Kommentar

Danmark skal være verdensmestre i social innovation

Som samfund skal vi investere i at skabe løsningerne på de store samfundsproblemer. Som land skal vi ind i kampen og igen blive verdensmestre i social innovation, og det skal en ny national platform sørge for, skriver CEO for Plan Børnefonden, Dorthe Petersen, og akademichef for Akademiet for Social Innovation, Anders Folmer Buhelt, i dette debatindlæg
»Som samfund skal vi – ligesom vi investerer i idrætten – investere i, at vi kan skabe løsningerne på de store samfundsproblemer,« skriver CEO for Plan Børnefonden, Dorthe Petersen, og akademichef for Akademiet for Social Innovation, Anders Folmer Buhelt, i dette debatindlæg

»Som samfund skal vi – ligesom vi investerer i idrætten – investere i, at vi kan skabe løsningerne på de store samfundsproblemer,« skriver CEO for Plan Børnefonden, Dorthe Petersen, og akademichef for Akademiet for Social Innovation, Anders Folmer Buhelt, i dette debatindlæg

Henning Bagger

Debat
6. september 2021

11 medaljer lykkedes det danske atleter at få med hjem fra det netop overståede OL i Tokyo. Fremragende præstationer af blandt andet Viktor Axelsen, Anne-Marie Rindom og håndboldherrerne betød, at Danmark kunne fejre det næstbedste OL siden 1948.

De sportslige sejre, som vi har oplevet denne sommer, er vi alle fædre og mødre til. Vi mærker stoltheden og soler os i succesen. Og med god grund. For selv om sejrene selvfølgelig er atleternes præstationer, så er de også resultater af vores fælles investering som samfund.

I sportens verden ved man, hvor vigtigt det er, at vi investerer i at udvikle fremtidens talenter. Og vi er klar over, at et økosystem, der giver mulighed for udvikling, sparring og støtte til talenterne er afgørende for, at vi som nation hiver medaljerne hjem til OL.

Den tankegang kan vi med fordel lade os inspirere af, når vi river os i håret over nogle af de tilsyneladende gordiske knuder i det danske velfærdssamfund: De mange unge på hver årgang, der ikke kommer i uddannelse eller job. Den bekymrende udvikling i den mentale sundhed. Sundhedsvæsenet, der er presset til det yderste. For bare at nævne nogle stykker.

Investering i samfundsudvikling

Som samfund skal vi – ligesom vi investerer i idrætten – investere i, at vi kan skabe løsningerne på de store samfundsproblemer. Og vi skal skabe et økosystem, der giver gode betingelser for, at individer og organisationer med de gode løsninger på vores fælles samfundsproblemer kan vokse og skabe resultater. Og vi skal fejre det, når vi lykkes.

Hvad skal der til, for at vi kommer dertil?

Det hele starter nok med en erkendelse af, at vi er fælles om vores samfundsproblemer og fælles om at løse dem. Løsningerne skal ikke kun komme fra Christiansborg eller kommunalbestyrelseslokalerne – de skal også komme fra virksomheder, ngo’er, medarbejdere i kommuner og regioner. Mennesker, der sætter i værk for at skabe forandring – både uden for og inden for de etablerede systemer. Det vil de færreste nok være uenige i.

Men det til trods er der meget lidt fokus på – for slet ikke at tale om investeringer i – hvordan vi understøtter dem, der skal udvikle løsningerne på vores fælles samfundsproblemer.

Hvordan giver vi luft under vingerne til den sociale iværksætter, der kan mindske frafaldet på erhvervsuddannelser? Eller den kommunale medarbejder, der utrætteligt arbejder for at forandre systemet, så det er til for de udsatte familier og ikke omvendt? Eller den virksomhed, der vil tage ansvar for at finde jobs til mennesker med flygtningebaggrund, men ikke kan få lov på grund af lovgivningen?

