International kommentar

Kun de rige lande kan redde verdens små østater fra økologisk og økonomisk kollaps

De små østater er voldsomt pressede af klimaforandringerne, men står alene med opgaven og regningen. Der er brug for, at de rige lande i langt højere grad hjælper med at afbøde de skader, de selv er ansvarlige for, skriver professor Jeffrey D. Sachs i denne klumme
Skaderne efter orkanen Elsa, der hærgede Caribien i starten af juli, løber op i 290 millioner dollar og viser – igen – hvad der står på spil for verdens små østater, når det handler om menneskeskabte klimaforandringer.

Skaderne efter orkanen Elsa, der hærgede Caribien i starten af juli, løber op i 290 millioner dollar og viser – igen – hvad der står på spil for verdens små østater, når det handler om menneskeskabte klimaforandringer.

Ritzau Scanpix

Debat
20. juli 2021

Orkanen Elsa, der hærgede Caribien fra den 1. til den 11. juli viser igen, hvad der står på spil for verdens små østater. Disse stater lider under skadelige klimaforandringer og må bruge enorme summer på genopbygning og beskyttelse mod ekstremt vejr. De rige lande og deres fossile energiselskaber har i betydelig grad skabt og udsat dem for dette problem. Rimeligvis bør de derfor også bære en større del af de små østaters stigende klimaomkostninger.

På grund af deres unikke karakter har verdens 58 små østater siden 1992 tilhørt en særlig gruppe inden for FN. I en ny undersøgelse, vi har udarbejdet for FN, ser vi på tre strukturelle sårbarheder, som såkaldte SIDS’er (Small Island Development States), står over for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her