International kommentar

Kun ungarerne selv kan forkaste Orbán

Østeuropa er generelt på vej i en mere autoritær retning. Ungarn og Polen er kun frontløber-stater. Hvad stiller et svækket EU op for at vende den udvikling, skriver forfatter Richard Swartz i denne klumme
Ungarn er ikke identisk med Orbán, og det er kun ungarerne selv, der kan forkaste ham, skriver Richard Swartz.

Ungarn er ikke identisk med Orbán, og det er kun ungarerne selv, der kan forkaste ham, skriver Richard Swartz.

Darko Vojinovic

Debat
13. juli 2021

Bør Ungarn forlade EU? Eller sparkes ud?

Alene at vi stiller spørgsmålet, er forstemmende. Da kommunismen faldt, var det indlysende, at Ungarn var velkommen til at ’vende tilbage til Europa’. Hvor ellers?

Tre årtier senere må vi stille det. Og på en for det europæiske fællesskab foruroligende baggrund: Efter østudvidelsen er EU paradoksalt nok krympet. EU fremstår politisk og økonomisk svækket – og har nu også gældsat sig som aldrig før.

Storbritannien er ude. Nye potentielle medlemmer på Balkan er lutter demokratiske problemlande. Ligesom Ungarn – deres ivrigste fortaler.

EU er mindre attraktivt, mere fragmenteret, mere handlingslammet end på noget tidligere tidspunkt.

Ungarn er ikke et isoleret tilfælde. Hvad der dengang gjorde EU tillokkende, var løfter om det, der blev kaldt ’et normalt liv’: endelig at kunne besøge Venedig, eje en ’rigtig’ bil, vælge mellem mere end to brødsorter. Materielle værdier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Jensen

Helt enig.
(Hvorfor kan man ikke længere "anbefale" artikler uden at skulle forfatte et indlæg?)

Rolf Andersen, Kim Folke Knudsen, Bjørn Pedersen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Kampen mellem frit demokrati og diktatur – mellem lys og mørke – er i gang i Europa. Epicenteret er Østeuropa. Og det foruroligende er, at flere lande i Østeuropa nu inspirerer hinanden. Her er Slovenien virkelig kommet rigtig godt med som det seneste.

Nogle regeringsledere i EU-ministerrådet har kritiseret disse lande ganske hård, og andre har det slet ikke. Men i 2020 blev der enighed mellem medlemslandene og Europa-Parlamentet om de såkaldte "retsstatsprincipper". Men visse bagstræberiske lande sagde et derhjemme, men satte en kæp i hjulet i EU, og forudsætningen for at kunne anvende disse "principper" er altså, de negative lande udgør en "trussel" imod EU's finanser.

Altså findes der fortsat ingen middel mod, at disse negative lande kan få penge fra EU. Dog har b.a. den svenske statsminister sagt til Victor Orban ved det seneste EU-topmøde, at de svenske skattebetalere ikke mere vil finde sig i, at deres penge bruges på noget, de tager afstand fra. Flere lande bakkede Sverige op på synspunktet, men Danmark forblev tavs.

I Ungarn er der måske en løsning på vej. Victor Orbans parti er nu helt uden for politisk indflydelse i hovedstaden samt i et par af de sydlige regioner. Og alle 6 oppositionspartier i Ungarn er ret succesfuld gået sammen om at vælte Victor Orban og hans parti. Så måske er der ændringer under vejs i Ungarn.

Rolf Andersen, Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Tommy Clausen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo også dejligt uforpligtende med politikere, der træffer alle afgørelser, og som den almindelige borger ikke behøver at lægge sig ud med.
Problemet er altid for mindretallene, for de retfærdighedshungrende og for de undertrykte interesser.

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, kjeld hougaard og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Vi demokratiske vælgeres forhold til EU

Nej vi kan ikke i Danmark diktere hvad den ungarske befolkning må beslutte sig for at vælge af leder og parti. Nej der skal være vide rammer for nationale forskelle på lederskab og partier og landets indretning i EU for ellers bliver medlemskabet for stramt og så ryger den nationale opbakning til EU fra befolkningernes og nationernes side i det europæiske hus.

MEN

Den europæiske Stålunion var en af rammerne for at genopbygge og styre Tyskland tilbage ind i de demokratiske og liberale fællesskaber, som USA og GB på daværende tidspunkt stod vagt om. Det blev så med tiden til EF, så var Frankrigs vægtstang monteret til at afbalancere den ene halvdel af Tyskland (BRD) indflydelse i Europa.

