SERIEFOLK

Ordener hænger man stadig på idioter

Det vil sikkert komme bag på flere, at der også i vore dage er fuldt tryk på kongehusets medaljeuddeling. I løbet af bare to sommermåneder har så mange som 310 fået tildelt en orden
Debat
11. august 2021
I foråret fik 49 personer en ridderorden af en eller anden grad. På billedet er det Ridderkorset af Dannebrogsordenen.

I foråret fik 49 personer en ridderorden af en eller anden grad. På billedet er det Ridderkorset af Dannebrogsordenen.

Martin Lehmann

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren.

P.A. Heiberg I

Han var satirikeren, der før sin landsforvisning i 1799 skrev verset med de kendte ord: »Ordener hænger man på idioter.« Og lægger man P.A. Heibergs udsagn til grund, findes der stadig mange idioter, fremgår det af kongehusets digitale oversigt over nyligt tildelte ordener.

De dekorerede

Alene i maj og juni i år har så mange som 310 personer modtaget en orden, fremgår det af kongehusets hjemmeside: En ridderorden af en eller anden grad (49), en fortjenstmedalje i sølv (174) eller en belønningsmedalje (resten). Generelt: jo højere titel, jo fornemmere medalje.

Byrådsriddere

Der er tre udlændinge blandt modtagerne, nemlig henholdsvis Luxembourgs, Norges og Østrigs ambassadører. Dertil 45 fra forsvaret, der afhængig af deres tjenestegrad har fået en orden. Mere overraskende er måske 13 ridderkors til tidligere byrådsmedlemmer fra Esbjerg, Langeland og Randers.

P.A. Heiberg II

Heiberg fik en bøde på 150 rigsdaler for verset om de idiotiske ordener. Det indgik i en lejlighedssang til en privat fest i 1790. For alle uden knaphulskløe er det stadig en fornøjelse at læse videre i verset:

»Dog, har man Hierne
Kan man jo gierne
Undvære Orden og Stierne.«

FOLK

Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her