Læserbrev

Indvandrere og efterkommere har en markant lavere valgdeltagelse til kommunalvalg

Indvandrere og efterkommere adskiller sig ikke fra etniske danskere på mange punkter, men der er et sted, hvor de to grupper er forskellige: deltagelsen til kommunal- og regionsrådsvalg. Det kan skyldes flere ting, men det kræver handling, skriver kommunalbestyrelsesmedlem i Frederiksberg Kommune David Munis Zepernick
Indvandrere og efterkommere adskiller sig ikke fra etniske danskere på mange punkter, men der er et sted, hvor de to grupper er forskellige: deltagelsen til kommunal- og regionsrådsvalg. Det kan skyldes flere ting, men det kræver handling, skriver kommunalbestyrelsesmedlem i Frederiksberg Kommune David Munis Zepernick

Mia Mottelson

Debat
21. juli 2021

Som den nyligt offentliggjorte analyse fra tænketanken Kraka afslørede, så ligner langt størstedelen af efterkommere af indvandrere fra muslimske lande resten af danskerne, selv om det ikke er det indtryk, man får ved at se på simple gennemsnit for de to grupper eller læse de sensationsprægede overskrifter.

80-90 procent af grupperne er ens målt på indkomst, skattebetaling, karaktergennemsnit i folkeskolen og uger på overførselsindkomst. Det er de resterende 10-20 procent, der driver alle forskellene i gennemsnit og de dårlige statistikker. 

Når vi kigger på den demokratiske deltagelse som integrationsparameter, så står det imidlertid knap så godt til, og det halter især ved regionsråds- og kommunalvalg, hvor valgdeltagelsen generelt er markant lavere for både indvandrere og efterkommere.

Dette kan indikere både en manglende interesse i lokalpolitiske emner, men også en manglende inddragelse i de lokalpolitiske diskussioner for eksempel via foreningsliv og vælgermøder. 

Danmarks Videnscenter for Integration har dokumenteret, at stemmeprocenten ved sidste kommunalvalg på Frederiksberg var 78,2 procent for etniske danskere, men kun henholdsvis 39,6 procent og 44 procent for indvandrere og efterkommere. De tilsvarende tal for Region Hovedstaden var 77,4 procent, 37,7 procent og 38,9 procent – altså cirka det halve for både indvandrere og deres efterkommere opvokset her i landet. Især det sidste er tankevækkende.

Det Radikale Venstre ser gerne, at vores nye medborgere, uanset politisk observans bliver en aktiv og integreret del af den demokratiske samtale. Men hvordan?

Som parti rækker vi gerne ud igen, men der bliver nok helt forudsigeligt råbt ’stemmefiskeri’ fra højrefløjen. En anden, givetvis kontroversiel, idé kunne være neutral information på udvalgte fremmedsprog. Men vi må antage, at efterkommerne læser og taler dansk, så sproget er nok kun en lille del af problemet.

Jeg vil foreslå, at kommuner og regioner allerede nu rækker ud til indvandrerorganisationerne og drøfter, hvordan vi i det mindste sikrer, at selve kendskabet til valgene øges. Det er et første skridt, og så kan vi jo se til november, om stemmeprocenten øges.

David Munis Zepernick (B) er kommunalbestyrelsesmedlem i Frederiksberg Kommune og regionsrådskandidat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Lundkvist

På den anden side steg stemmedeltagelsen betydeligt blandt indvandrere og efterkommere betydeligt ved det sidste folketingsvalg. Ifølge bogen Klimavalget.

Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Kan den manglende interesse ikke også skyldes, at denne gruppe hele tiden få at vide fra politikere og andet godt folk, at de ikke vil Danmark og aldrig kan blive danske.

John Kierans

Jo, Dorte Sørensen - det er naturligvis restbefolkningens skyld (ikke blot ansvar), at denne gruppe ikke stemmer til lokalvalg.

Og særligt fordi integrationspolitiske emner er væsentligt mere fraværende i lokalpolitik end i landspolitik ...

Dorte Sørensen

Ja ja John Kierans - men hvis du hele tiden fik at vide at du var så og så terroristisk/kriminel/nasser og alt muligt andet - ville du så ikke blive ked af det og ligeglade med resten.

Tænk om et flertal af politikerne begyndte at fortælle om fordelene ved indvandringen. - Hvordan mon Danmark havde se ud hvis "vi" ikke over århundrede havde fået tilført en del indvandring.

@Dorte Sørensen

Der er blevet talt om fordelen af indvandring fra 80'erne og frem. Nu har spørgsmålet om indvandring for det meste heller ikke handlet om indvandring i sig selv, men derimod hvorfra den fandt sted, og hvor mange der indvandrede.