Klumme

Rune Lykkeberg: De engelske fans tog fodbold tilbage fra oligarkerne. De fortjener at vinde EM

Nogle engelske fans buhede under den danske nationalsang, enkelte svinede danske tilskuere, og en chikanerede Schmeichel med en laserstråle. Men det var også engelske fodboldtilhængere, som tog opgøret med rigmandskuppet i europæisk fodbold i foråret, og som gennem lidelse og minder har skabt en stærk fodboldbevægelse, skriver Rune Lykkeberg i denne klumme
Manchester United fans protesterer over rigmandskuppet i europæisk fodbold i foråret. Deres protester virkede, og de tog fodbold tilbage fra pengemændene.

Manchester United fans protesterer over rigmandskuppet i europæisk fodbold i foråret. Deres protester virkede, og de tog fodbold tilbage fra pengemændene.

Joel Goodman

Debat
10. juli 2021

Den mest overraskende opstand og den mest overvældende sejr over pengemagten blev i dette forår skabt af de engelske fodboldfans. På 48 timer knuste de det, der tog sig ud som en uafvendelig magtovertagelse.

De engelske fans har lige fra de vanvittige hooligans i 1980’erne til dem, som chikanerede danskere under semifinalen onsdag, været et problem. Men der er meget langt fra de hooligans, som hærgede Europa engang, til de få bøller, som generede danskerne. Disse har gennemgået en imponerende resocialisering og generelt skabt en stærk fodboldbevægelse, som for et par måneder siden forhindrede et dediceret kup. 

I april annoncerede 12 af Europas storklubber en europæisk superliga, som skulle tilbyde »spænding og drama, som vi aldrig før har set i fodbold« – og ny kapital til sporten, der efter pandemien havde mistet milliarder. Investeringsbanken JP Morgan skulle have lovet at investere 30 milliarder i ligaen, der var en art øde luksus-ø for fodboldens top en-procent, som de 99 procent skulle få lov til at overvære på tv.

Det var skandaløst: Det største folkelige teater for folket forvandlet til oligarkernes show. Men det er også skandaløst, at russiske rigmænd og arabiske demagoger har overtaget traditionsrige klubber og gjorde legende forbilleder som Neymar og Mbappé til medskyldige reklamesøjler for et afskyeligt regime.

Og det har vi vænnet os til som et frygteligt, men indiskutabelt faktum. Fodbold i de rige lande er transformeret til propaganda for dem, der bygger deres rigdom på plyndring af de fælles goder i fattigere lande.

At vinde over pengemagten

Der var ingen protester mod Super League i Italien og Spanien. Men i England mobiliserede tilhængerne spontant demonstrationer foran stadioner, og Manchester Uniteds gamle højre back Gary Neville sprang ud som en aktivistisk Thomas Piketty: Han kaldte det et kriminelt attentat mod fodbold og hånede Liverpool, der kalder sig for »folkets klub« og synger »you’ll never walk alone«, og Manchester United, der er skabt af industriarbejdere, for at sælge hele deres historie. Grådigheden og pengemagten var ifølge Neville blevet ekstrem. 

Demonstranterne skrev på skilte »We want our cold nights in Stoke« og anråbte de milliardærer, som havde overtaget deres klubber. Efter to dage trak de engelske klubber sig fra superligaen, og ejerne undskyldte. Udstillet og udskammet. »Noget af det bedste, der er sket i lang tid,« sagde ulighedsforskeren Branko Milanovic: »Folk rejste sig og viste, at de ikke ville behandles som skidt«. Neville proklamerede, at kampen mod pengemagten kun lige var begyndt.

De engelske fans vandt en kamp, som vi var mange, der troede, var tabt på forhånd.

Football’s coming home

Den sang, som Lightning Seeds udsendte inden EM i England i 1996, og som er blevet en rituel hymne over de engelske fans’ evige lidelseshistorie, handler netop om at tro på umulige sejre:

»Everyone seems to know the score / they’ve seen it all before« indledes den – alle tror, de kender stillingen, for de har set England tabe så mange gange før. Fodboldens moderland har kun vundet en slutrunde i historien og har hver eneste gang siden 1966 svigtet de rituelle forhåbninger om, at nu vinder England igen: »They’re so sure/ That England’s gonna throw it away / gonna blow it away« synger de med henvisning til den efterhånden tragiske bevidsthed om holdets forbandede psyke.

Men så slår sangen om fra »de«, skeptikerne til »jeg«, den ubetvingelige fan: »But I know they can play / Cause I remember …«, hvorefter guldalderens højdepunkter opremses inden refrænet, som er ved at blive dette EM’s omkvæd: »Football’s coming home«.

