Læserbrev

Danmark skal tage selvstændig stilling til afrikapolitikken og ikke blindt følge Frankrig

Danmark skal tage stilling til afrikapolitikken og ikke blindt følge den franske tilgang, der i stigende grad kritiseres af særligt de vestafrikanske lande, skriver forsker, Lassina Badolo i dette debatindlæg
Danmark skal tage stilling til afrikapolitikken og ikke blindt følge den franske tilgang, der i stigende grad kritiseres af særligt de vestafrikanske lande, skriver forsker, Lassina Badolo i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
30. juli 2021

Danmark sætter sit gode ry i Afrika på spil. Det er ærgerligt, når Danmark ellers havde opbygget et ry i Afrika som et land, der aktivt bidrager til at støtte demokrati, menneskerettigheder, pressefrihed samt etablering af infrastruktur til vand og elektricitet.

En række danske ngo’er har i Afrika arbejdet med projekter inden for disse områder. Det har de gjort med en afrikansk udviklingspolitik, der var specifik for Danmark, og høstede anerkendelse særligt i den vestafrikanske del af kontinentet.

På det seneste har der dog været en tendens til, at Danmark tilpasser sig Frankrig mere og mere.

Frankrig har med sine mange tidligere kolonier i Afrika haft en tilstedeværelse på det afrikanske kontinent, der overgår ethvert andet tidligere koloniimperium.

Den franske afrikapolitik er stærkt påvirket af kolonialisme og bliver i voksende omfang afvist af afrikanere. I flere af landene kæmper befolkningen mod deres lederes magtmisbrug, der til tider holdes kunstigt ved magten for at bevare Frankrigs indflydelse.

Frankrigs afrikapolitik er ikke altid hverken progressiv eller tjener Afrikas udvikling.

Særligt nylige debatter om CFA-valutaen (møntenhed, der anvendes i nogle vestafrikanske lande), NATO’s rolle i Libyen ledet af Frankrig samt Frankrigs rolle i forbindelse med Folkedrabet i Rwanda år tilbage illustrerer dette.

Man kan derfor undre sig over, hvorfor de danske myndigheder i næsten et årti har valgt at tilpasse Danmarks afrikapolitik mere og mere til den franske.

Danmark var tilmed et af de få NATO-medlemmer, der trodsede Den Afrikanske Unions råd og bidrog til de bombeangreb i Libyen, der har resulteret i terrorisme, som i dag spreder sig i hele Sahelområdet.

Derudover har Danmark for nylig besluttet at sende soldater til Mali under fransk kommando for at kæmpe en krig, hvis resultat er usikkert, og hvor der er i stigende grad sættes spørgsmålstegn ved Frankrigs rolle.

Afrika er et kontinent i udvikling, der kæmper for sin uafhængighed. Over hele kontinentet vokser utilfredshed mod Frankrigs politiske indblanding i lande, der har været uafhængige i mere end 60 år.

Danmark skal træffe valget om, hvilken retning vi ønsker i afrikapolitikken.

Vi kan enten fortsætte med blindt at følge Frankrig, eller vi kan holde fast i den tilgang, der har skabt vores gode ry og kan forenes med de afrikanske unges kamp for uafhængighed og kontinentets udvikling.

Lassina Badolo er forsker

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lassina Badolo

Du har 100% ret i, at vi aldrig i livet burde sende tropper til Sahel -
hverken specialtropper eller andre.

Frankrig har sin helt egen historiske politik overfor Afrika, som vi slet ikke skal blandes ind i.

Anne Albinus

Tak til Lassina Badolo for at gøre opmærksom på problemet.

Stefan Brühne fra den tyske tænketank DGAP har fortalt til Arte.tv, at formanden for EU-Kommissionen Ursula Von der Leyen, da hun var forsvarsminister, sagde, hun måtte gøre vold på sig selv for at lade Tyskland deltage i missionen i Mali. Grunden var, at tyske politikere ønsker et godt forhold til Frankrig.