Kommentar

Med sit angreb på dimittenddagpengene er regeringen stadig fanget i de blå regnemodeller

Hvorfor vil Socialdemokratiet pludselig skære i dimittenddagpengene, selv om de skarpt advarede mod præcis det samme for blot halvandet år siden? Svaret skal findes i Finansministeriets blå regnemodeller, der altid vil give blå løsninger, skriver Pelle Dragsted i denne klumme
Statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede tirsdag reformpakken Danmark kan mere I.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede tirsdag reformpakken Danmark kan mere I.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
9. september 2021

I februar 2020 stod beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på Folketingets talerstol. Her talte han dunder mod et forslag stillet af Liberal Alliances Alex Vanopslagh om at skære i de såkaldte dimittenddagpenge, som er en lavere dagpengesats, som nyuddannede og nyudlærte kan få, mens de søger arbejde.

Ministeren afviste Liberal Alliances påstande om, at dimittenddagpengene afholdt de unge fra at tage arbejde:

»En tilværelse som arbejdsløs er næppe drømmescenariet for unge efter en afsluttet uddannelse. Og når først studievennerne begynder at komme i job og tjene egne penge, er det ikke sjovt at sidde tilbage på dimittenddagpenge,« lød det dengang fra ministeren.

Og han advarede skarpt om, at hvis man skar i dagpengene til dimittenderne, så ville man risikere, at de unge helt fravælger dagpengesystemet.

Vi spoler halvandet år frem til tirsdagens pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen flankeret af samme Peter Hummelgaard præsenterede regeringens store reformpakke, som blandt de største initiativer havde præcis den rundbarbering af dimittendsatsen, som Liberal Alliance forgæves havde forsøgt at få vedtaget.

Lige så engageret som Peter Hummelgaard dengang modsatte sig forslaget, argumenterede han nu for, at man ved at sænke ydelsen kunne sikre, at nyuddannede kom hurtigere i job.

Det var en mærkværdig oplevelse, og man må uvægerligt spørge sig selv, hvad der lige er sket. Hvorfor Socialdemokratiet på bare halvandet år fuldstændig er vendt på en tallerken. Flere journalister forsøgte da også forgæves at få svar på netop det spørgsmål. Peter Hummelgaard forvildede sig ud i en forklaring om en busreklame, han havde set for en gul fagforening. Og Mette Frederiksen mente, at virkeligheden grundlæggende havde ændret sig siden for halvandet år siden – men det var uklart, hvad det helt nye var.

Det er regnemaskinen

Forklaringen på kovendingen skal formentlig findes et helt andet sted. Nemlig i Finansministeriets kontroversielle og kritiserede regnemodeller.

Det er lidt kompliceret, så hold nu fast: Socialdemokraterne mener, at de over for De Radikale har forpligtet sig til ikke at sænke det samlede såkaldte arbejdsudbud i valgperioden.

Og fordi Arne-pensionsaftalen ifølge Finansministeriets regnemodeller sænkede arbejdsudbuddet med 10.000, så skylder socialdemokraterne i egen forståelse reformer, som øger udbuddet af arbejdskraft tilsvarende. Så langt, så godt.

Problemet for Socialdemokratiet er bare, at hvis man skal øge arbejdsudbuddet på en måde, der tilfredsstiller Finansministeriets regnemodeller, så er der grundlæggende kun to måder at gøre det på. Enten skal man skære i ydelser til arbejdsløse, så man ’motiverer’ dem til at ’flytte sig fra passiv forsørgelse til beskæftigelse’. Ellers skal man sænke skatten – og helst i toppen – for at gøre det mere attraktivt for de velstående at arbejde mere. Andre veje som for eksempel at sænke sygefraværet, nedbringe antallet af lukkedage i institutionerne eller give deltidsarbejdende offentlig ansatte ret til fuldtid tæller ganske enkelt ikke i regnemaskinen. Selv om det er ret åbenlyst, at den slags tiltag i den virkelige verden vil gøre det muligt for flere at arbejde mere.