Sangen er en suveræn skildring af konstitutionen af et fankollektiv: Det er lidelserne, som danner smertefællesskabet, og erindringen, der giver håbet. Succes og sejr skaber ikke noget som helst sammenhold, det gør derimod loyaliteten gennem nederlag på nederlag på nederlag. Det ved vi, der holder med AGF og har set dem tabe 5-0 på en blæsende regnvejsaften i Herfølge alt om. 

Denne sang kan nu også bruges som slagsang for opstand mod alle de dæmagogiske magtovertagelser, vi har vænnet os til at acceptere med foragt for os selv og resignation over det samfund, der lader det ske. Vi kan synge, at vi husker foråret 2021.

For de generationer af engelske fans, der er blevet skuffede så mange gange og er blevet ved med at fortælle deres børn og børnebørn om den eneste ene gang, de vandt, og blevet ved med bilde hinanden ind, at det kan ske igen. For alle deres kolde aftener i Stoke ønsker jeg dem et gyldent minde på Wembley. De tog fodbold tilbage fra pengemændene. De fortjener et europamesterskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De danske spillere fik 1,6 mio kr. for semifinalekampen. De negleske spiller fik ca. 20.000 kr. - som de gav til velgørenhed.
Så meget for de "danske værdier", der her handler om griskhed.

jens christian jacobsen

Og det engelske landshold 'fortjener' ikke at vinde, Lykkeberg. Det gør de, der spiller bedst fodbold. Og det gør italienerne. Forza Italia!

Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, sys jensen, Torben K L Jensen, Emil Jensen, John Andersen, Martin Poulsen, Birgitte Junø, Rolf Andersen, arne tørsleff og Nicolaj Ottsen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Det er altså ikke sandt, Lykkebjerg, når du skriver, at der ikke i Spanien eller Italien var protester imod det frygtelige superliga-koncept, som de rige klubber havde fundet på. Der har du godt nok vendt det blinde øje til. Hvorfor skal du sætte de på mange måder usportslige engelske fodboldfans op på en piedestal?

Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Erik Boye, Torben Bruhn Andersen, Anders Olesen, John Andersen, Birgitte Junø, Jørn Stjerneklar, Rolf Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Udmærket at de engelske drenge tog den gode fodboldidé tilbage. 1-0 til dem. Verden er jo fuld af oligarker, så nu har de vel fået blod på tanden og kan gå videre, men det gør de nok ikke, for de er ikke specielt ude efter de ulighedsskabende oligarker. De vil bare være fri for dem for deres eget vedkommende.

Desuden får vi cykelløb bagefter, Formel 1 osv. VM i alt muligt. Massemennesket i massesamfundet skal underholdes, ellers bliver der oprør. Det skal også beskæftiges og ikke være arbejdsløs, så derfor bruger vi en masse energi på at beskæftige hinanden og skabe pseudoarbejde. Mening i tilværelsen er en luksus, der ikke er råd til, så underholdningsindustrien har sin egen mening, og når nær sagt alle bakker op om det, kører maskineriet - i hvert fald ind til den dag, hvor det bryder sammen.

I øjeblikket kan jeg ikke se, at Information kan holde sig uden for det spil, for vi må jo ikke fremstå som en lille sekt, ikke engang en grøn, så hellere et sportsblad. Jeg kan ikke pege på en løsning, for jeg tilhører ikke en udslagsgivende gruppe. Jeg vil bare ikke glide med på underholdnings-holdningen. De nuværende problemer løses ikke med underholdning og meningsløst arbejde, kedelige byområder og komme-væk-rejser.

Jes Kiil, Steen K Petersen, Jette Steensen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, jens christian jacobsen, Tom Andreæ, t. helleskov og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Er dette en vittighed? Man spytter på børnefamilier, river kvinder i håret og overfalder mænd fysisk men man har “fortjent” at vinde noget?

Rune Lykkeberg tolererer åbenbart klassisk hooliganisme under bestemte forhold. Jeg er forarget. I min verden har de engelske fans ikke fortjent andet end en udelukkelse. De har dog den værste, tribalistiske kultur man nogensinde har set. Mærkeligt at man via kamera lynhurtigt finder dem der synger racistiske sange mod sterling, men dem der bruger laserpenne mod danske spillere kan man ikke finde.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Erik Boye, tove helbo, Martin Mortensen, Inge ambrosius, Martin Rønnow Klarlund, Torben K L Jensen, Anne Schøtt, Torben Bruhn Andersen, Emil Jensen, Anne Gitte Sørensen, jens christian jacobsen, John Andersen, Erik Winberg, Jørn Stjerneklar, Rolf Andersen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar

ahhh England mødte Ukraine i kvartfinalen, hvem mødte de i ottendedels finalen? Asabajan,? Så mødte England et nogenlunde hold i semifinalen, og fik hjælp af en korrupt dommer.

