International kommentar

Reklamer for oksekød burde gå samme vej som cigaretreklamer. I stedet støtter EU dem

Ingen anden animalsk produktion bidrager mere til den globale opvarmning end oksekød. Oksekødsreklamer burde derfor gå samme vej som tobaksreklamer, men EU og USA understøtter stadig oksekødssektoren med millionsubsidier, skriver filosof Peter Singer i denne klumme
Forbruget af kød og mejeriprodukter i hele verden stiger så hastigt, at hvis stigningen fortsætter frem til 2050, vil dette forbrug tegne sig for 87 procent af den samlede mængde emissioner, der er kompatibel med Paris-klimaaftalens målsætning.

Forbruget af kød og mejeriprodukter i hele verden stiger så hastigt, at hvis stigningen fortsætter frem til 2050, vil dette forbrug tegne sig for 87 procent af den samlede mængde emissioner, der er kompatibel med Paris-klimaaftalens målsætning.

Ulrik Hasemann

Debat
19. juli 2021

»Hvis du får tårer i øjnene, når du hører den sydende lyd fra en steak på grillen, er du ægte bøftarianer« – sådan lyder indledningsspeaken i en tv-reklame, der er produceret for kampagnen Proud of European Beef.

Bare endnu en åndssvag reklame? Nej, for EU finansierer 80 procent af kampagnens omkostninger.

FAO, FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation, beregnede i 2013, at oksekød bidrager med 41 procent af de drivhusgasser, der udledes fra verdens samlede husdyrhold. Det er den højeste udledningsgrad per proteinenhed for noget animalsk produkt. Det skyldes primært, at drøvtyggere bøvser og prutter metan ud – en særdeles kraftig drivhusgas.

Det betyder, at oksekvægopdræt i gennemsnit bidrager seks gange mere til den globale opvarmning end ikkedrøvtyggende dyr (for eksempel svin), der producerer samme mængde protein.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Leanette Nathalia Chresta Jensen

Og det er virkelig en af de nemmeste måder at reducere CO2 på. Bare lade være med at spise kød fra klovbærende dyr... Nej tak !
Det koster næsten ingen af klodens sparsomme ressourcer , hvilket der i øvrigt ville blive mere af hvis vi ikke behøvede at dyrke foder til de selv samme dyr ...

Estermarie Mandelquist, Ingrid Olsen, Gitte Loeyche, Mogens Kjær og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar