Klumme

Georg Metz: Tankeløsheden kan socialdemokraterne finde ved at se sig selv i spejlet

Inden 89 slår sig på hjernen
Langtidsvirkningerne af Anders Foghs ’noget for noget’-forestillingsverden, og som legitimerede råheden i fremmed-, kultur- og retspolitikken, skal jo heller ikke undervurderes.

Langtidsvirkningerne af Anders Foghs ’noget for noget’-forestillingsverden, og som legitimerede råheden i fremmed-, kultur- og retspolitikken, skal jo heller ikke undervurderes.

Jens Dresling

Debat
23. juli 2021

Anders Fogh Rasmussen erklærede i sin nytårstale 2001 dannelsens indsigt i kunst og kultur som fjende af folket: »Eksperter er vi selv,« sagde den nye statsminister og foregreb hermed den fakta-resistente populisme. 15 år senere lovpriste Fogh valget af Donald Trump.

Det var dér, vi var.

Fagfolk i råd og nævn, der blandt andet vurderede spørgsmål om kunst, indvandring og miljø, blev fyret af Fogh og erstattet af folk uden distraherende indsigt.

Den kreative Fogh fandt forklaringen på rigets dårligdom i udskammende kategoriseringer: 68’erne som symbol på et nationalt kundskabsforfald, en årsagssammenhæng nøgterne kritikere snarere fandt i taxametersystem og nedskæringer på lærdomscentrene.

I en underliggende robust idiosynkrasi figurerede det om muligt mere løsagtigt definerede begreb: kulturradikalismen – ahistorisk hævdet som en undergravende organisation af mørkemænd med statstilskud, bestyrelse og valg af revisorsuppleanter. Neoliberalismen og Dansk Folkeparti kaldte til kulturkamp på mildt sagt flossede præmisser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Friheden flyver.

Oh, frihed, oh, friheden flyver
som svalerne højt i det blå,

oh, frihed, oh, friheden flyver
dig helst på jorden vi så.

Leif Sylvester | Erik Clausen

Bjarne Andersen, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, erik pedersen, Torben Skov, Dorte Sørensen, Elisabeth From og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Mere overvågning giver mere frihed."

Justitsminister Montanus

Ib Christensen, Bjarne Andersen, Marianne Jespersen, Steen K Petersen, erik pedersen, Rolf Andersen, P.G. Olsen, Torben Skov, Christian Mondrup, Dorte Sørensen, Elisabeth From, Lise Lotte Rahbek og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak for den vinkel - "at årene efter Nyrup/Lykketoft/Jelved, hvis determinerede helhedsplaner og keynesianske faglighed fik styr på arbejdsløshed og gang i sutterne, grundlæggende og trods skattestop og ødelæggelsen af SKAT rakte ud over Fogh og Løkkes golde epoke." - (PS. AFR levede også højt på indtægter fra Nordsøolien, da den og Skibsfarten var det der i de år gav overskud til statskassen.)
Den er noget anderledes end hvad Løkke Rasmussen osv. kommer med - deres remse er mere at MF lever højt på alle de nødvendige reformer som AFR /LLR har indført.
Men skal "vi" virkelig være stolte af et nedbrudt Skattesystem og hvad med alle de supersygehuse der kunne klare sygedom på rekordtid - hvor mange har "vi" af dem og hvor meget mere effektiv er behandlingerne og sammenhængen med hjemsendelserne fra disse supersygehuse mv. blevet?
Jeg jeg kunne desværre blive ved at spørger efter alle de bedre forhold som AFR og LLR skulle have skabt.
Problemet i dag er, at MF ikke er villig til at få rettet op på alle dårligdommene , men i stedet strammer skruerne yderligere.