Når regeringen accepterer den præmis, er der så at sige ingen gode løsninger. Jeg kan forestille mig de diskussioner, der er foregået i Mette Frederiksens inderkreds i de seneste måneder:

»Skal vi lette topskatten?«

»Nej, det kan vi sgu da ikke. Det vil minde for meget om Corydon.«

»Hvad med en endelig afvikling af efterlønnen?«

»Nej, for satan – kan du ikke huske, hvad der skete for Nyrup?«

På et eller andet tidspunkt er man nået ned ad listen til dimittenddagpengene. Og er formentlig kommet frem til, at det var den mindst risikable af alle de dårlige måder at levere de 10.000 i forøget arbejdsudbud. »Der kan vi jo sige, at det bare er dovne akademikere, der ikke gider at arbejde i Netto, ikke?«

Forløbet viser igen, at så længe regeringen accepterer at operere inden for de nyliberalistiske regnemodeller og antagelser, som Anders Fogh fik implementeret i Finansministeriet, og som desværre siden er blevet videreført uanset regeringens farve, så bliver det ualmindeligt svært at føre en solidarisk eller bare socialdemokratisk økonomisk politik. Regeringen er fanget i regnemaskinen.

Serie

Pelles position

Pelle Dragsted er tidligere politisk rådgiver og folketingsmedlem for Enhedslisten og i dag selvstændig skribent. På denne plads vil Dragsted hver anden uge dele et nyt perspektiv på verden set fra venstre.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det er nok sandt.

Erik Tvedt, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Per Klüver, Katrine Damm, Holger Nielsen, Dorte Sørensen, Steen K Petersen, Peter Knap, Hans Ditlev Nissen og Kenn Gerdes anbefalede denne kommentar

Pelle Dragsteds hykleri, hvor han er fortaler for en socialistisk idelogi, der har skabt fattigdom og armod i store dele af verden, som nu er afløst af vold og diktatur.
Som sædvanlig fremturer Pelle Dragsted med den socialistiske ideologi, selv om alle forsøg på at gennemføre den, er endt med fattigdom og elendighed.
Pelle Dragsteds grundholdning til økonomisk politik handler især om, at gøre samfundsøkonomien mere demokratisk indrettet.
(læs socialistisk)
Tag fra dem der yder og giv til dem der nyder"

Dragsted mener ikke, at det kan være rigtigt, at verdens rigdomme i højere og højere grad samles på færre og færre menneskers hænder.
Da det for ham er her ”nøglen til at sikre en tryg fremtid for den brede befolkning ligger.”
For Dragsted handler det om at ”økonomien fra kapitalismen” for på den måde, at ”øge ligheden og den sociale tryghed.”

På denne måde mener han, at der skal udvikles en ”moderne demokratisk socialistisk økonomi, der kombinerer frihed og virkelyst med demokratisk indflydelse på økonomien og investeringerne, og deling af det overskud som vi alle sammen er med til at skabe med vores arbejde.

Men alt hvad han fremføre i omtale af sin nye bog, eksisterer og er fuldt lovligt i dag, så Pelle bare kom i gang”

Men djævlen ligger i detaljen, det er nemlig ikke nok for socialisten Pelle Dragsted,

Men ved at indfører tvungent to kammer system,

Sker der angiveligt et angreb på den grundlovssikrede ejendomsret..

Det er nationalisering af bagvejen, samt et farvel til den danske model.

Der findes ca. 800.000 registrerede virksomheder i Danmark, som skaber ca. 2 millioner arbejdspladser,

Det er naivt at tro at dem der leverer kapitalen, vil forsætte med dette når de skal dele profitten med arbejdstagerne,

Men risikoen kan kapitalejerne få lov at beholde 100 %..

Den socialistiske ideologi har en sikker evidens, for at skabe fattigdom og armod….

Socialister skaber fattigdom og der tror medicinen er at inddrage værdierne fra dem der yder og give til dem der nyder.

I Danmark er der 2,2 millioner på overførsel.

Det offentlige inddrager ca. 50 % af BNP ca. 1100 milliarder som blandt andet hældes i den ineffektive offentlige sektor, hvor fagforeninger kappes i et koordineret angreb på fælles kassen...

https://www.information.dk/debat/2021/07/pelle-dragsted-noedvendighedens...