Ny platform for social innovation

Vi investerer simpelthen ikke i, at vi som land har talenterne, kapaciteten og infrastrukturen til at skabe nye løsninger på samfundsproblemer. Måske fordi vi historisk har været verdensmestre i social innovation og har skabt en samfundsmodel, som er beundret over hele verden? Måske fordi vi har skabt en offentlig sektor med så massive og velfungerende systemer, der synes umulige at skubbe til?

Uanset hvad er det på tide, at Danmark kommer ind i kampen, når det gælder social innovation. Derfor er vi i Akademiet for Social Innovation utrolig glade for, at vi i samarbejde med Dansk Design Center (DDC) og med opbakning og økonomisk støtte fra Den Europæiske Social Fond kan lancere platformen KOTE 0. KOTE 0 er Danmarks nye mødested og videnshub for alle, der arbejder med social innovation i Danmark – og dem, som gerne vil.

Ambitionen med KOTE 0 er at skabe et økosystem og bane vejen for en national strategi, så social innovation bliver politisk prioriteret og får de nødvendige investeringer – både offentlige og private. Ligesom vi ser det i mange af vores nabolande, i EU-Kommissionen og fora som World Economic Forum og OECD, der alle har social innovation højt på dagsordenen.

Vi håber, at regeringskonferencen Fremtidens Danmark i sidste uge bliver startskuddet til en systematisk indsats for igen at gøre Danmark til verdensmester i social innovation.

Dorthe Petersen er CEO for Plan Børnefonden og bestyrelsesforkvinde for Akademiet for Social Innovation

Anders Folmer Buhelt er akademichef for Akademiet for Social Innovation

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu en pseudo-social plat form for en akademiker joke. Det handler om at give flere penge til akademikerne, penge som er fjernet fra bunden af samfundet. Der er ikke brug for at finde nye løsninger som kun er til for at akademikerne kan få et arbejde, det der er brug for er at rulle de sociale nedskæringer tilbage. Vi havde løsningerne for årtier siden, nu handler det kun om at øge uligheden med alle midler.

Vi har her i kommentarfeltet i årtier fortalt om hvad det er der foregår, samt hvilke nødvendige tiltag der skal tages for at løse de sociale problemer. Der er ikke brug for at ansætte et stort fedtlag af akademikere. Tag dog og følg med i den virkelige verden. Det er bare at læse hvad vi har skrevet. Vi skal oven i købet ikke have løn for at være "verdensmestre i social innovation".

De store samfundsproblemer omtales naturligvis ikke i artiklen, såsom de 60.000 børn der lever i fattigdom, og heller ikke de 170.000 som er faldet hele vejen ned igennem det sociale sikkerhedsnet, pga. at politikerne har gennemført 62 sociale nedskæringer de sidste tyve år, de såkaldte reformer. Alt i alt rapporterer regeringen til FN at der er 250.000 fattige i Danmark. Hvor mange år vil det tage akademikerne før de når frem til denne viden?

Er vi fælles om vores samfundsproblemer? Endnu en joke. Der er ikke en eneste akademiker der strejker for bedre sociale forhold i bunden af samfundet, tværtimod fryder de sig når de får flere privilegier, flere penge. Kom ud på gaden og protester over den såkaldte ghettolov. Vores boliger rives ned eller fup-renoveres, og middelklassen og op rykker ind i storbyerne. Vha. sociale nedskæringer presses vi ud til de fattigere kommuner.

"Vi mærker stoltheden og soler os i succesen, resultater af vores fælles investering som samfund". Nej, gu gør vi ej, vi mærker vreden over at den øvre middelklasse rager til sig på alle fronter. Vi har kæmpet imod reformerne i årtier, men de grådige med deres gode netværk har skummet fløden, og fået alt det som er fjernet fra os.

"Vi skal understøtte dem, der skal udvikle løsningerne på vores fælles samfundsproblemer". Nej pengene skal gå til at fjerne børnefattigdommen, derefter skal underklassen rykkes op til arbejderklassen og begge klasser op til middelklassen. Men det får vi ikke en eneske af de privilegerede til at kæmpe for. I stedet for skal toppen af Danmark, nationens håb, fremtidens innovatorer selvfølgeligt have flere penge. Socialt fup og pseudoarbejde er der nok af.