Klumme

Fortidens asbestfyldte tage er en katastrofe, der hænger over vores hoveder

Inden længe skal alle de gamle asbestfyldte huse renoveres, og det kræver politisk bevågenhed, for uden retningslinjer og handleplaner vælger man i byggebranchen kynisk de billige løsninger og tager ikke menneskeliv alvorligt, skriver tømrer Helga Mathiassen i denne klumme
»Når byggebranchen vælger de hurtige og billige løsninger i asbestbekæmpelsen, tager den ikke menneskeliv alvorligt,« skriver Helga Mathiassen (på billedet), som selv arbejder som tømrer.

»Når byggebranchen vælger de hurtige og billige løsninger i asbestbekæmpelsen, tager den ikke menneskeliv alvorligt,« skriver Helga Mathiassen (på billedet), som selv arbejder som tømrer.

Sigrid Nygaard/Arkivfoto

Debat
11. august 2021

For præcis et år siden var jeg i gang med at lægge nyt tag på vores hus. Det burde der ikke være nogen ben i, men det var der. For det gamle tag bestod af gamle bølgeeternitplader med asbest i.

Vi havde lagt en meget grundig og forsigtig plan for at få saneret taget korrekt. Langt mere grundig, end det normalt foregår på byggepladserne. Men efter dagevis iført masker og dragter, hvor vi ekstremt forsigtigt pillede pladerne ned, fjernede isolering og støvsugede spær og forskallingsbrædder, kunne analysefirmaet stadig finde asbestfibre. Så måtte vi støvsuge det hele én gang til.

Det gik efterhånden op for mig, at det er umuligt at styre støv 100 procent. Og det er endnu mere umuligt at styre støvfibre, der er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. Problemet med asbest er, at én fiber i princippet er nok til at slå dig ihjel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Helga Mathiassen

Jeg havde selv for en snes år siden den oplevelse, at en genbo fik pillet asbest taget ned og fik lagt pladerne i sin carport helt ud til vejen.

Problemet var herefter, at pladerne blev liggende i carporten i over 1 år -
der var ingen losseplads eller genbrugsstation, der ville tage imod asbest pladerne.

Forhåbentlig er det problem blevet løst i mellemtiden, for det er da den værst tænkelige situation.

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Naja Abelsen, Josephine Kaldan, Mogens Kjær, Thomas Tanghus, Jens Garde, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Lillian Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tak for advarslen, Helga Mathiassen, i et yderst velskrevet debatindlæg.

Det er fuldkommen chokerende hvor mange steder asbesten gemmer sig, opdagede jeg ved at følge dit link, og også besøge Bolius.

Selvom du mest nævner de sundhedsskadelige risici ved nedtagning af asbest, er det vel også et kæmpe miljøproblem efter nedtagningen, eller..?

Hvor mange af os har intetanende boet i huse og lejligheder fyldt med de små, skarpe støvgran, og hvor mange håndværkere er ikke blevet dødeligt syge af at indånde asbest?

Hele byggefaget samt byggeriet trænger gevaldigt til at blive opprioriteret miljømæssigt og sikkerhedsmæssigt, men du har ret; det politiske ansvar er ingen steder at finde, akkurat som med klimakrisen.

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Naja Abelsen, Josephine Kaldan, Tina Peirano, Carsten Munk, Thomas Tanghus, Gitte Loeyche, Jens Garde, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Torben Skov og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Helga Mathiassen

A4 har netop i dag denne her skræmmende artikel om, at mange flere end forventet bliver dødeligt syge af asbest: https://www.a4arbejdsmiljoe.dk/artikel/aestallungehindekraeft?fbclid=IwA...

@Torben: Du har helt ret i at det er vanvittigt at tage asbest-pladerne ned og så lægge dem lige ud til vejen. Man siger jo, at så længe de ikke knækker, så spreder fibrene sig ikke. Men det er desværre ikke helt sandt. For ofte er de så forvitrede, at de er begyndt at gå i opløsning, og så spreder støvet sig jo. Jeg synes faktisk ikke det var svært at slippe af med asbest-pladerne. Vi ansøgte kommunen og bestilte en lukket container. Det er efter min mening en ret lille udgift i en helt tag-udskiftning. Man kan også sagtens aflevere mindre mængder på genbrugsstationerne, hvis det bare er pakket grundigt ind i plastic. Det dyre ved asbest-saneringer er den tid man bruger på forsigtig håndterning og grundig rengøring. Og ordentlige værnemidler.

