Kommentar

Sænk museumspriserne så alle får ret til kultur

Priserne for indgang på museerne er allerede steget med 42 procent. Hvis prisstigningen fortsætter, kan vi se frem til, at de underprivilegerede grupper i Danmark ekskluderes fra overhovedet at have råd til at gå på museum – og det ville være en skam, skriver Daniel Groth Hansen i dette debatindlæg
Debat
3. august 2021

Det er en skam, at prisen for indgangen på museerne er steget med 42 procent inden for de seneste fire år. Hvad der skræmte mig endnu mere, var at læse, at »hvis prisudviklingen fortsætter med samme hast, vil det med et hurtigt tankeeksperiment koste over 200 kroner for en voksen at besøge Louisiana i 2025, og for en tur på Moesgaard Museum vil gæsterne til den tid skulle slippe næsten 230 kroner.«

Den ene tydelige effekt af disse prisstigninger er, at den ekskluderer underprivilegerede grupper i Danmark fra at tage de kulturelle tilbud i brug.

Den franske sociolog Pierre Bourdieu skrev i denne sammenhæng i sin tid om europæernes brug af museerne, at »hvis det er uafviseligt, at vores samfund tilbyder den rene mulighed for at tage museers værker i brug, så er det ikke desto mindre kun nogle, som har den reelle mulighed for at gøre det.«

Disse ’nogle’, som Bourdieu refererer til, er de kulturelt og økonomisk privilegerede i samfundet, som har hang til at tage kulturen i brug samt en indkomst med et overskud væk fra livsnødvendigheder, som gør et besøg på museet til en faktisk mulighed.

Det er dog ikke alle, som har fået indpodet disse kulturelle vaner.

Som Bourdieu skriver: »’kulturelt behov’ øges desto mere af, at det er tilfredsstillet. Fraværet af praktiseringen efterfølges af en mangel på bevidsthed om dets fravær. Ønsket om at tage museerne i brug kan tilfredsstilles, så snart at det eksisterer.«

Museerne skal derfor ikke udelukke de sociale grupper, som ikke besidder en bacheloruddannelse, allerede inden de er trådt ind af museets døre, ved at hæve indgangsprisen.

Når kulturelle behov er skabt for alle, kan de vedligeholdes med overkommelige priser for de kulturelle tilbud. Det er væsentligt, at vi har en kultur og museer for alle, som professor i kulturøkonomi på CBS Trine Bille også mener.

Bille siger: »Det bærende kulturpolitiske princip, helt tilbage til dengang Kulturministeriet blev grundlagt, har været, at man har et mangfoldigt tilbud af høj kvalitet, men også til en billig pris, så man kan tiltrække alle befolkningsgrupper.«

Hvis dette princip om en kultur for alle skal være validt, må museerne sænke priserne, så personer fra alle sociale lag kan blive tiltrukket af museernes indbydende døre.

Daniel Groth Hansen er studerende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad skal vi bruge dem til, som ikke er villige til at kæmpe med os, for planeten og biodiversiteten? Det er ude på gaderne det foregår, på de sociale medier hvor menneskerne mødes. Vi er avantgarden, så fuck Louisiana og de gamle støvede museer, der er stivnede i den konservative fortid.

Sænk priserne på dagligvarer, så vi ikke er tvunget at vælge mellem mad og medicin. Vi ekskluderes fra overhovedet at have råd til en bolig, købe tøj og sko eller betale for transport. Vi kommer aldrig på ferie. Forhøj vores indkomster således at vi i det mindste kan komme til tandlægen, og opfør lejeboliger som vi kan betale, i stedet for at rive almennyttige boliger ned.

Det er nu borgerne skal ud i gaderne for at bekæmpe uligheden, fjerne fattigdommen og redde planeten fra klimaforandringerne. CBS-folket er kun interesserede i, hvordan formuerne i toppen af samfundet øges, mens vi kæmper for at der skal findes en klode, som de næste generationer kan bo i. Vi kæmper imod at arterne bliver udryddede med utrolig hastighed, for biodiversiteten. Vi kæmper imod at temperaturerne stiger, hvilket får skovene til at brænde ned.

Vi har ikke brug for økonomerne, som kun er interesserede i deres egen portfolie, og i at samle formuer før pensionsalderen. Glem økonomerne der har indført fattigdom i Danmark, og fuck væksten der ødelægger planeten. Glem middelklassen og overklassen, der sender CO2 ud uden samvittighed overhovedet, og som ikke kan standse deres egen grådighed efter mere og flere ligegyldige gadgets eller dyrere biler, samt flere huse i fattigere lande.

Fjern betalingsmurene på aviserne som forhindrer os i at finde ud af hvad der foregår i samfundet, hvem der ødelægger vores liv, og hvem der sidder på magten, hvem magteliten er. Vi kæmper imod et Folketing som Den Afrikanske Union, med rette, kalder fremmedfjendsk. Stands den sociopatiske kontrol på jobcentrene og på socialkontorerne, og sæt mennesket fri.