Italien skulle igennem Belgien og Spanien. På søndag skal England pløjes, de kan tage deres te og russiske London og stikke det langt op.

John Andersen, Allan Filtenborg, Martin Rønnow Klarlund, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen, Emil Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Igen en klog vinkel fra Lykkeberg.
Men os, der møder fulde englændere der hvor Ryan Air flyver til, ved hvor åndeligt forarmede og hvor vilde, de kan blive. Jeg ved ikke hvor ofte de har råd til fodbold i de omtalte rige klubber, men de er virkelig frastødende. Og vi har den slags i DK også.
Derimod er der en stærk tendens til meget modstræbende at tolerere oligarkerne - med den buddistiske thai-familie, der ejer Leicester som en smuk undtagelse. Og det er fordi den ikke kun forsøge at blive så rig som mulig, men har givet så meget til byen.
Vel en slags rollemodel.

Hvis fodbold skal komme hjem , er det langt fra nok at vinde EM.

Finn Jakobsen

Det engelske publikums opførsel overfor modstanderhold og deres fans fortjener faktisk, at UEFA beslutter, at England er uværdig til værtsskab for internationale landsholdsbegivenheder for så vidt angår fodbold.
Publikums uværdige opførsel i forbindelse med Danmarks-kampen var for intet at regne, da England tidligere i turneringen mødte Tyskland. Der var ikke bare hujen og piben under afspilningen af nationalmelodien - der var et så voldsomt lydinferno fra lægterne, at man faktisk overhovedet ikke kunne høre den tyske hymne. Ikke engang på de meste fanatiske håndboldstadioner i det sydøstlige Europa har jeg bevidnet noget så ækel national fanatisme.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Erik Boye, Torben Bruhn Andersen, Jens Christensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

En tragedie hvis et afdanket finansværtshus som England løber med guldet, det skal være fodbold romantikken som sætter et punktum.

Emil Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

De har ikke taget fodbolden tilbage fra pengemændene.
Em har fra starten af været lagt til rette for en engelsk succes, så bare rolig RL det går desværre som du håber på.

Helle Degnbol

Sej klumme og superseje perspektivrige kommentarer. Tak.

Marianne Jespersen

Forstår ikke RLs trang til heroiseringen af de engelske fodboldsfans og det samlede Englands generelle tllgang til fodbold . Nu med ny begrundelse. Og nej de har ikke specielt på forhånd fortjent at vinde finalen i EM .
Det kan være at euforien i England svarer til Danmark i 1992 hvor vi havde stemt nej til Mastricht og vandt EM den sommer og England har stemt UK ud af EU og kan nu potentielt vinde EM. Men for det skal være rimeligt fortjent skal de engelske fans (og spillere) i det mindste opføre sig bedre og ordentligt under finalen.

Det var da dejligt at en række af tilhængerne af de traditionsrige engelske arbejderkubber protesterede effektivt mod planen om "den europæisk lukkede superliga", og det kan godt være at det var afgørende for at dominobrikkerne væltede en efter en. Og ja det vil jeg gerne være med til at rose dem for.
Men man kan ikke være blind for at engelske fodboldfans generelt ikke ligefrem er tilhængere af ordentlig sportslig opførsel overfor modstandere. Opførslen overfor Tyskland og overfor Danmark i relation til f.x Buh-råb under nationalsange mv. er ikke i orden. Og åbenbart også groft nok til at udløse en bøde fra UEFA.
At lyse modstanderens målmand i øjnene med en laserpen under et straffespark er så usportsligt, at det burde have medført stop i kampen og ugyldiggjort målet.
Nu håber jeg det vil give den engelske offentlighed og det engelske landshold anledning til dybt at beklage deres tilhængeres opførsel. Da det med laserpennen rent faktisk potentielt kunne have ændret kampens udfald, så kunne en relevant UEFA straf evt. været en finale uden tilskuere, men det tør UEFA ikke overfor Englands fodboldfans.

