Læserbrev

Selv den højt besungne udbudsteori, som Cepos elsker, anbefaler højere løn til sygeplejersker

Er der mangel på arbejdskraft, må det personlige økonomiske incitament være for dårligt, siger de traditionelle økonomiske lærebøger. Og vi mangler sygeplejersker. Men pudsigt nok har jeg ikke hørt nogen fra Cepos anbefale højere løn til sygeplejersker, skriver professor emeritus i dette debatindlæg
Er der mangel på arbejdskraft, må det personlige økonomiske incitament være for dårligt, siger de traditionelle økonomiske lærebøger. Og vi mangler sygeplejersker. Men pudsigt nok har jeg ikke hørt nogen fra Cepos anbefale højere løn til sygeplejersker, skriver professor emeritus i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
16. juli 2021

Der er et aspekt af lønkonflikten mellem Dansk Sygeplejeråd og Finansministeriet, som påkalder sig overraskende lidt opmærksomhed: Afgangen af sygeplejersker har oversteget tilgangen. Det er ikke kun arbejdspresset under coronakrisen, der har spændt arbejdsbyrden hårdt for. Det er heller ikke, fordi der bliver uddannet færre. Tværtimod må manglen på sygeplejersker først og fremmest tilskrives ringe løn- og arbejdsvilkår – et forhold, der i øvrigt genfindes blandt jordemødre.

Hvad ville løsningen på denne konflikt være, hvis jeg (som samfundsøkonom) ræsonnerede ligesom de traditionelle udbudsøkonomer i Finansministeriet, tænketanken Cepos og tænketanken Kraka? De læner sig alle op ad den højtbesungne udbudsteori, især når arbejdsmarkedet er i fokus. Er der mangel på arbejdskraft, så må det være det personlige økonomiske incitament, som ikke er tilstrækkeligt. Hvad er ifølge de traditionelle lærebøger i økonomi svaret på denne udfordring? Lønforhøjelse!

I neoklassisk udbudsteori, som ministeriet og tænketankene tager afsæt i, er der ikke analytisk forskel på arbejdskraft og bananer: Sæt prisen op, så skal udbuddet nok følge med.

Men pudsigt nok har jeg ikke hørt en eneste repræsentant fra disse institutioner anbefale en klækkelig lønforhøjelse til sygeplejerskerne. Hvorfor gælder den traditionelle teori og politikanbefaling ikke her? Det gør den jo i den grad, når kontanthjælpsmodtagere skal i arbejde. Her er det godt nok ikke højere løn, men lavere understøttelse, som et enigt kor af økonomer anbefaler. Der tales tydeligvis med to tunger her.

I den aktuelle konflikt, der handler om løn- og arbejdsvilkår for sygeplejepersonalet i dag, vil udfaldet af konflikten sende et signal til den yngre generation om arbejdsvilkårene i fremtiden. Her bør der være en enkelt embedsmand i Finansministeriet, der erindrer lærerkonflikten i 2013, som også betød, at færre søgte ind på læreruddannelsen. Det gik helt galt, har undervisningsministeren efterfølgende erkendt.

Så hav dette i erindring i Finansministeriet og Sundhedsministeriet – for vi havner alle på sygehuset før eller senere. Og her rækker et honninghjerte som julegratiale til sundhedspersonalet ikke.

Jesper Jespersen, professor emeritus i samfundsøkonomi

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Wieth

Et godt indlæg. Jeg kan kun finde en smutter: “tænketanken Cepos”. CEPOS er ikke nogen tænketank. CEPOS er en interesseorganisation. Man kan ikke forvente at interesseorganisationer udtaler sig i strid med de interesser, de bliver betalt for at varetage.

Peter Gløde, Hans Larsen, Steen K Petersen, Jan Damskier, P.G. Olsen, Steffen Gliese, Egon Stich, Poul Reynolds, Thomas Tanghus, Poul Simonsen, Eva Schwanenflügel og Ingrid Olsen anbefalede denne kommentar

Udbudsprincippet gælder kun når det gavner finansjonglørene, dem der arbejder hårdt for at kunne opfylde drømmen om en rumrejse og lignende gespengster, dem der ikke bidrager til forbedring af folks levevilkår og overlevelse.

