Læserbrev

Der findes en bedre behandlingsmodel for dobbeltdiagnoser. Regeringen bruger den bare ikke

Mennesker med kombination af psykisk sygdom og misbrug fortjener bedre behandling, end de får i dag. Vi har løsningen, og vi har lavet aftalen med KL, Danske Regioner og regeringen. Men hvorfor handler regeringen ikke? spørger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, Camilla Ratchke, formand for Lægeforeningen, Knud Kristensen, formand for SIND, Jane Alrø Sørensen, generalsekretær for Bedre Psykiatri og Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab om i dette læserbrev
Mennesker med kombination af psykisk sygdom og misbrug fortjener bedre behandling, end de får i dag. Vi har løsningen, og vi har lavet aftalen med KL, Danske Regioner og regeringen. Men hvorfor handler regeringen ikke? spørger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, Camilla Ratchke, formand for Lægeforeningen, Knud Kristensen, formand for SIND, Jane Alrø Sørensen, generalsekretær for Bedre Psykiatri og Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab om i dette læserbrev

Mia Mottelson

Debat
8. juli 2021

Mennesker med psykisk sygdom og misbrug – de dobbeltdiagnostiserede – er en udsat gruppe i samfundet. Blandt nogle fører dobbeltdiagnosen til gentagne akutte indlæggelser. Blandt andre fører dobbeltdiagnosen til mistede job og opløste familier. I retspsykiatrien er gruppen overrepræsenteret på grund af kriminalitet, de aldrig ville have begået, hvis de var velbehandlede.

Der har gennem flere år været enighed om, at dobbeltdiagnostiserede får en utilstrækkelig behandling. Derfor har skiftende regeringer – inklusive den nuværende – og brede flertal i Folketinget ønsket et opgør med det nuværende delte behandlingsansvar, hvor kommunerne behandler misbruget og regionerne den psykiske sygdom.

Løsningen har der også været bred enighed om, nemlig at ansvaret for behandlingen af begge lidelser skal samles i regionerne, så mennesker med dobbeltdiagnoser ikke falder mellem to stole.

Det politiske ønske om en samlet løsning blev bekræftet i regeringens aftaler med KL og Danske Regioner om de økonomiske rammer for 2021. Der blev også givet håndslag på, at løsningen ikke skal vente på den mere langsigtede tiårsplan for psykiatrien. Det er derfor med stor undren, at vi må konstatere, at regeringen endnu ikke har fremlagt en løsning.

Frem mod de afsluttede økonomiaftaler lå der endda en færdig model på bordet. Modellen sikrer en enkel afgrænsning af målgruppen for et nyt samlet behandlingstilbud – nemlig de patienter, som regionerne i forvejen har ansvaret for at behandle for deres psykiske lidelse.

Borgere, som behandles for deres psykiske lidelse hos deres egen læge eller hos praktiserende speciallæge, kan derimod fortsat blive behandlet for deres misbrug i det kommunale misbrugscenter. Men denne model blev pludselig taget af bordet uden et eneste sagligt argument som belæg.

Jo længere regeringen og Christiansborg venter med at gøre det rigtige, jo mere svigtes denne udsatte gruppe af borgere. Det rammer borgerne, deres pårørende og medarbejderne på de sociale bosteder, der alle mærker konsekvenserne af den nuværende, mangelfulde behandling. 

Vi har løsningen, nu er det jeres tur.

Stephanie Lose er formand for Danske Regioner, Camilla Ratchke er formand for Lægeforeningen, Knud Kristensen er formand for SIND, Jane Alrø Sørensen er generalsekretær for Bedre Psykiatri og Gitte Ahle er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Colin Bradley

Jeg gætter det kun er et spørgsmål om penge, for når nu regionerne og kommunerne har udarbejdet en model, er det ellers bare om at sætte modellen i værke. Det bør ikke behøve en gummi stempel fra regeringen.
af Colin Bradley ( - kandidat for psykiatri-Listen til Regional valg)