Ole Svendsen, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

En lille historie fra fortiden:
Vi deltog ved landsstævnet i Haderslev 2006 med 40% af vores efterskoles elever. Dem som havde råd, vilje og interesse. Dengang spillede eleverne bl.a. håndbold på græs og vi stillede med nogle skarpe og determinerede piger hvor vi sågar havde en én-armet. De vandt turneringen over de andre efterskole. Tværede dem synder og sammen. Der kom klager fra de etablerede håndboldefterskoler og især sølv-vinderne. Det endte med at der skulle spilles en ekstra finale og vores piger tromlede heldigvis modstanderne og beholdte deres hårt tilkæmpede hæder.

Vores skole arrangerede amts håndboldstævner for efterskoler i en årrække. Men på et tidspunkt blev det til en to-delt liga. 6-8 elite-skoler i deres egen og resten i en b-gruppe.

Samme historie gentog sig i fodbold-regi. Da Ikast stillede med 3. afrikanere i forreste linje var den tunering kun for de bedste.

Det er symtomatisk at eliten altid stikker af, på et tidspunkt og undermålerne aldrig får en chance eller oplever ydmygelse på ydmygelse.

Jeg har intet til overs for englændernes rå kapitalisme som kun skaber griske medborgere. Dem der ikke omfavner denne kåde levevisk kan rende og hoppe og gå så vederstyggeligt til grunde. Vov vov og mere vov.

William Mannicke

I sit indlæg overser/glemmer Rune Lykkeberg helt tyskfodbolds ejerstruktur.

I Tyskland er det moderklubben, der har mere en 50% af ejerskabet, altså den oprindelige amatørklub.
Selvfølgelig forsøges det omgået, men Guds nåde trøste den/det fjols, der forsøger at tilrane sig magten.

https://www.dr.dk/sporten/fodbold/tyskland/grim-magtkamp-mellem-fans-og-...
https://bulibold.dk/oversigt-ejerforholdene-bundesligaklubberne/

De engelske fans har alt for længe bifaldet rigsmænds opkøb af klubber, da det var den eneste vej til fremgang.
Og det har ”oprøret” ikke lavet om på. Alt er ved det gamle hvad angår ejerforhold og indflydelse.

Læs i øvrigt Phillip Kerr`s bøger om engelsk fodbold, hvis du er i tvivl
https://litteratursiden.dk/anmeldelser/januarvinduet-af-phillip-kerr

Så selv om Rune har fundet pave klaphatten frem, er intet lavet om i engelsk fodbold,
pengene bestemmer stadig.

Ole Svendsen, Marianne Jespersen, Torsten Pedersen, Eva Schwanenflügel, Erik Boye og Morten Kjerulf anbefalede denne kommentar
Morten Kjerulf

Ja - påstanden ovenfor om, at engelske fans har taget magten tilbage fra pengemændene er vel kun halv-sand, og meget lidt det fulde billede, men det er vist rigtigt, at protesterne i gadebilledet var mest passionerede og kompromisløse i England:

Fx diskuterer The Guardian, hvordan ejerforholdene i de tyske klubber kunne være en inspiration i England, hvor klubberne er varer i hænderne på oligarker af forskellig slags:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/apr/22/football-ownership...

De tyske klubber er underlagt denne lov - som sikrer medlemmernes indflydelse:
https://en.wikipedia.org/wiki/50%2B1_rule
(dog med visse sprækker i fx RB Leipzig (hvor Y Poulsen spiller), og i fx Wolfsburg, som er ejet af VW (hvor Bendtner blev straffet for at køre i Mercedes))

De engelske klubber er i den grad ejet af pengemændene, så det giver kun i lille grad mening at sige, at man tog fodbolden tilbage...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_owners_of_English_football_clubs

Men en magtkamp foregår vist i øjeblikket, da fans-repræsentanter i bestyrelser er blevet lovet mere indflydelse, som en del af undskyldningen for super-legeau-idiotien, men ellers er klubberne stadig produktionsmidler for rigmænds kulturkapital og-eller pengekapital.

Senest har den saudiske kronprins jo forsøgt at købe Newcastle (ham der klodset fik parteret en journalist i Istanbul):
https://www.theguardian.com/world/2021/apr/15/saudis-asked-boris-johnson...

Ole Svendsen, Marianne Jespersen, Jan August og Torsten Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en fuldstændig ideopublicistisk betragtning, at engelske fans fortjener mere medhold end andre.

Jeg kan ikke have det.

De engelske hooligans var som sædvanligt decideret modbydelige.

Blandt andet forfulgte de en mor med hendes lille pige, som på vej ud af stadion blev kaldt luder, og hendes pige udpeget til at blive myrdet.

UEFA har straffet England med en minimal bøde, der ikke vil gøre hverken fra eller til.