@Eva, så vidt jeg ved er asbest ikke specielt miljøskadeligt. Altså det dræber ikke dyr og planter (da dyr sjældent bliver så gamle). Men problemet er, at det bliver deponeret (gravet ned i jorden), og det kræver selvfølgelig rigtig meget plads. Men jeg er jo ikke ekspert på området.

Inge Lehmann, Naja Abelsen, Mogens Kjær, Thomas Tanghus, Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel og Jens Garde anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Helga Matthiassen, tak for svaret, det er rart at en debattør selv deltager aktivt i debatten.

Også tak for linket, men man skal desværre have abonnement for at læse det..
Måske du kunne opridse de vigtigste punkter?

Igen, det er forfærdeligt, at vi ikke er blevet bedre til at håndtere farligt byggeaffald og andet miljøsvineri, det er som du også nævner i dit indlæg et spørgsmål om prioritering og besparelser, og politikerne må komme på banen snart med forbedrede regler og bedre muligheder for at kontrollere byggefirmaerne.

Inge Lehmann, Naja Abelsen, Josephine Kaldan, Jakob Skytte Thorsen og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Helga Mathiassen

@Eva, her er de vigtigste pointer:
"I perioden 1991 til 2010 blev der i gennemsnit anerkendt knap 62 sager årligt, men siden er tallene steget markant. I de seneste 10 år – fra 2011 til 2020 - er 99 sager i gennemsnit blevet anerkendt om året.
Indtil videre er der i år blevet anerkendt 55 sager, og dermed ser det høje gennemsnit altså ud til at fortsætte.
Den hidtidige top blev nået så sent som i 2019, hvor hele 128 sager om lungehindekræft blev blåstemplet som arbejdsskade."

Naja Abelsen, Josephine Kaldan, Mogens Kjær, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helga Mathiassen

@Eva: Her kommer lige en lidt længere bid - det andet gav vidst ikke selvstændigt mening.
"Stadig flere danskere, der har indåndet asbestfibre, får anerkendt lungehindekræft som en arbejdsskade.
Det viser dugfriske tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).
I perioden 1991 til 2010 blev der i gennemsnit anerkendt knap 62 sager årligt, men siden er tallene steget markant. I de seneste 10 år – fra 2011 til 2020 - er 99 sager i gennemsnit blevet anerkendt om året.
Indtil videre er der i år blevet anerkendt 55 sager, og dermed ser det høje gennemsnit altså ud til at fortsætte.
Den hidtidige top blev nået så sent som i 2019, hvor hele 128 sager om lungehindekræft blev blåstemplet som arbejdsskade."

Naja Abelsen, Josephine Kaldan, Tina Peirano, Mogens Kjær og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tusind tak, Helga :-)

Det kan jo ikke fortsætte på samme måde, forfærdeligt at det sker..

Det kunne måske også være en årsag til at færre vælger at blive håndværkere, når arbejdsmiljøet er så ringe.

Det undrer mig, at Arbejdstilsynet ikke bliver nævnt i denne sammenhæng. I 'gamle dage' (dvs. i 1980'erne) lavede AT nogle ret vidtgående regler for asbestsanering - ikke mindst presset af patruljer fra 'byggefagenes samvirke' som tog ud på byggepladserne. Måske ville det være en idé at tage fat i ørerne på Christian Juhl (Enhedslisten), så han ikke falder helt i søvn ift. arbejdsmiljøområdet - det ville være helt oplagt at lave en national handlingsplan vedr. asbestsanering. Måske kunne Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg kontaktes i den anledning - de har stor viden på området pga. nærheden til Eternitfabrikken.