Husk IPPC. Løsningen på dagens problemer er ikke mere produktion af samme slags. Det er en gennemtænkt omstilling af samfundet til cirkulær økonomi. De katastrofer vi oplever verden rundt i år er småting mod det vi vil opleve om 10 år.
Vi skal også bekæmpe fremkomsten af en ny herskerklasse. Gennem tiderne har der fremstået en Noble klasse. De kan hedde herremænd, stormænd, adelsmænd, et skidt er det. I dagens Danmark er betegnelsen rigmand ofte brugt for disse magtsyge personer, der mener, at almuen er til for at arbejde for dem. Når de begynder at sidde sikkert på deres positioner i samfundet, har de to mål: 1 at skabe dynastier og 2, gerne gennem tvang som hoveri, stavnsbinding, arbejdspligt eller hvad der nu skal til for at holde masserne i ave, at skabe laverestående klasser, hvis væsentligste formål her i livet er at tilfredsstille tidens magtfulde stormænd, i dagens Danmark rigmanden.

Egon Stich, Dennis Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Inger Pedersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Har Enhedslisten modet til at trække en streg i sandet overfor en Socialdemokratisk regering som grundlæggende ikke har fjernet sig fra den neoliberale politik, eller er folketingsgruppen så forblændet af forhandlingstaktik og de lunser af mærkesager for Enhedslisten som regeringen dygtigt har lagt ud så de trods protester bider til bollen. Jeg er alvorligt bange for at vi endnu engang ser en situation som under Thorning hvor Enhedslisten trods bred modstand i fagbevægelse og befolkningen ikke turde trække stregen overfor regeringen.
Vi står i en situation hvor regeringen lige har kørt en damptromle hen over sygeplejerskerne og fjernet enhver tro på at den tager konsekvenserne af de katastrofale arbejdsforhold på vores hospitaler alvorligt. For dem er det meget mere bekymrende at den private sektor ikke kan skaffe nok arbejdskraft til dårligt betalt deltidsarbejde i servicesektoren og at de unge ikke føler sig tilstrækkeligt pisket til at tage jobbene. Samtidig skal kommunerne skære i deres relevante beskæftigelsesindsatser for at opfylde regeringens værdipolitiske krav om nyttejob som bliver en ekstrem dyr indsats stort set uden nogen varig beskæftigelseseffekt.
Enhedslisten burde tage flere hovedbestyrelses medlemmers opfordring alvorligt og tage det nødvendige opgør med regeringens angreb på sygeplejerskerne og genskabe tilliden til at vi har en opposition der tør stå imod den systematiske undergravning af vores kernevelfærd .
https://solidaritet.dk/slut-med-forstaaelsen-enhedslisten-moedes-i-weeke...

Dennis Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Keld Sandkvist, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Torben Skov, Holger Nielsen, Peter Knap og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

For at komme tilbage til emnet nedskæringen i dimittenddagpengene - så har P1 med Orientering som hovedmotor kørt en kampagne om, at hotel mv ikke kan få rengøringsassistance. Ja der er historier om at folk der bliver ringet op af hotelejeren bare smækker røret på osv. Den snak har kørt snart et par uger.
Så i går kom endelig en anden forklaring fra 3F, der fortalte at den brugte hotelejer ikke havde søgt så mange folk som forlydende og det var kun til deltidsjob - den med supplerende dagpenge holder ikke , da den kun gives i 30 uger og de folk der søgte havde opbrugt deres supplerende dagpenge.
Hotelejeren ønskede heller ikke deltage i debatten i går.
Men historien har kørt rundt og brugt politisk.

Thomas Tanghus, Dennis Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen, Jørgen Mathiasen, Keld Sandkvist, Inge Lehmann, Gitte Loeyche, Inger Pedersen, Torben Skov, Per Klüver, David Adam, Katrine Damm, Holger Nielsen, Ebbe Overbye, Peter Knap og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Enhedslisten har også bragt den rigtige historie på FB, efter at have været i kontakt med det pågældende beskæftigelses-center.

Men politikerne fik sit spin og fik gen-etableret historien om de dovne ledige, som kunne give dem afsættet til at spille de magtesløse ud mod hinanden. Og denne gang endda med et tvist af generationskonflikt.
Den slags 'historier' har vi set mange gange før.

