Klumme

Polens LGBTQ-stramninger kan måske blive katalysator for progressive forandringer

Fortællingen om Polens LGBTQ-love tegner et mørkt billede af et land, hvor ultrakonservative kræfter hersker. Men der er også lyspunkter i aktivisters kamp mod homofobien, og som historien før har vist, kan stramninger måske blive katalysator for forandring, skriver filminstruktør Agnieszka Holland og forfatter Olga Tokarczuk i dette debatindlæg
Demonstration for LGBTQ-rettigheder i den polske by Lodz.

Demonstration for LGBTQ-rettigheder i den polske by Lodz.

Marcin Stepien

Debat
5. juli 2021

Hvis man vil forstå de forandringsbevægelser, der former vores verden, skal man se mod periferien. Lande og mennesker, der bliver skubbet ud i udkanten, fortæller os meget om demokratiets tilstand. De tegner et billede fuld af paradokser.

Som historiefortællere fra et af disse Vestens sære grænselande, har vi gjort det til vores livsværk at gå på trøffeljagt efter fortællinger om håb og modstandsdygtighed i mørket. Vores hjemland, Polen, er fuld af den slags fortællinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Viborg

Det er uhyggeligt, at EU ikke markerer sig stærkere. Både Ungarn, Rumænien og Polen er virkelig på vej ud i noget, der ikke hører hjemme i EU.

Gert Romme, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Mads Greve Haaning og Jens Garde anbefalede denne kommentar

Sådan som den juridiske kompetencefordelingen er fastlagt i EU, kan det nuværende EU ikke gøre meget. Parlamentet kan udtale sig, og gør det, men kommissionen er embedsmænd, og kan kun udtale sig som privatpersoner. Men de enkelte EU-lande kan faktisk markere sig, og de kan presse de urimelige lande.

Men man kan undre sig over, at ingen EU-lande gør det. For de nævnte EU-lande lever ikke blot med det EU, de foragter, - men de lever faktisk også af EU. Poland klarer sig nok, men Ungarn kan næppe klare 4-6 måneder uden EU´s penge.

Argumentet fra EU-landene bør være, at hvis ikke de ønsker de helt grundlæggende humane værdier, der er af helt afgørende vigtighed for os, bør vi heller ikke give dem vores penge. For det er faktisk vore penge, der finansierer deres undertrykkelse.

Nike Forsander Lorentsen

Homofobien berører kun LGB, T er udsat for transfobi, og Q hører ikke sammen med homofobi. Man blander det hele sammen i en ende pærevælling og misbruger Pride flaget i alle mulige kommercielle forbindelser. Homofobi spreder sig ikke kun i Polen og Ungarn uden i alle lande der højrekonservative partier er på fremmarch her i Europa. Må minde om okt. 2019 da en gruppe Lesbiske Feminister blev blokerede af trans og queeraktivister fra at holde sit aftalte møde i Kvindehuset, Kbh. Hørte den gruppe et pip fra LGBTQAI+, eller fra transkvinder, nej vel.

Jeg er blevet gjort opmærksom på, at den svenske statsminister, faktisk for en halv snes dage siden meddelte under et EU-møde, at de svenske skattebetalere ikke mere havde lyst til at medfinansiere Ungarn og Poland usympatiske "korstog" mod anderledes tænkende.

Det er faktisk første gang, jeg har hørt om en regeringsleder i EU, der direkte siger fra overfor disse landes holdninger. Og det skal han have mange tak for, - også selv om Victor Orban forlangte, at EU-parlamentet og andre EU-lande skulle holde sig udenfor Ungarns interne politik.