Klumme

Sygepleje er en del af alt det usynlige arbejde, kapitalismen kræver af kvinder

Kapitalismen har altid været betinget af en masse usynligt ’reproduktivt’ arbejde i hjemmet, som sørger for, at resten af produktionen kan køre. I velfærdsstaten varetages en del af dette nu af staten, men sygeplejerskestrejken viser, at det stadig underbetales, skriver forfatter Eskil Halberg i denne klumme
Den aktuelle sygeplejerstrejke viser, at selv om de fleste vil mene, at deres arbejde er mindst lige så værdifuldt som alt muligt andet arbejde, så findes der stadig stadig dybe patriarkalske strukturer i vores samfund.

Den aktuelle sygeplejerstrejke viser, at selv om de fleste vil mene, at deres arbejde er mindst lige så værdifuldt som alt muligt andet arbejde, så findes der stadig stadig dybe patriarkalske strukturer i vores samfund.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Debat
27. juli 2021

Den aktuelle strejke blandt sygeplejerskerne og diskussionen om tjenestemandsreformens åbenlyse uretfærdigheder er oppe imod stærke kræfter. For selv om kun de mest forbenede patriarker i dag ville argumentere for, at det reproduktive arbejde ikke er lige så værdifuldt for samfundet som alt muligt andet arbejde, findes der stadig dybe patriarkalske strukturer i vores samfund.

Hvis kvindefagene skulle have fuld betaling for deres hårde og vigtige arbejde, ville det betyde en forandring af økonomiens patriarkalske strukturer. Og det er præcis derfor, vi må støtte op om kravene i den aktuelle konflikt: Tjenestemandsreformen skal afskaffes!

Kapitalismens bløde punkt

Pædagoger, sygeplejersker, jordemødre, SOSU’er og andre i den reproduktive omsorgssektor kæmper mod en dobbelt strukturel magt; patriarkatet og den økonomiske udbytning af lønarbejdere. Det arbejde, der historisk var forbundet med at opdrage børn, lave madpakker, vaske op, yde psykisk omsorg, passe på de ældre og få de arbejdende kroppe udhvilet afsted på arbejde næste dag, var gratis for økonomien og for virksomhedsejerne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nicolaj Ottsen

Er der nogen der ved en fejl har loaded 1970 i virkeligheds simulatoren ?

Sebastian Dorset, Werner Gass, ulrik mortensen, olivier goulin, Jørgen Munksgaard og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tjenestemandsloven skal reformeres, og tjenestepersoner skal igen i høj grad besætte de ansvarsfulde positioner i den danske offentlige sektor, beskyttet imod højerestående embedsmænds og politikeres ind imellem fordrejede syn på samfundets etos og ontologi.

Rikke Nielsen

Der er jo ingen, der tvinger kvinder til at arbejde i omsorgsfag. Der er mange andre veje at vælge. Og mon ikke det viser sig at være det stærkeste våben. At fravælge faget. Fordi det hermed vil vise sig, hvor ekstremt vigtigt det er for vores sundhedsvæsen, når der begynder at komme endnu større mangel på sygeplejersker.

jan sørensen, Susanne Kaspersen, Werner Gass, olivier goulin og erene rusmann anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Atter en væsentlig artikel af Halberg.

Kasper Lorentzen

Rikke Nielsen, som tanke eksperiment ville det da være rigtig fint at lade vores sundhedsvæsen falde fra hinanden, men i virkeligheden kan vi nok ikke undvære det. Det er jo nemt og rimeligt at lave lighed, jo vist en direktør hist og her kommer til at betale lidt mere i skat - selvfølgelig ikke af deres 30 millioner kr. bonus, men af deres løn, den mindste del af deres indtægt.

Rikke Nielsen

Kasper Lorentzen, jeg er selvfølgelig enig med dig. Problemet er bare, at det ikke er et tankeeksperiment. Det sker allerede. Og der er ikke fokus nok på, at faget rent faktisk allerede bliver fravalgt. Og at vi derfor allerede er i en negativ spiral. Det kun vil tiltage, hvis den manglende anerkendelse af og betaling for faget ikke snart bliver løst.

Og så skulle vi se at holde op med partout at kalde det for et kvindefag. Ja, der er mange kvinder i faget, lige nu, men det kan der ændres på, hvis det blev tilpasset en moderne verden.

