. af bnp i 2012 til 9½ pct. bnp i 2019. Et område der måtte forventes at være en indkomstelasticitet over én. Det er overraskende, ikke mindst da vi jo alle havner på et (offentligt) hospital før eller senere og vel ønsker at få en tidssvarende behandling, hvilket bl.a. kræver tilstrækkeligt og veluddannet personale.
Men har MÅ måske en anden politisk dagsorden?

hannah bro, Ann Madsen, Jesper Frimann Ljungberg, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, man må sige, at MÅ har en HELT anden politisk dagsorden :

"Sandheden er desværre, at vi ofte ikke ved, hvem der finansierer tænketankene - og hvem der dermed kunne have en interesse i at få bestemte budskaber ud.

Budskaber såsom at Greta Thunberg og andre dommedagsprofeter tager fejl. For som Martin Ågerup, direktør hos den danske tænketank CEPOS skrev i år:

»Fremtiden tegner lys, trods klimaforandringer. Det er endvidere meget vigtigere for menneskets ve og vel i fremtiden, at vi sikrer fortsat høj økonomisk vækst, end at vi får bekæmpet klimaforandringer."

https://klimamonitor.dk/debat/art7891929/Hvis-t%C3%A6nketanke-skal-tages...

Svend-Erik Runberg

Kære Eva Schwanenflügel,
Om hocheystave og deres evne til at vise vej og forklare fremtiden, ved jeg meget lidt. - Det må du tage dig af.
Om udviklingen i sundhedsteknologi er jeg mere på hjemmebane. - Her er ingen flade kurver, men eksponentiel stigning fra start.
Vi vil oplever og vil i stigende grad opleve store forandringer i sundhedssektoren. Robotter vil operere, mange behandlinger kan patienten selv udføre, - og derfor omfordeling af arbejdsopgaverne blandt sundhedspersonalet, - nok især mod det som "robotter" ikke kan: Omsorgsfuld pleje.

Eva Schwanenflügel

Kære Svend-Erik Runberg,

Du kender ikke Dan Jørgensens famøse hockeystav..?!?

"Hockeystaven" er et meget udskældt begreb, som specielt klimaminister Dan Jørgensen (S) har brugt om, hvordan Danmark skal nå målet om at reducere sin CO2-udledning med 70 procent i 2030.

Her kan man tro på, at teknologisk udvikling vil øge klimareduktionerne eksponentiel, og at reduktionskurven dermed vil ligne en "hockeystav". Det er dog blevet kritiseret for at være en undskyldning for ikke at gøre meget med det samme."

https://m.agriwatch.dk/Nyheder/politik/article13024842.ece

Det lyder ret meget ligesom hockeystaven, det med den eksponentielle stigning i sundhedsteknologi..

Og som om, det er lægerne, der efterhånden bliver overflødiggjorte, ikke sygeplejersker eller SOSU-assistenter ;-)

Svend-Erik Runberg

Kære Eva Schwanenflügel,

Vi får se.
Tiden der åbenbarer alt, vil også åbenbare dette.

Eva Schwanenflügel

Kære Svend-Erik Runberg,

Also sprach Zarathustra ;-)