Kommentar

Regnbuefamilier skal have bedre mulighed for at dele deres forældreorlov, så det passer til lige netop deres situation

World Pride er en kærkommen anledning til at stoppe op og indse, at LGBT-personer ikke har det godt nok i Danmark. Bedre rettigheder til regnbuefamilier er et sted at starte, skriver beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) sammen med ordførere fra SF, De Radikale og Enhedslisten
Debat
18. august 2021

Familier anno 2021 kommer i mange former. Lovgivningen skal naturligvis følge med, og derfor kommer vi nu med et konkret forslag: Regnbuefamilier skal have bedre mulighed for at dele deres forældreorlov, så det passer til lige netop deres familie.

Det sker samtidig med, at der i disse dage er World Pride og EuroGames, der er samlet under navnet Copenhagen 2021.

Det er en god anledning til at stoppe op og kigge ud over verden for at se, hvordan det står til med rettigheder og lige muligheder for homo- og biseksuelle, transpersoner og interkønnede.

Desværre er det nemt at blive pessimistisk, når det i alt for mange lande går det den forkerte vej. Og vi skal endda ikke længere væk end til lande som Polen og Ungarn.

Hovedrystende lovgivning, diskrimination, såkaldt LGBT-frie zoner og hadforbrydelser er hverdagen for mennesker, der ikke har gjort andet galt end at elske den, de elsker, og være den, de er.

Men Copenhagen 2021 er naturligvis også en god anledning til at se indad. Har LGBT+-personer det godt nok i Danmark? Svaret er entydigt nej. Undersøgelser viser, at LGBT+-personer trives dårligere og er væsentligt mere ensomme end befolkningen generelt.

Selvmordsforsøg forekommer tre gange så ofte blandt LGBT+-personer, og hver tredje nydansk LGBT+-person har overvejet selvmord. Samtidig føler over en fjerdedel desværre, at de ikke kan være fuldt åbne om deres seksuelle orientering på arbejdspladsen.

Det er skræmmende tal, som vi i fællesskab skal have gjort noget ved. Det forpligter vi os på. Vi skal blive ved med at arbejde for lige rettigheder og muligheder.

Et af de områder, hvor vi alle har fået mange henvendelser er, at reglerne i dag gør det svært for regnbuefamilier at indrette sig, som de ønsker, når det kommer til at tage del i børnenes opvækst.

Helt konkret giver lovgivningen lige nu kun mulighed for, at to retlige forældre kan tage forældreorlov. Det tager ikke hensyn til for eksempel familier bestående af to fædre eller regnbuefamilier med mere end to forældre. Det, er vi enige om, ikke giver mening.

Vi vil derfor ændre lovgivningen, så eksempelvis en medfar vil kunne tage en del af forældreorloven. Dermed vil regnbuefamilierne i langt højere grad selv kunne afgøre, hvad der er bedst for dem og deres barn.

Copenhagen 2021 hylder ligestilling, mangfoldighed og sætter fokus på LGBT-personers rettigheder. Det bakker vi alle 100 procent op om i ord og i handling.

Bedre mulighed for forældreorlov til regnbuefamilierne er et konkret eksempel på handling.

Rigtig god Copenhagen 2021 til alle.

Peter Hummelgaard (S) er beskæftigelses- og ligestillingsminister, Astrid Carøe er ligestillingsordfører for SF, Samira Nawa er ligestillingsordfører for De Radikale, og Victoria Velasquez er beskæftigelsesordfører for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jeg glæder mig til at se resultaterne af forhandlingerne. Rigtig god pride til jer alle!