Elisabeth Andersen, Rasmus Kristiansen, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Mikael Benzon, erik pedersen, Rolf Andersen, Freddie Vindberg, Torben Skov, Hans Jørgen G. Ravn og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Bresler

Der er begrundet frygt for at de sprøjteglade lobbyister der trak en dispensation på det satans giftige Reglone ud af næsen på socialdemokraterne samtidig har trukket deres rygrad med ud?
Så kunne vi jo lige så godt have beholdt ham der festaben der bor gratis i fiskernes sommerhus:-(

Anne-Marie Esmann

Os der regnede med bedre tider under en MF og Socialdemokraterne er blevet slemt skuffede. Må håbe at vi som samfund en dag bliver mere humane og villige til at kunne rumme mennesker fra andre dele af verden. For det bliver der brug for, hvis vi ikke får styr på klimaet.

Lagde i øvrigt mærke til at MF kun benyttede ordet terror i forbindelse med 10 årsdagen for højrenationale terror i Norge. Det fandt jeg bizart. Hvorfor taler vi ikke om den trussel, som lever lige her i vores egen baghave. Men vi kan på et split sekund nævne dårlige ting om vores muslimske naboer og medborgere. Fy for den

Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Rolf Andersen, Torben Skov og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar

Jeg er overbevist om, at hvis ikke vi meget snart får styr på klimaet, er alt det andet ligemeget.

Rasmus Kristiansen, Ib Christensen, Mikael Benzon, Bjarne Andersen, Steen K Petersen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Torben Arendal, erik pedersen, Rolf Andersen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

En lille korrektion: Det var 1. januar 2002, at Anders Fogh var “ny statsminister”.

Jacob Nielsen

Jeg er overbevist om, at hvis vi ikke får styr på befolkningstilvæksten, så er klimakampen og alt det andet ligemeget.

Rasmus Kristiansen, lars pedersen, Torben Arendal, erik pedersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

… og jeg er overbevist om, at får vi ikke snart styr på grådigheden, the rest is silence…

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Ruth Sørensen, Steen K Petersen, Torben Skov, Christel Gruner-Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

89erne rammer jo Socialdemokratiet som en boomerang, for det er jo den tredje vej, som fjerner socialdemokratisk samfundsforståelse fra sit grundlag og går i en nærmest totalitær retning henimod det konkurrencesamfund, som vi nu alle ved er en dødens hovedvej.
I hvert fald i Norden var det fuldkommen urimeligt, at man ikke fastholdt den sunde balance i samfundet, som baserede sig på blandingsøkonomien, og som sikrede os imod urimeligt overforbrug og umenneskelig udbytning af arbejdskraften.
Mogens Lykketoft har, til trods for den under ham påbegyndte liberalisme, sagt det meget godt: at vi besluttede, at der var visse job, som simpelthen var så ringe betalt, at vi ikke ønskede at have dem i samfundet.
Dertil kommer, at vi stadig holdt fast i, at det er produktion, der skaber værdi, mens tjenester blot flytter om på de eksisterende værdier.

Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

"Os der regnede med bedre tider under en MF og Socialdemokraterne er blevet slemt skuffede".

Det kunne jeg godt have fortalt dig . Håber, du husker det til næste valg og sætter dit kryds ved det eneste venstreorienterede og humanistiske parti, der er tilbage. Liste Ø.

Mikael Velschow-Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvornår kunne man sidste gang sætte sit kryds ved S, og håbe på mindskelse af uligheden, mere bæredygtighed og klimabevidsthed?
Var det ikke før Poul Nyrup kuppede Svend Auken?

Jeppe Bundgaard har ret, Enhedslisten er det eneste parti tilbage, der stadig har humanistiske og grønne idealer.

Eva Schwanenflügel

PS. De Radikale var (som sædvanligt) med til kongemordet.

"Et citat af Anker Jørgensen fra 1982 danner overskriften for Hans Engells fremragende bog om skelsættende politiske udmeldinger fra 1966 til i dag. ”Lusepustere og slingrefise”, sagde socialdemokratiets daværende formand om det besværlige radikale støtteparti."