Thomas Tanghus, Dennis Jørgensen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Anders Reinholdt, Gitte Loeyche, Inger Pedersen, Christian Mondrup, Torben Skov, Per Klüver, Katrine Damm, Holger Nielsen, Ebbe Overbye, Peter Knap og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Orienterings kampagne mod ledige er enten ufattelig dårlig journalistik eller en bestilt kampagne med henblik på at skabe opbakning i befolkningen for reformer, som enten vil presse lønningerne længere ned eller forøge importen af arbejdskræft.

At det især er hotel-branchen, som har skreget op om eksplosiv vækst og manglende arbejdskraft, er bizart.

Hotel og restaurationsbranchen har aldrig haft en lavere indtægt end de har nu. Når man kigger på antallet af udenlandske turister, er der under en tredjedel af hvad der plejede at være før corona.

Under corona blev erhvervslivet kompenseret for den tabte indtægt. Nu skal de atter klare sig selv, men deres hovedindtægtskilde, udenlandske turister, giver dem altså under en tredjedel af deres normale omsætning.

Skyldes deres skrigeri om manglende arbejdskraft ikke nærmere, at de ikke har råd til at betale det de plejer pga en MEGET lavere omsætning, og at løsningen derfor er billigere udenlandsk arbejdskraft?

Der er i hvert fald noget, der ikke hænger sammen…

Dennis Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Forslaget om at skære i dimmitendsatsen (igen), er ikke kun et resultat af at være 'fanget' af Finansministeriets regnemodeller.

Hvis regeringen virkelig havde følt sig bundet på hænder og fødder, havde den nok lavet om på modellerne for længst, ligesom den har indført andre metoder, hvor det passede den, som fx fhv. spindoktor Martin Rossens særlige privilegier.

Næ, den egentlige motivation er, at ved at skære i dimmitendsatsen, vil regeringen omprioritere dagpengene til dens egen vælgergruppe, den etablerede middelklasse i erhvervslivet, også kaldet Blå Bjarne.

Denne gruppe skal have forhøjet dagpengesatsen med 3000 kroner de første tre måneder med ledighed, med et nåleøje der angår grad af beskæftigelse forinden.

Det er ligegyldigt for regeringen, om de unge kommer godt ud af starthullerne efter endt studietid, for det er ikke dens vælgergruppe.

Det er en fjerdedel af ALLE dagpengemodtagere, der her bliver ramt, også pædagoger og metalarbejdere, blandt andet.

Men skidt, donationerne til erhvervsklubberne strømmer sikkert ind fra de skrigende halse i hotel-og restaurationsbranchen.

Inge Lehmann, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Peter Knap, Inger Pedersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Eva S.
så vidt jeg har forstået er det også planen at fjerne den gensidige forsørgelsespligt for førtids- og alderspensionister.
Det er i høj grad på tide, da det afspejler et for længst afskaffet arbejdsmarkeds-kønsrollemønster.
Men da meget få politiske partier har LYST til at tilføre beskæftigelsesområdet flere penge, har man fundet på den brilliante ide, at de unge skal betale. De skal ikke tro, de kan komme her og have LYST til at arbejde. De skal bare makke ret. Dixit.

Inge Lehmann, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lise Lotte

Det er helt rigtigt, at regeringen også foreslår at fjerne den gensidige forsørgerpligt, et anakronistisk misfoster om noget, der ikke kan se en skraldespand hurtigt nok.

Men det er bare en anden godbid, denne gang til venstrefløjen, for at de skal sluge kamelen med nedskæringer på dagpengene til de unge.

Det er heller ikke spor nødvendigt, at de unge skal betale for nogetsomhelst; men her står de Radikale og kræver, at der bliver betalt for Arne-pensionen med øget arbejdsudbud.

Der ville dog være mange andre og bedre veje til gavn for befolkningen at gå for at øge den samlede beskæftigelse, som Pelle skriver:

"Andre veje som for eksempel at sænke sygefraværet, nedbringe antallet af lukkedage i institutionerne eller give deltidsarbejdende offentlig ansatte ret til fuldtid tæller ganske enkelt ikke i regnemaskinen. Selv om det er ret åbenlyst, at den slags tiltag i den virkelige verden vil gøre det muligt for flere at arbejde mere."

Men det ønsker man ikke.
Det er for besværligt, og regeringen får ikke højrefløjen med på det.

Derfor de små cookies til SF og Enhedslisten.

Inge Lehmann, Inger Pedersen, Thomas Tanghus og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar