Kommentar

Crop top-diskussionen var kun det seneste eksempel på indblanding i kvinders påklædning

Samme dag som Taleban indtog Kabul, dekreterede en dansk skole forbud mod korte mavebluser – angiveligt for at »hjælpe« de unge piger – men formynderiet handler ikke kun om påstået vulgær tøjstil, det handler især om foragt for underklassen, skriver forfatter og journalist Åsa Linderborg i denne klumme
Diskussionen og forbuddet mod crop toppen – som nu er trukket tilbage – fratager mange unge kvinder den eneste kapital, de har – og måske eneste kilde til selvtillid: kroppen, mener Åsa Lindaborg. Her ses musikeren Jada optræde i en såkaldt crop top.

Diskussionen og forbuddet mod crop toppen – som nu er trukket tilbage – fratager mange unge kvinder den eneste kapital, de har – og måske eneste kilde til selvtillid: kroppen, mener Åsa Lindaborg. Her ses musikeren Jada optræde i en såkaldt crop top.

Andreas Merrald

Debat
3. september 2021

Det var da ligegodt satans, så mange holdninger der er til, hvordan kvinder skal gå klædt!

Under et besøg i Danmark forleden hørte jeg om en folkeskole i Jylland, der havde forbudt crop tops, det vil sige korte mavebluser, i udskolingsklasserne. Til Vejle Amts Folkeblad havde skoleleder Bjarne Kyneb forklaret, at man havde truffet beslutningen for »at hjælpe de unge«.

Underteksten i Kynebs bemærkning var klar nok: Skolen skal ikke bare uddanne elever, men også opdrage børn – det, vil mange sige, er forældrenes ansvar.

Jeg måbede over Danmark. Siden blev skolens forbudsidé dog droppet. Men så slog det mig, at vi med jævne mellemrum har samme slags diskussioner i Sverige. En tilbagevendende gammel traver handler om sminke: Skal elever have lov til at sminke sig – mascara, lipgloss, neglelak – og hvis ja, fra hvilket alderstrin? Det er som oftest forældre, der presser på for et forbud – og typisk kommer de så godt som alle fra middelklassen.

Jeg kender den danske debat for dårligt til at kunne sige, om der også her skulle gemme sig et klasseaspekt, selv i de jyske klitter, men det ville ikke komme bag på mig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

- så hellere burka/tørklæde/elefant-hue osv!
Måske skal eleverne bare klæde sig, som de vil. Minder lidt om snakken om de lår-korte kjoler, især de alt for lår-korte kjoler.

Jan Fritsbøger

det er ikke nemt at være ung pige, de presses til at være sexede og "lækre" af en industri som vil sælge dem alt muligt, og til at undgå at være sexede og ikke være for lækre i et spil hvor drengene har ret til at begære pigerne og nærmest slet ikke har ansvar for deres egen seksuelle adfærd.
for desværre er det faktisk ikke pigerne selv som bestemmer hvad det er de vil.

Inge Lehmann, ingemaje lange, Katrine Damm, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Ruth Sørensen, Peter Høivang, Frederikke Nielsen, Ole Henriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Så flot sagt, Jan Fritsbøger.

Jesper Frimann Ljungberg

Man må da sige at pendulet forhåbentlig har nået sit yderpunkt. Ellers så ender det da med at ingen af de unge mennesker, kan finde ud af bare at være harmoniske piger eller drenge.

// Jesper

@ Jesper

Hvad er harmoniske piger og drenge?

Det er nu meget let: børn, der ikke opdrages til at dyrke mærketøj og statussymboler, men udvikler en naturlig sans for skønhed og kvalitet.

Inge Lehmann, Jan Fritsbøger, Jesper Frimann Ljungberg og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Høivang
Jeg synes at Steffen Gliese har en rigtig god pointe. Ville give ham +20 hvis jeg kunne.

Desuden synes jeg, at debatten er forskruet, på så mange måder.

Steffen Gliese skriver:
"men udvikler en naturlig sans for skønhed og kvalitet."

Hvor jeg ville tilføje, i takt med deres naturlig udvikling, fri fra gruppepres, pres fra Industriinteresser eller interessegrupper der ønsker at presse deres voksne mere eller mindre ekstremistiske agendaer på børn.

Jeg hørte et godt argument, som en kvindelig bekendte havde hørt på et lærerværelse, hvor dette emne er blevet diskuteret.

"Hvad er forskellen på forstyrrende påklædning og småsnakken i timerne ?"

Der var også en modig mandlig lærer der turde indrømme, at det var direkte forstyrrende for ham, at være tvunget til konstant at være "konfronteret af ofte veludviklede mindreårige iført alt for lidt tøj, der opførte sig upassende for deres alder"

Det er selvfølgelig kun noget jeg har hørt refereret,

Men min personlige mening er, at der nok er lige lovlig mange 'filippas mødre' i den her diskussion. Til dem der ikke forstår referencen (for den er lidt søgt) kan man se den her video fra Trafikstyrelsen:

https://www.youtube.com/watch?v=vosH4sRJgQA

// Jesper

Et er et opgør mod reklamen/moden/kapitalens magt over det vi køber.

Her ser jeg mere voksne der adlyder hvad der nu er på mode. Jeg ser oftere unge gå i mor/fars gamle kluns eller tøj fra genbrugsen.

Jeg mener vi skal starte med de voksne på før vi går efter de unge, der trods alt er undskyldt af et stort behov for at høre til.

Et andet er at nogle mener, at børn/unge skal gå klædt på en bestemt måde, det er op til dem, men de skal lige så lidt bestemme hvad folk går i som jeg skal bestemme hvad andre går i.

Hvis der er nogen der bliver udfordret/distraheret/opstemt af at unge mennesker/børn viser skind(indenfor lovens grænser) og samtidig arbejder med børn og unge, så bør de søge andet job.

Harmoniske unge er i mine øjne unge der hverken lader sig diktere af moden eller hvad gamle knarker mener.

Så lad os da forsøge at gøre vores børn så harmoniske som muligt.

Vi kan jo starte med, at de ikke skal føle sig forkerte på grund af deres tøj stil

Jesper Frimann Ljungberg

@Peter Høivang

"Jeg mener vi skal starte med de voksne på før vi går efter de unge, der trods alt er undskyldt af et stort behov for at høre til."

Er det netop ikke det jeg pointere med min, synes jeg selv, lidt kække henvisning til "Filippas mødre".

Efter min mening er manglende vilje til overhovedet at ville opdrage på sine børn, og så overdreven kontrol, lidt to sider af samme sag. Det er begge udtryk for en ekstremisme.

Og jeg synes faktisk at du går way way over stregen ved at spille pædofili kortet. Jeg finder det faktisk lidt klamt. Og underbygger IMHO netop min påstand at vi er ude i en form for ekstremisme her, for du og mange andre kører den straks over stregen.

// Jesper

@ Jesper

Jeg kommenterer ikke på at folk kalder mine kommentarer klamme.

Andreas Munk-Madsen

Da jeg i teksten kom til "de jyske klitter", tænkte jeg, at dette må være en parodi på en fordomsfuld persons kritik af andres fordomme.