Carsten Munk, Steen K Petersen, Ove Skildal Nielsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Den indlysende grund til at Cepos aldrig vil anbefale generel højere løn til sygeplejerskerne er at de arbejder i den offentlige sektor som for enhver pris skal formindskes til fordel for privathospitaler, Her er det ikke noget problem med udbudsteorien fordi denne sektor skaber privat profit og lønsystemet garanteret er baseret på et et langt mere individuelt lønsystem som forhindre kollektive forhandlinger og solidaritet. I øvrigt er Cepos en skattesponsoreret neoliberal tænketank som er skabt af centrale personer fra den politiske og økonomiske elite. Den har helt grotesk fået prædikatet almennyttig og bidragyderne kan derfor trække deres bidrag fra i skat.

Bo Mussmann, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Søfting

Når der skal tiltrækkes kvalificeret ledere til de offentlige virksomheder er der ingen grænser for hvad de får tilbudt af løn og fratrædelsesordninger. At de efterfølgende, alligevel ikke kan kende forskel på deres eget og statens hævekort er åbenbart et karaktertræk, der er mere udbredt på ledelsesgangene end på sygehusets afdelinger.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Anne Katrine G. Gelting, Steffen Gliese og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Gid økonomer ville gå ind i den dialog. Ville gerne høre deres modsvar

kirsten toft

En god pointe at se på sygeplejerskernes efterspørgsel efter job. Og så bliver det i øvrigt spændende at se, hvornår Danske Regioner har tænkt sig at tage ansvar for at få sygehusvæsenet op i fulde omdrejninger igen. Det er trods alt regionerne og ikke Dansk Sygeplejeråd, som vi som skatteydere betaler for at få det til at fungere.

Krister Meyersahm

Sygeplejerskernes startløn for en 37 timers arbejdsuge i normal arbejdstid i dagtimer og inklusive pensionstillæg udgør 28.600. Hertil kommer tillæg for aften, nat m.v. Til sammenligning og på samme vilkår tjener en faguddannet godschauffør omkring 33.000 altså godt 5000 mere om måneden. Begge grupper tjener naturligvis mere når arbejdstiden forlænges med overtid og i aften/nattetimer samt på helligdage.

Men tilbage står, at vi som borgere, når vi køber sundhedsydelser, er uvillige til at betale en sygeplejerske blot noget der er i nærheden af det en vognmand må betale sine chauffører.

jesper jespersen

Tak for absolut relevante kommentarer. Jeg kunne have skrevet længere og mere udførligt; men var begrænset af 2.200 anslag.
Hvis der havde været plads ville jeg have fremhævet, at DE OFFENTLIGE SUNDHEDSUDGIFTER SOM ANDEL AF DEN SAMLEDE VÆRDITILVÆKT (bnp) ER FALDET SIDEN 2012!
Det er altså ikke fordi 'vi ikke har råd til sundhed og ordentlige lønninger'; men fordi politikerne ikke vil bevillige de nødvendige penge; men har giver skattelettelse i stedet!

Cirkeline Marlow, Hans Larsen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en absolut gåde, at medierne anvender tænketanke som Cepos uden varedeklarering.

Cepos er finansieret af anonyme sponsorer, der ikke vil have deres navn frem i offentligheden, og det er med god grund, for så kan der med det samme drages ubehagelige konklusioner om, at deres udtalelser bunder i rene partsindlæg og ej ekspertise.

Her er et godt eksempel:

"I dokumentarfilmen fra DR "Kampagnen mod klimaet", beskrives det også, hvordan tænketanken CEPOS er blevet fanget med fingrene i kagedåsen, da de udgav en kritisk analyse om vindmøller - hvor analysen ad omveje var finansieret af vindmølleindustriens største konkurrent, nemlig olieselskaberne. Det fremgik bare ikke af mediernes dækning af ’analysen’."

Så sent som i 2020 skrev Martin Ågerup:

"Fremtiden tegner lys, trods klimaforandringer. Det er endvidere meget vigtigere for menneskets ve og vel i fremtiden, at vi sikrer fortsat høj økonomisk vækst, end at vi får bekæmpet klimaforandringer."

https://klimamonitor.dk/debat/art7891929/Hvis-t%C3%A6nketanke-skal-tages...

Cirkeline Marlow

Som sygeplejerske gennem 30 år, vil jeg bare sige "TAK!" Jesper Jespersen, for at gøre noget ganske simpelt, simpelt!
Jeg kan kun ønske at din klare logik, når ud, hvor alvoren ikke helt er sivet ind.
Sarah Marlow (Cirkelines mor ;-)