Kommentar

Danske ngo’er kæmper for udsatte menneskers rettigheder, men svigter sine egne ansatte

Det er ikke i orden, når danske ngo’er omgår de danske arbejdsmarkedsregler, ved at placere deres phonervirksomhed i udlandet og dermed slippe for at sikre deres ansatte gode vilkår og betale dem en ordentlig løn, skriver kommunalbestyrelsesmedlem Bo Mouritzen og lærer Charlotte Mouritzen i dette debatindlæg
Arkivfoto.

Arkivfoto.

Patrick Pleul

Debat
9. august 2021

I en erkendelse af, at den danske stats bidrag til personer i udsatte positioner i Danmark såvel som i resten af verden, i løbet af mange år er blevet reduceret, har vi hjemme hos os valgt at øge vores personlige bidrag ved at støtte forskellige ngo’er gennem faste bidrag.

Derfor modtager vi med jævne mellemrum mails fra dem, vi støtter. Det er blandt andet Mellemfolkeligt Samvirke, der opfordrer til at underskrive en eller anden god sag – for eksempel at afskaffe ghettoloven eller at børnene skal hjem fra Moria-lejren.

Det vil vi ofte gerne skrive under på. Men når man skal skrive under, skal man i processen lige aflevere et telefonnummer. Det kan man jo undre sig over, da det ikke har meget med en underskrift at gøre.

Forklaringen er den simple, at når underskriften er sat, og telefonnummeret afleveret, så følger Mellemfolkeligt Samvirke op med en opringning, hvor man bliver opfordret til at give yderligere bidrag. Målet med underskriften er dermed at få fat i telefonnummeret, så der kan følges op med en anmodning om et økonomisk bidrag. Det er med andre ord en strategi.

Det samme er konsekvensen, når vi deltager i indsamling for Dansk Flygtningehjælp. Også her følges op med opringninger, der opfordrer os til at sende flere penge. Endnu en gang husker vi os selv på, at det hele jo er i en god sags tjeneste.

Phonere i udlandet

Men hvad der ikke bliver fortalt er, at de unge mennesker, der ringer på vegne af Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Flygtningehjælp, er professionelle phonere, der sidder i henholdsvis Berlin og Malaga og dermed er ansatte i spanske eller tyske selskabskonstruktioner. Det er altså danske unge, som tager til Berlin og Malaga, for eksempel i deres sabbatår, for at tjene penge.

Men der er jo en grund til, at de unge ikke sidder i et lokale i for eksempel København, Aarhus eller Esbjerg. Der er en grund til, at Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Flygtningehjælp har outsourcet deres phonervirksomhed til udlandet.

Det handler blot om at kunne give de unge mennesker, der sidder og ringer, dårligere løn og arbejdsforhold, end hvis de sad i Danmark og skulle betales efter danske vilkår.

Med andre ord handler det om at øge indtjeningen gennem etablering af selskabskonstruktioner, der gør det muligt at betale de unge mindre og i det hele taget give dem færre rettigheder.

Så vidt som vi har kunnet finde frem til, er lønnen for en af Dansk Flygtningehjælps phonere, der sidder i Malaga omkring 1.300 euro om måneden eller lige under 10.000 kroner. Til gengæld får den unge ikke pension, skal selv betale for bolig, sundhed med videre, ligesom arbejdsugen er på 40 timer mod de 37, som den ville være i Danmark.

Hyklerisk forretningsmodel

Ngo’ernes phonervirksomheds underminering af det danske arbejdsmarked står i skærende kontrast til, hvad lederne i ngo’erne tjener.

Generalsekretæren i Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Stente, tjente således 110.185 kroner om måneden i 2020 – hvad der næsten svarer til en årsløn for en phoner – mens generalsekretæren i Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte, tjente 80.826 kroner om måneden.

Det er udtryk for grænseløst hykleri fra ngo’er, der taler om rettigheder og forsvarer mennesker i udsatte positioner, at de samtidigt outsourcer job til unge og dermed bidrager til et arbejdsmarked fyldt med småjob, som man ikke kan leve af, og hvor rettighederne er minimale.

Vi har ikke engang undersøgt skatteforholdene omkring phonervirksomhederne, men vi tvivler på, at det vil give et resultat som Mellemfolkeligt Samvirke eller Dansk flygtningehjælp kan være stolte af.

Vi anerkender til fulde det store arbejde for at gøre verden til et bedre sted, der laves i mange ngo’er, og derfor fortsætter vi også med vores bidrag. Men det er bekymrende, når ngo’er optræder som de virksomheder, de selv kritiserer, der vil øge indtjeningen uden hensyn til medarbejderne eller det velfærdssamfund, som de trods alt stadig er en del af.

Bo Mouritzen er kommunalbestyrelsesmedlem for Enhedslisten i Sorø kommune og Charlotte Mouritzen er lærer. 

Information.dk/deltag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Hansen

Tænker at i hjemme hos jer er igang med at opdage, hvor kynisk verden er, når den tager sig godt betalt for at hjælpe andre. Du skal ikke længere end til det stedlige advokatkontor for at opdage spillereglerne.
Såkaldte ngo'er er interesseorganisationer, ala dyrenes beskyttelse. En interesseorganisation har ikke noget andet, skal vi sige, uofficielt ønske end at tjene penge på at levere en given vare eller serviceydelse og tilfredsstille sine kunde-medlemmer. Her sælger man aflad og god samvittighed og det er klart at det er en kostelig ydelse - man dårligt udholde sin egen samvittighed, det skulle da være pokkers om man skulle bære byrden for andre gratis...

Poul Simonsen

NGO’ere er for det meste blevet forretninger. Og med lederlønninger som i erhvervslivet.

Eneste undtagelser er vist Læger uden Grænser og Global Aktion?

Annette Munch

det kunne være interessant - sådan helt generelt og sagligt - at få afdækket de finansielle forhold i NGO - og ulandsbistand- verdenen
Hvordan hjælper de mennesker i nød til at blive selvhjulpne og uafhængige hjælp?
Hvordan samarbejder de mange NGO på samme område, hvorfor slår de sig ikke sammen osv osv

Lige meget hvor de sidder er det ekstremt usympatisk at forsøge at lokke/narre penge ed af folk. Nogle ngo'er bruger skam en dansk virksomhed til bondefangeriet, og der har man ordnede forhold. Hvis ellers samvittigheden kan holde til det.