Læserbrev

Borgersamlinger har potentialet til at opveje demokratisk skævhed i byrådene, hvis vi vil

Kommuner og regioner bør indtænke borgersamlinger, hvis de vil understøtte repræsentationen i lokaldemokratiet. Men designet må forbedres, hvis ikke det skal fortsætte som en syltekrukke efter kommunalvalget, skriver studerende Peter Christian Jørgensen i dette debatindlæg
Kommuner og regioner bør indtænke borgersamlinger, hvis de vil understøtte repræsentationen i lokaldemokratiet. Men designet må forbedres, hvis ikke det skal fortsætte som en syltekrukke efter kommunalvalget, skriver studerende Peter Christian Jørgensen i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
23. september 2021

Tak til Kvinderådet, LGBT+ Danmark og Mino Danmark for en vigtig kronik i Information den 16. september om minoriteters manglende repræsentation i kommunalbestyrelser, byråd og regioner.

I den forbindelse er det relevant at bringe borgersamlinger på banen og understrege vigtigheden af, at diskussionen herom bliver taget i kommunerne op til kommunalvalget.

Repræsentation er et kæmpe problem i vores lokaldemokrati. Her har borgersamlinger allerede givet enormt spændende erfaringer i blandet andet Albertslund, Rudersdal og Københavns Kommune, og internationalt er der endnu flere gode eksempler at trække på.

Ikke nok med at borgersamlinger kan adressere repræsentation og give borgere et reelt mandat, så viser erfaringerne, at borgere i dette format kan arbejde med nogle af de store komplekse kriser, som ellers er svære for vores nuværende demokratiske model at handle på.

Min erfaring fra Svendborg er dog, at det kræver, at vores politikere bliver klædt ordentligt på til at kunne kvalificere designet af en borgersamling. Ellers vil det ende som en syltekrukke, hvor borgernes mandat ikke bliver tilstrækkelig stærkt.

Peter Christian Jørgensen er studerende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Vi skal have stnyrket lokalområdernes selvforvaltning med direkte valg til lokalråd, der bør overtage flertallet af de kommunalpolitiske ansvarsområder. Fx kan dele af social-, omsorgs- og ældreområder varetages af lokalrådene. Der er masser af ledige hænder. Prekatiatsansættelser florerer, og desuden ønsker mange ikke at arbejde på fuldtid. Det vil sætte forbruget ned og spare ressourcer, ligesom det vil styrke borgernes viden om hinanden, retablere lokale netværk og modvirke individualiseringens skadelige indflydelse.