En konsekvens af et temmeligt anstrengt og konfliktfyldt forhold mellem de forskellige konstellationer af tyske stater, Østrig Ungarn, Preussen, Det Tyske Kejserrige, Weimar Republikken, Det 3. Rige og La Republique France fra 1815-1945. I Weimar Republikkens tid var der faktisk optræk til forsoning mellem de to stater i midten af 1920 erne med Tysklands optagelse i Folkeforbundet og dialogen mellem Gustav Stresemann og den franske Premierminister Aristide Briand (1862-1932).

Tænk hvis Korporalen med psykopatens sind Adolf Hitler var forblevet en ligegyldig ekstremistisk detalje og Frankrig og Tyskland havde fortsat tilnærmelsen i 1920´erne ind i det næste årti og det næste årti igen. Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på med alle de tabte menneskeliv som følge af Fortsættelseskrigen ( den 2. Verdenskrig ) en fortsættelse af konflikterne fra den 1 Verdenskrig.

Men nu tilbage til Ungarn. Ungarns leder er ikke i ledtog med Adolf Hitler. Men der er desværre dybt antidemokratiske og autoritære partier til højre for Viktor Orbans parti som i forbløffende grad minder om Nationalsocialismen med fremmedhad, islamofobi ( betinget af Ungarns historie ), antisemitisme og tiltrækning af den stærke autoritære leder: JOBBIK partiet. En del af det brune skidt smitter af på Viktor Orbans højrenationalisme senest forsøget på at dæmonisere og forfølge seksuelle minoriteter i landet.

Stormagter som Rusland og Kina kan se deres snit til at drive en kile ind i de demokratiske fællesskaber i EU ved at støtte denne politiske splittelseskurs i lande som Ungarn. For de to diktaturer vil det være kærkomment med et indre sammenbrud af EU, for det vil åbne døren for indflydelse i selve Europa og tippe magtbalancen væk fra demokratiske og liberale idealer over imod mere og mere autoritære regimer.

Derfor der skal være en grænse for hvor længe en medlemsstat kan tillade sig at blæse på alle de grundlæggende demokratiske rettigheder underminere disse rettigheder og samtidig leve højt på at få fingrene ned i EU´s kasser og misbruge bidragene til lyssky investeringer og nepotisme til gavn ikke for landets egen befolkning men for PARTIET.

Derfor det bliver nødvendigt for de demokratisk sindede nationer i EU at opsætte regler for at ekskludere et medlemsland, så dette kan udelukkes af fællesskabet indtil forholdene i landet tager en mere demokratisk retning ?

Hvis vi nu forestiller os en omkalfatering af EU, hvor Marine Le Pen er enerådende i Frankrig og Tyskland med tiden bliver ustabilt med mere indflydelse til AFD, NPD og andre partier med tankegods tilbage i # De gode gamle dage !#

hvor mange af Jer havde lyst til at se at vores medlemsbidrag til EU kommer til at finansiere lande og Regeringer, som vil gøre op med demokrati og menneskerettigheder og åbne op for enevældige autoritære regimer ?

Hvad ville en sådan udvikling betyde for Danmarks selvstændighed og frihed ?

En nulevende Adolf Hitler med et lidt mere afbalanceret væsen end Korporalen selv ville jo se den store fordel i, at et autoritært og totalitært Tyskland kunne leve højt på medlemsbidrag og # Det såkaldte rene handelssamarbejde # mellem europæiske stater.

Derfor er udviklingen i Ungarn ekstra bekymrende og derfor er EU´s svar på denne af stor betydning for hele EU´s fremtid og fremtiden for demokratiernes samarbejde i Europa.

Derfor er det vigtigt at stemme på demokratiske og frihedssindede partier til det kommende EU valg, på partier der står vagt om menneskerettigheder og beskyttelsen af svage og udsatte grupper som i historiens lys igen og igen gøres til syndebukke baseret på en løgn.

VH
KFK

Rolf Andersen, Inge Lehmann, Jesper Andersson , Steffen Gliese, Pietro Cini og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Her er yderligere læsning om Ungarn og specielt Nato’s forhold til dem, samt Ungarns mindretal i Ukraine.

https://consortiumnews.com/2021/07/14/the-nato-iron-curtain/

Englang meldte sig ud fordi de ikke ville betale til den stigende indvandring, og nu Sverige der ikke vil betale til lande der har andre holdninger. Hvem vil så ikke betale for Sverige?

Thomas Rasmussen

Ungarn er et demokrati og har valgt Orbán. Det er et faktum. At Anders Fogh Rasmussen havde en åbenbaring om, at Ungarn og andre lande fluks ville overtage vores andres værdier, da han truede dem ind i EU, skal vel ikke ligge de tidligere østblokke til last.

Arrogancen er enorm. Når vi fordømmer, at ungarerne m. fl. ikke kan lide homoer, skulle vi måske kigge indad og overveje, om Danmark selv er god til at passe på handicappede, børn i alle afskygninger, gamle uden digital adgang til det offentlige og personer uden job. Er vi det?