Peter Høivang, Susanne Kaspersen, Werner Gass og erene rusmann anbefalede denne kommentar
Liv Pedersen

Disclaimer: snakker som læge, som har arbejdet i akutafdelingen og tidl. arbejdet på lige fod med sygeplejesker i flere år, hvoraf både mærket selv og tydeligt observeret presset hos sygeplejeskerne, og den tilhørende indirekte og direkte pres af covid

“Sygepleje er en del af alt det usynlige arbejde, kapitalismen kræver af kvinder”
Sikke en omgang propogandisk og manipulerende titel, som jeg har set længe.
Rigeligt af buzzwords og identitetspolitik
Desuden meget komisk eller paradoksalt i betragtning “kvinder står for 85% af købekraften.” Hvem støtter så kapitalismen? Og driver kapitalismen?
https://girlpowermarketing.com/statistics-purchasing-power-women/

“Hvis kvindefagene skulle have fuld betaling for deres hårde og vigtige arbejde,”
Der er 2 væsentlige ting, som skal i betragtning:
- 1: sygeplejefaget er et meget bredt fag. Det er som at sammenligne detailbranchen, at en nettokassedame har samme vilkår, som salgsperson i en fin dame tøj forretning. Faget kan og må ikke skæres over i en kam! Alt andet er uredeligt.
- 2: Taget i betragtning af, at det er en mellemlang uddannelse, så har jeg sjældent hørt nogen have et lønniveau, der virker urimelig for en, der vil leve i mellemklassen (skal vi virkeligt realistiske og idealist hæve folk til den højere sociale klasse?). Og desuden ja grundlønnen kan virke lav, men har folk glemt, at sygeplejeskefaget er blandt en af de fag med så mange løntillæg? At knap 4000 sygeplejesker betaler topskat, siger altså noget.

Så faktisk…. Ved at vi hæver alle sygeplejeskernes løn, så snyder vi indirekte dem, som virkeligt havde tiltrængt ekstra løntilskud, de pressede sygeplejesker som i alle snakker om (men som er langt fra alle!).
Good job….

Desuden… hvis vi endelig er ude i at øge statskassen budget for sygeplejesker. Skulle vi ikke overveje at ansætte flere (som afhjælper presset) i stedet for at hæve lønnen? (Som ikke ændre på presset). Jeg ville foretrække mindre løn for mindre pres end højere løn med for meget pres og den tilhørende nedslidning.

P.s. at simplificere “at bekæmpe” kapitalism er at hæve lønnen, viser virkeligt, at man ikke har sans for kompleksiteten i samfundet, og især løn, skatter og varepris sammenhænget.

Jørgen Munksgaard, Jens Jensen, ulrik mortensen og Nicolaj Ottsen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Liv Pedersen
"Desuden… hvis vi endelig er ude i at øge statskassen budget for sygeplejesker. Skulle vi ikke overveje at ansætte flere (som afhjælper presset) i stedet for at hæve lønnen? (Som ikke ændre på presset). Jeg ville foretrække mindre løn for mindre pres end højere løn med for meget pres og den tilhørende nedslidning."

Ja, vi kan da lade sygeplejerske faget overgå til at være et ufaglært fag...

erene rusmann

Liv Pedersen - hvilke sygeplejersker er det der skal have mere i løn? Eftersom du er læge tror jeg du mener basis sygeplejersker? Eller? Ligesom dig mener jeg det er en god ide at ansætte flere sygeplejersker, men - dels er der ingen at ansætte ( allerede inden strejken blev der lukket senge og ansat medicinstuderende som SPV'er fordi der manglede sygeplejersker), dels har hvert afsnit jo en fast sum til løn. Ydermere er der nu en regel om at alle nye stillinger skal slås op som fuldtid ( uden at løn summen øges), dvs at vi på sigt bliver færre sygeplejersker i et afsnit. Dvs at vi får endnu flere ulempe vagter, som medfører endnu flere der finder et andet job. Der findes vist ingen enkle løsninger!

Inger Pedersen, John Poulsen, Peter Høivang, Rikke Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Daniel Rasmussen

Hvis der ikke er nok der vil bestride en job funktion plejer det at være lønnen man skruer på, og det er ikke ned af som L.P foreslår da det ville give færre sygeplejsker.

Peter Høivang

@ Liv

Du skriver: "Og desuden ja grundlønnen kan virke lav, men har folk glemt, at sygeplejeskefaget er blandt en af de fag med så mange løntillæg?"

Du ved godt, at de fleste udbetalinger til tillæg er til gene tillæg!?

En anden faggruppe, der er tættest på sygeplejerskerne i natarbejde og dermed får en del af sin løn fra genetilllæg, er lokomotivfører.

Deres uddannelse er 10 mdr.

Deres gennemsnitlige månedsløn er 40.900 kr. pr. måned.

Sygeplejersker tjener i gennemsnit 30.000.

Disse tal er fa ug.dk og de benytter sig af Danmarks Statistik.

Jeg er enig med dig omkring arbejdsmiljøet og at der er brug for flere sygeplejersker.

Jeg er ikke enig i, at det er arbejdsgivers budget der forhindrer flere sygeplejersker på afdelingerne.

De har jo jobopslag ude konstant. Der er bare ingen der søger dem.

Hver 3 sygeplejerske stilling der slås op bliver ikke besat af en sygeplejerske.

Hver 20 sygeplejerske har den seneste måned søgt job! I en anden branche!

Et stort flertal af DSRs medlemmer ønsker et opgør med tjenestemandsreformen.

Hvornår begynder samfundet at lytte til sygeplejerskernes rimelige lønkrav?