Kommentar

Fagbevægelsens manglende tilslutning skal reddes gennem dialog, tilbud og tillidsvalgte

Rune Lykkeberg har ret i, at fagforeningerne skal blive bedre til at forklare sig selv. Men det vigtigste er dialogen med alle dem, der tager overenskomsterne for givet og tror, at hvad, der er sparet, er tjent, skriver forbundssekretær hos 3F Henning Overgaard
Debat
25. august 2021

Rune Lykkeberg kommenterer i Information den 22. maj det paradoks, at kampen for frihed og rettigheder gennem organisering og fællesskab styrkes i USA, mens de overenskomstbærende fagforeninger i Danmark slås med svigtende medlemstal. Anbefalingen fra Rune Lykkeberg til os fagforeninger er så, at vi ikke må sprede dårlig samvittighed og dyrke forbud – men forklare, at organisering er en frihedskamp.

Der er ingen tvivl om, at vi skal blive langt bedre til at forklare de helt grundlæggende spilleregler på arbejdsmarkedet. Enten spiser du af arbejdsgiverens hånd, eller også er du omfattet af aftalte minimumsrettigheder og har nogle fastlagte regler for, hvordan uenigheder med arbejdsgiveren løses.

Det faglige sikkerhedsnet i form af overenskomster er ikke kommet til os som stentavler fra Sinais bjerg. Det er resultatet af en lang, demokratisk debat blandt de fagligt aktive i fagforeningerne og efterfulgt af en svedig armlægning med arbejdsgiverne.

Og som Rune Lykkeberg formulerer det: »Enten bliver du bestemt over, eller også er du med til at bestemme.« Derfor er vores hovedpine i fagbevægelsen ikke i så høj grad, hvilken grundfortælling vi skal formidle. Det er, hvordan vi får en positiv dialog med de alt for mange danskere, der har ladet sig forblænde af stærkt vildledende markedsføring fra de gule fagforeninger, eller som tager overenskomsterne for givet og tror, at hvad, der er sparet, er tjent.

I 3F satser vi i den indsats målrettet på vores over 10.000 tillidsvalgte i virksomhederne. De er fagforeningens kendte ansigt hos både medlemmerne og de kolleger, der endnu ikke er en del af fællesskabet. Vi har også tilbud til de over 100.000 unge studerende, der har sidebeskæftigelse inden for 3F’s områder, for det er vigtigt, at de unge studerende får bedre muligheder for nærkontakt med dem, som knokler for fair vilkår i fritidsjobbet.

Men det er også vigtigt, at de studerende anerkender det personlige medansvar for kollegernes vilkår. Det er kun ifølge de brutale arbejdsgiveres ideologi, at man er sin egen lykkes smed. I Danmark er du medansvarlig for din kollega og nærmestes mulighed for at leve et rimeligt liv.

Det er princippet bag vores velfærdssamfund, hvor målet er, at alle er omfattet af et socialt sikkerhedsnet og har fri adgang til blandt andet sundhed og uddannelse. Derfor er opgaven med organisering ikke uoverstigelig for de overenskomstbærende fagforeninger. Vi skal i fortællingen ’blot’ gøre Barack Obamas ord til vores: » ...my liberty depends on you being free, too,« – min frihed er afhængig af jeres frihed.

Henning Overgaard er forbundssekretær hos 3F.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Hvad med at støtte sygplejerskerne......

Thomas Tanghus, Torben Skov og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Godt brølt, - mange, (alt for mange), er nogle kræmmersjæle, (kan det nu betale sig, at betale medlemskabet af 3f) ? ? ? Den slags folk, får det, de betaler for. Hvis ikke de forlanger kvalitet, så er de med til at afskaffe kvalitet. Hvad sygeplejerskerne angår: "så håber jeg, at de kan låne penge af 3f, når deres strejkekasse er tom." For det, er det, som politikerne håber på, snart vil ske, - så de kan "få skovlen under sygeplejerskerne." (For Gud ved, hvilken gang.)