Naja Abelsen, Josephine Kaldan og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

og hvor mange kilometer hjulspor, mark– og skovveje er belagt med knuste nedkørte asbestplader der støver godt i sommervarmen i årevis – ODS: Eternit, en. (fra ty. eternit, dannet o.1900 til lat. æternus, evig) ildfast bygningsmateriale (jf. Asbestcement S og Cementasbest S). Eonit, Eternit, Zenit, forskellige, særlig til Erstatning for Skifer tjenende, i Pladeform fremstillede Kunststen, der som Hovedbestanddel indeholder Asbest og Cement. VareL.3246. Vægbeklædningen i Spisekrogen er glaceret Eternit velbekomme. StatensHush.FaglMedd.1939.8. halvflade Tage med Tagpap eller Eternit. DanmK1940.II.205.

Henrik Okkels

Naturligvis er asbest farligt, men det er utroværdigt og irrelevant med en alarmistisk formulering som denne: "Problemet med asbest er, at én fiber i princippet er nok til at slå dig ihjel".

Det svarer til at sige: "Problemet med biltrafik er, at én bil i princippet er nok til at slå dig ihjel".

I forhold til, hvor mange asbestholdige materialer, der findes i parcelhuse og etageejendomme i Danmark, er risikoen for at blive syg af eller dø p.gr.a. asbest meget, meget lille. Se her:

"Risikoen for at få en asbestrelateret sygdom afhænger af, hvor meget man har været udsat for asbest.
• Hvis man jævnligt gennem mange år har arbejdet med asbest, f.eks. skåret eller slebet i asbestholdigt materiale eller fjernet letsmuldrende asbestisolering uden tilstrækkelig beskyttelse, kan man have øget risiko for kræft i lungehinden, lungekræft og lungeasbestose. Tobaksrygning øger risikoen for lungekræft væsentligt, når man har været højt udsat for asbest.
• Hvis man kun lejlighedsvis har været i kontakt med asbest, kan man have en let øget risiko for kræft i lungehinden, men ikke for lungekræft eller lungeasbestose.
• Hvis man har opholdt sig i lokaler med forurening fra asbestholdige materialer, uden at man selv har håndteret asbest, vurderes risikoen for ubetydelig."

(https://www.bispebjerghospital.dk/afdelinger-og-klinikker/arbejds-og-mil...)

Lise Lotte Rahbek

Når asbest-pladerne er taget ned og kørt væk som affald,
så bliver det sendt til deponi.
Det graves kort sagt ned i jorden og der lægges jord ovenpå, for så støver det ikke længere.
Det man ikke lige har tænkt så meget over, det er at deponi kun er en holdeplads. Man kan ikke bruge den jord eller det areal, hvor der har ligget deponi, til noget.
Og hvor skal man gøre af asbesten og alt det andet, når deponiet er fyldt op? Jojo, man graver jo bare et nyt hul et andet sted. Det er smaddersmart. Men det løser ingen problemer og fjerner kun problemerne fra synsvidden.
https://www.affald.dk/da/7-10/deponi/artikler/322-deponi-sadan-er-det-la...

Når en bygning skal rives ned, så tilstræbes det at undersøge alle materialerne i bygningen, så de genanvendelige dele kan skilles fra det miljøskadelige. Der kan sagtens være blyholdige malinger skjult bag paneler og en hel masse andre problemer.
Men det er jo skide dyrt at havve nogen til at tage prøver af maling og materialer i det hele taget, få det analyseret på et laboratorium, og derefter få sorteret tingene korrekt, sååeehh.... det er hændt, at der er lagt et budget på forhånd for nedrivningsfirmaet, så det bliver op til dem at vurdere, hvad der er vigtigst.

Asbest er bestemt ikke det eneste problem. Men det er omfangsrigt.

Nina Hermanson

@Henrik Okkels
Et familiemedlem døde i december 2020 af lungehindekræft som følge af den asbestforurening, han som lærerstuderende var udsat for som følge af nogle ugers sommerferiearbejde på Helsingør værft for 50 år siden, så jo "én" eller måske "to" asbestfibre kan i princippet være nok.

Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar