Klumme

Afsked med en uansvarlig kansler: Merkel svigtede klimaet monumentalt

Det vil for eftertiden fremstå latterligt, at Angela Merkel blev dyrket som sin tids store ansvarlige leder. Hun var klimakansler ude i verden, men hun svigtede monumentalt den grønne omstilling hjemme i Tyskland, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg

Jesse Jacob

Debat
25. september 2021

En vred, en meget vred teenager sagde til de voksne, at de svigtede børnene, men at børnene nu havde gennemskuet deres bedrag. Hun var lige ved at græde, men fortsatte:

»Hvis I vælger at svigte os, vil vi aldrig tilgive jer. Vi vil ikke lade jer slippe afsted med det.«

Hun sagde også, at de havde stjålet hendes fremtid.

Det besynderlige var, at de voksne ikke blev sure på den vrede teenager, men sad og klappede. Det endnu mere besynderlige var, at teenageren var inviteret til selskabet for at opdrage dem til ansvarlighed.

Den vrede teenager var Greta Thunberg, og hendes publikum var verdens ledere på klimatopmødet i New York i 2019. Hun fortæller i sin dagbog, at en af dem, som havde svigtet, var kommet over til hende forinden og havde bedt om lov til at tage et billede af de to sammen. Og spurgt, om hun måtte lægge det ud på sociale medier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tobias Hiort-Lorenzen

Tysklands beslutning om at afvikle deres atomkraft tales der slet ikke om her (!) Berøringsangst..?

Torben Nielsen, Rolf Andersen, Frank Hansen, Peter Høivang, Per Torbensen, Holger Nielsen, Torben S Rose og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Tobias Hiort-Lorenzen

Der henvises til en artikel fra New Statesman som gør det ideologiske arbejde for information. Den uargumenterede selvmodsigelse at bebrejde Merkel for drivhusgasser og samtidig hylde hende for at afvikle atomenergi

Emil Davidsen, Rolf Andersen, Arne Thomsen, Peter Høivang, Holger Nielsen, Niels K. Nielsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Tobias Hiort-Lorenzen

Der hvor der står "hun levede ikke op til det" henvises der til ovennævnte. Min pointe er, at jeg forventer af min avis at den ikke overser det åbenlyse - og uden argumentation

jens christian jacobsen

Fin leder der gør op med vestlig lemming-journalistik, der helt ukritisk har hyldet billedet af Mutti Merkel, der har varmet og beskyttet tyskerne mod forandringernes onde malstrøm.

Ejvind Larsen, Rolf Andersen, Per Torbensen, Jesper Andersson , Susanne Kaspersen, Torben Larsen, Svend-Erik Runberg, Ask Emil Skovgaard, Hanne Utoft, Torben K L Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Utroligt at medierne fortsat elsker at symbolisere årtiers miljøundersøgelser, internationalt klimaforskning og hundredevis af demonstrationer rundt omkring i verden med en vred tenager fra Sverige - og samtidigt kalder andre for uansvarlige?

Torben Nielsen, Jørgen Munksgaard og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det spørgsmål, vi som deltagende er allermest optaget af dagen før forbundsdagsvalget, er det om præcisionen i meningsmålingerne. Hvis de rammer skiven nogenlunde, står unionen (CDU/CSU) til et historisk nederlag.
Ændringen af den parlamentariske topografi i tysk politik tog sin start i 1917 med baggrund i Merkels udlændingepolitik, og den fortsætter i 2021, men denne gang fordi unionen også afgiver vælgere til SPD og De Grønne. Man kan forvente en turbulent tid i unionen efter valgdagen.

De Grønne ser ud til at fordoble deres repræsentation. Det er en anden markant ændring i topografien, men meningsmålingerne er så tilpas usikre, at der kan blive flyttet væsentligt på de parlamentariske styrkeforhold, når de sidste vælgere skal gøre deres opfattelse op.

Det gør det let fatteligt at fokusere på Merkel, men det er en forvrængning. Min nabo sagde i går, at han havde købt en ny benzinbil, og det er, hvad millioner af tyskere planlægger at gøre. Man kan derfor endnu en gang kun opfordre Informations læsere til at læse valgresultatet ud fra spørgsmålet om, hvor stor en styrke forandringsskeptikere og det modsatte får ved morgendagens valg. Det sidste er flertal, for der er ikke alene valg til Forbundsdagen men også til landdagen i et par forbundslande, herunder Berlin.

Rolf Andersen, jens christian jacobsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

i bagklogskabens ulideligt klare lys, er der vidt forskellige holdninger til alt det andre synes Merkel skulle have gjort, for hun har jo ikke løst alle Tysklands/Europas .problemer

Jørn-Erik Rasmussen

Merkels merkantile tænkning betyder nedprioritering af miljøet. det er artiklens påstand.
Det kan der da sagtens være noget om.
Derfor er det helt selvfølgeligt på plads med denne moralske opsang fra det lidt mere etisk velfundere Danmark.
Oder was?
Ret skal være ret. Information (Mathias Sonne) har leveret den med afstand bedste dækning i DK af det tyske valg.
Men Lykkeberg præsterer her en af sine få kiksere.
Jovist er også i Tyskland et samspil mellem samfundets overbygning og basis gældende.
Og ja - det ville unægtelig havde pyntet om Merkel havde præsteret mere end det, der blev en realitet på miljøområdet.
Men hvordan er det dominerende danske perspektiv herpå.
Tjah, overskrifterne og tilgangen i de danske medier præges af en fokusering på:
"Valg i Tyskland handler også om danske job"
"Tyskland - Europas største økonomi og eksportverdensmester"
"Tyskland som vores store samhandelspartner"
osv., osv.....
Den danske tilgang er IKKE de store visioner om fælles europæisk miljøsamarbejde. Derimod hensynet til dansk industri, landbrug og eksport,
Stort set sådan tænker alle Tysklands naboer.
Også derfor er Merkel ikke kommet (eller præget til at komme) så meget længere med miljøet.

Torben Nielsen, Steen K Petersen, Inger Pedersen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar

Ak ja.

Ingen kan jo alt.

John Andersen, Nike Forsander Lorentsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Lederen peger her på det vigtigste område, klimaet. Om nogle år, kan vi også give Mette Fr. samme karakter som Merkel. Det samme med alle europæiske ledere. Forbruget er og bliver det vigtigste og der, hvor der svigtes totalt.
Byen ved Köln, der blev til et stort hul, er allerede glemt. Kommer der et til, bliver det også glemt, for hvad skulle man ellers gøre? Lave samfundet om? Det er der meget få, der taler om. Alle grønne ønsker det heller ikke.

Hvem laver planerne for en verden, der bliver til at leve i for vores børnebørn???

Torben Nielsen, Kurt Nielsen, Ejvind Larsen, Jørn-Erik Rasmussen, Steen K Petersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

"Hun var klimakansler ude i verden, men hun svigtede monumentalt den grønne omstilling hjemme i Tyskland, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg".
-Men Biden var den progressive klimaforkæmper?

I Tyskland er der meget begrænset forståelse for at demokrati rimer dårligt på kapitalisme (hvilket ER sandt) og at kommunisme ligger fjernt fra dét, som fandt sted i DDR. Denne ret banale uvidenhed har i sagens natur en katastrofal indvirkning på tysk politik og parlamentarisme - og definerer således også det visionære tomrum, som gør sig gældende ved det igangværende valg. Tivoli og teater med Tordenskjolds soldater.

Jørgen Mathiasen

Vi skal måske bare lige tydeliggøre, at Die Linke ikke løber rundt i kvarterer, hvor folk med barn- og ungdom i DDR-tiden bor og forklarer dem, at at »kommunisme ligger fjernt fra dét, som fandt sted i DDR«. Det har potentiale til at sende partiet under 5%-spærregrænsen, og i stedet for beder Die Linke om at få stemmer til den næste tyske forbundsdag.

Og interessant er det vel, Jørgen Mathiasen, at det ellers ville være en højest relevant forklaring, som kunne bidrage til oplysning af tyskere, der er fanget i en informationsstorm af parlamentarisk polemik, neoliberal nonsens og det absurde valg mellem grøn kapitalisme og sort konservatisme.

Jørgen Mathiasen

@Hanne Utoft
Du kan stille spørgsmålet til Die Linke, men bed dem om at svare på, hvad partiets standpunkt er.

Måske var Angela Merkels fotosession med Greta Thunberg i virkeligheden tænkt som skjult opfordring til fans og vælgere om at tage klimaudfordringerne alvorligt.