Klumme

Greta Thunberg er et stilikon for klimakampen – selvfølgelig skal hun på forsiden af Vogue

Greta Thunberg er blevet kritiseret for at blåstemple modebranchen ved at optræde på forsiden af Vogue. Men måske er hun bare en ny slags stilikon, skriver litteraturanmelder Mathilde Moestrup i denne klumme
Der er opstået debat, efter at den notorisk radikale klimaaktivist, 18-årige Greta Thunberg, tidligere denne måned pludselig optrådte på forsiden af et af modebranchens største magasiner, Vogue.

Der er opstået debat, efter at den notorisk radikale klimaaktivist, 18-årige Greta Thunberg, tidligere denne måned pludselig optrådte på forsiden af et af modebranchens største magasiner, Vogue.

Virginia Mayo

Debat
25. august 2021

Når det kommer til progressive dagsordener som grøn omstilling, er det et dilemma, hvorvidt man som aktivist bør være præcis lige så radikal, som man ønsker, at samfundet skal være, eller om man bør forholde sig pragmatisk og forsøge at få de brede masser med.

Det er derfor ikke underligt, at der er opstået debat, efter at den notorisk radikale klimaaktivist, 18-årige Greta Thunberg, tidligere denne måned pludselig optrådte på forsiden af et af modebranchens største magasiner, Vogue.

Modebranchen er som bekendt en af de værste klimasyndere (den står for omtrent ti procent af verdens CO2-udledning). Og selv om Thunberg i interviewet med Vogue både beskylder branchen for greenwashing og fremhæver behovet for et ’systemskifte’, er hun siden blevet kritiseret for at gøre sig til reklamesøjle for en uhyrlig industri.

I den britiske avis The Telegraph anerkender Caroline Leaper Thunbergs vigtige kritik af branchen, men spørger retorisk, om »Vogue Scandinavia var det rette sted at lufte den holdning?«

Hjælper Thunberg ikke Vogue med at udføre netop den form for greenwashing, hun kritiserer branchen for? spørger Leaper og fremhæver, at man blot skal bladre et par sider væk fra interviewet for at finde artikler, der anbefaler læseren at købe Dior-kjoler og diamantøreringe fra Chanel.

En lignende kritik fremfører Sarah Skarum i dagbladet Politiken under rubrikken »Greta Thunberg, hvad i alverden laver du på den forside?« Skarum kalder Vogue og modeindustrien en »rådden branche«, der har brug for en »revolution«, og mener, at Greta Thunberg »låner dem sin troværdighed«, når hun optræder på forsiden.

Chanel-øreringe

Jeg forstår udmærket lysten til at kritisere Thunberg i denne sammenhæng. Vi er vant til at se hende som en moralsk overlegen undtagelse i en menneskehed, der primært består af velmenende klimasyndere. Siden hun i 2018 startede sin skolestrejke for klimaet, har hun været symbolet på uselvisk kompromisløshed, hvad angår klimakrisen.

At hun nu optræder på en Vogue-forside er unægtelig en smule ukarakteristisk: længere væk fra idealismen, tættere på skurkene.

Alligevel spørger jeg mig selv, om Thunbergs pragmatisme – at vælge at gå i dialog med og potentielt komme til at blåstemple en uhyrlig branche – ikke er bedre end alternativet, nemlig ingen forside, ingen artikel, ingen diskussion eller selvransagelse i modebranchen.

I interviewet med Vogue fremhæver journalisten Tom Pattinson, at verdensstjernen Greta Thunberg ankommer på cykel til interviewet i Stockholm, og straks efter, at hun er iført forvasket genbrugstøj; at hun faktisk ikke har købt noget tøj i tre år.

Mon ikke det alligevel kan ryste en Vogue-læser lidt? Minde ham om en alternativ virkelighed til den, han bliver præsenteret for med Chanel-øreringene på side 20?

Og mon ikke et interview med Greta Thunberg i Vogue, en af modens vigtige institutioner, kan gøre resten af industrien opmærksom på, at fremtiden er koncepter som slow fashion og upcycling og færre T-shirts til en halvtredser? Man kan da håbe.

Greta-fletninger

En anden og måske mere oplagt grund til, at jeg mener, Greta Thunberg hører til på den forside, er, at hun jo faktisk er et stilikon. Måske ikke den slags vi ellers kender fra de glittede blade – klædt i luksus, mut og dødøjet – men en slags klimakampens stilikon.

For få år siden blev Thunbergs gule regnjakke og hendes såkaldte Greta-fletninger stærke symboler på en ny og idealistisk generation af klimaaktivister. Hun gjorde den praktiske og beskedne påklædning attråværdig.

Jeg ser en lige linje mellem hendes stil og de praktiske fysiklærervelcrosandaler og shorts fra Spejder Sport, folk har rendt rundt i hele sommeren. Det praktiske og kiksede er kommet for at blive. Thank you, Greta.

Det er med andre ord ikke blot aktivisten Greta Thunbergs ord og handlinger, men også hendes beskedne fremtoning, der minder os om en alternativ og mere klimavenlig måde at være i verden på. På den måde kan stil og mode have betydning, også når det kommer til en progressiv dagsorden.

Så kan det være, at Thunberg kommer til at blive associeret med en ond og sort branche. Til gengæld vil modeindustrien nu blive associeret med et stilikon, der kun går i forvasket genbrugstøj.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Ser overskriften for mig "Greta Thunberg for fin til at gå i dialog med modebranchen" - hvis det var kommet frem at hun havde sagt nej til et interview i Vogue.

Anders Hüttel

I mens det brænder over alt og de riges grin bliver bredere og bredere.

Hvis man kun måtte tale om miljø og klima blandt klimaforkæmpere kom man ikke langt - så stor ros til både Greta og VOUGE for dette initiativ

Ete Forchhammer , Inger Pedersen, Torben Skov og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Bjarne Jørgensen

Det er jo iøvrigt ikke kun Vogues læsere, Greta får i tale, hun får også henledt andres opmærksomhed på både dette blad og branchen, det repræsenterer.
Nu taler Telegraph, Politiken, Information og sikkert mange andre om modebranchen osv.