Kommentar

Røgfrie nikotinprodukter er ikke sunde, men et nødvendigt skridt mod et røgfrit Danmark

I Sverige er der stort set ingen rygere tilbage, mens knap hver femte ryger i Danmark. Vi må lære af vores svenske naboer og omstille vores cigaretforbrug til røgfrie nikotinalternativer, både for sundheden og samfundsøkonomiens skyld, skriver kommunikationsdirektør i Swedish Match Danmark Rune Siglev i dette debatindlæg
Knap hver femte dansker ryger, mens der i vores naboland Sverige stort set ikke er nogle rygere tilbage. Vi bør derfor lære af vores svenske naboer og omstille vores cigaretforbrug til røgfrie nikotinalternativer.

Knap hver femte dansker ryger, mens der i vores naboland Sverige stort set ikke er nogle rygere tilbage. Vi bør derfor lære af vores svenske naboer og omstille vores cigaretforbrug til røgfrie nikotinalternativer.

Sofie Amalie Klougart

Debat
13. juli 2021

På den anden side af Øresund er der sket noget ret utroligt, som vi danskere kunne lære noget af: Sverige har stort set elimineret tobaksrygning. Et nyligt offentliggjort Eurobarometer viser, at det i dag kun er syv procent af den svenske befolkning, der ryger. Og måske endnu mere interessant viser undersøgelsen, at der ikke kommer nye rygere til: Af de svenske svar til Eurobarometer angiver nul procent (!), at de begyndte at ryge for to år eller kortere tid siden.

Til sammenligning ryger 18 procent af danskerne. Det er næsten hver femte. Danmark halter altså langt efter Sverige. En af årsagerne til det er en unuanceret eller måske helt fraværende debat om alternativer til rygning. Men det er mit håb, at vi med en nystiftet brancheforening for røgfri nikotinprodukter – Nikotinbranchen – kan få gang i den debat, så vi kan komme i samme positive retning som svenskerne.

Vores svenske naboer har nemlig ikke bare formået at reducere antallet af rygere kraftigt, de har også den laveste tobaksrelaterede dødelighed i EU. Og det til trods for, at svenskernes totale tobaksforbrug ligger på niveau med det europæiske gennemsnit. Hvordan hænger det sammen?

Svaret skal findes i svenskernes udbredte brug af røgfrie nikotinprodukter. I Sverige bruges først og fremmest snus, men også tyggetobak og de tobaksfrie nikotinposer bliver brugt. Størstedelen af de sundhedsskadelige virkninger ved rygning knytter sig til tobaksrygningen, og derfor er røgfrie nikotinprodukter langt mere skånsomme end for eksempel cigaretter.

Forskning viser, at snus er mindst 90 procent mindre sundhedsskadeligt end cigaretter, og undersøgelser har ikke fundet belæg for, at brug af snus kan føre til kræft. Og i de røgfrie nikotinposer er der slet ikke tobak.

Heldigvis gør flere og flere rygere verden over svenskerne kunsten efter og skifter i stigende grad cigaretterne ud med røgfrie alternativer. I Norge følger rygerne det svenske eksempel, og her er man nu godt på vej til at udfase rygningen. Faktisk er det i dag kun en procent af de norske kvinder under 25 år, som ryger dagligt.

Danmark skal gribe muligheden

Den tendens ser vi også i Danmark, og det er der flere grunde til at være glad for. For det første gavner det folkesundheden, når flere og flere rygere går over til mindre skadelige nikotinprodukter. For det andet åbner skiftet væk fra rygning op for et nyt dansk væksteventyr, som sammen med den forbedrede folkesundhed vil forbedre samfundsøkonomien. Men vejen til et røgfrit Danmark er desværre stadig lang.

Swedish Match-fabrikken i Silkeborg, som producerer røgfri nikotinprodukter, har de seneste år oplevet en så voldsom eksportvækst, at vi allerede i år har valgt at udvide fabrikken massivt og øge antallet af medarbejdere betragteligt – med det mål at øge produktionen med 50 procent.

Vælger bare én procent af de europæiske rygere at skifte cigaretterne ud med røgfri nikotinprodukter, kan produktionen mangedobles og dermed skabe øget vækst og endnu flere arbejdspladser i Danmark.

På trods af de mange åbenlyse fordele ved at udskifte cigaretterne med mindre skadelige og røgfrie nikotinprodukter hersker der en vis berøringsangst over for røgfrie alternativer i debatten om rygning og folkesundhed i Danmark.

Skær ikke nikotin over én kam

Det kan måske på kort sigt være nemt og bekvemt at skære alle tobaks- og nikotinprodukter over én kam, og det ville da også være det ultimativt bedste for folkesundheden, hvis danskerne lagde alle former for tobaks- og nikotinprodukter på hylden.

For røgfri nikotinprodukter er naturligvis ikke sundhedsprodukter. Og hverken børn, unge eller voksne ikkerygere bør begynde at bruge nogen form for nikotinprodukter. Men faktum er, at 18 procent af den danske befolkning stadig ryger.

Så der er lang vej til målsætningen om at nedbringe rygefrekvensen til under fem procent i 2030. Især hvis vi ikke tør tage ved lære af vores nordiske naboers gode erfaringer. Vi skal turde åbne en mere nuanceret debat, som med udgangspunkt i viden og faglighed også kan rumme diskussionen om røgfrie nikotinprodukter, som en sundhedsgavnlig trædesten på vejen mod et røgfrit Danmark.

Udviklingen på globalt plan trækker i stigende grad i retning af røgfrie produkter som alternativ til rygning, og Danmark risikerer at gå glip af store gevinster inden for både sundhed og vækst, hvis vi lukker øjnene for de muligheder, der ligger i dette skifte.

Derfor er jeg glad for, at vi nu har fået en ny røgfri nikotinbrancheforening i Danmark, som forhåbentlig kan hjælpe med at fremme den konstruktive debat på området, så vi hurtigere kan få danskerne til at kvitte smøgerne.

Rune Siglev er kommunikationsdirektør i Swedish Match Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

Jeg var selv aldrig holdt op med at ryge, hvis der ikke havde været alternativer.