Forza Italia

Søren Kristensen

Runeberg, nogle gange er du bare et intellektuelt sludrechatol. Englænderne kunne jo ikke engang score et eneste hæderligt mål mod Danmark og de kan heller finde ud at opføre sig ordentligt på lægterne; derfor fortjener de at blive fejet ud af banen i dag (søndag).

Jeg håber danskerne i fremtiden vil stå for fairplay, ikke mindst på lægterne - og holde op med at kaste med øl og bue af modstanderen. Ellers bliver det jo svært fortsat at kritiser bl.a. englænderne for dårlig opførsel. Med de gode vibes fra seneste runde er der et lille (måske naivt) håb forude. Roligans, way to go!

Torsten Pedersen

De engelske fodboldfans forsvarede status quo, dvs. en orden, hvor de rigeste klubber køber sig til succes, og hvor alle pengene ender op hos fodboldspillerne og deres agenter. Superligaen gav mulighed for, at eliteklubberne kunne konkurrere på mere lige vilkår ligesom i de nordamerikanske sportsligaer. Det er Ikke en optimal løsning bedre, end det vi har nu. Hvis det er de engelske tilhængeres fortjeneste, at planerne blev ødelagt, er det ikke en en grund til at holde med deres landshold.

Excuse me my english! I must have become a deaf and dumb anglofile. Or not!

That an english national football team should believe in cheating for the win before promoting traditional british fair play. Thank god, it didn't succeed for the cheaters to 'bring it home', what kind of messengers would that be! In stead the best (or perhaps next-best) team brought 'it' to Rome.

Okay, talking about a sour looser (me danish fan). But it was incredible to watch several english players in the semifinal against Denmark, how they were able to run and run and run through the whole match. It seemed as if they could sprint a marathon in little less than 4220 secs. And then another marathon in overtime, if needed.

Especially for the two superstars, Harry Kane and Raheem Sterling, there was no end to their running. They ran and ran and ran.

And, of course, there were no end to their falling either.

The two superstars fell an fell and fell. The falling is clearly a speciality, those two have fine-tuned. Actually an exercise the english team is using A LOT of time practising: The falling in the penalty area, for hours and hours after training, fall after fall after fall in the penalty area, before breakfast, fall after fall after fall in the penalty area, after dinner, fall after fall after fall in the penalty area, before bedtime fall after fall after fall in the penalty area. You can spy on them doing it with your binoculars, dressed in a greenspotted camouflagesuit, hidden in the stadiumseats, so they don't see you.

Okay, listen to me laughing: I am joking!

But they wouldn't see you if you were there. So occupied in practising fall after fall after fall they are. And grinning over this safe route to advancement, if fair play fails. I admit it: I haven't observed that either. But they sure are able to fall like if you hold up a large sack of big bones and let it fall, it's the same sudden crash to the ground, that makes any referee as a reflex put the whistle to his mouth. Only the best referees will stop before whistling. The Dutch referee in this semifinal was not one of the best. For him the 'Harry Kane Rules' exceeds the boring football rules as well as the ridiculous rules of fairplay: When Harry Kane goes down, you whistle. The samme of course for Raheem Sterling. He is actually better at it because of his fall-speed.

Another dutch referee, Bjorn Kuipers, would probably have thrown the yellow card at Raheem Sterling, as he did at Mikkel Damsgaard for an impulsive attempt to dive himself to a penalty in Denmark versus Belgium. The young danish player looked like he had been tought a lesson. I hope so, as I believe in good behaviour and fair play. At the other hand: No one saw yellow for falling from Bjorn Kuipers in the final.

Not a negative word about Harry Kane, with his serious, innocent appearance you must respect him, no matter his god damned cheating, mustn't you? You must forgive him the second of his bad deed, or you do anyway, it seems, again and again. And Raheem Sterling after the match: "When you feel he touches you and you go down, there is penalty," he celebrates himself. I am sure Raheem felt the touch, but he was already falling, when he felt the small touch, he himself was seeking. It's just one of those things, they do in the matches, they fall and fall and fall again. And suddenly there is a jackpot. The superstars kick it again. It just takes a mediocre dutch referee to jump head first into the trap. And a very bad VAR check not to admit it.

Finally, here it comes: There is this connection between players that will cheat in any way they can, and their excessive running. How the hell can you run and run and run so much without using doping. Doping, a word not mentioned so much, lately, but if you cheat, you should be checked in head and butt, as the danes would put it.

And the danish national football team should have been told to stand ready for the final, if anything was found.