Kommentar

DR svigter sit demokratiske ansvar, når de ikke dækker EU tilstrækkeligt

Meget i vores hverdag er påvirket af beslutninger fra EU. Men det ved vi ikke, fordi det bliver ikke dækket nok i dansk presse. Manglende informationer om de demokratiske processer skader den demokratiske deltagelse og i sidste ende selve demokratiet, skriver ordfører for EU- og udenrigspolitik i Radikal Ungdom Mirjam Dyekjær
Debat
8. september 2021

Klokken er 07.00, og vækkeuret ringer. Du starter dagen med at læse nyheder på dit netavisabonnement. Du rynker irriteret på næsen, fordi du endnu en gang skal acceptere de cookies, som virksomheden bruger. Du har dog ingen idé om, at det skyldes den GDPR-lovgivning, som EU har vedtaget for at beskytte dine persondata.

EU har stor indflydelse på vores hverdag, og hver dag arbejder Kommissionen, Parlamentet og Rådet på at gøre den endnu bedre og mere sikker. Det ved vi bare ikke.

Det skyldes den pinligt dårlige mediedækning, der er af Bruxelles. Og det gælder især i DR.

Som borgernes skattefinansierede nyhedsmedie har DR en ufravigelig pligt til at informere os om tiltag, der påvirker vores hverdag. Det fejler de dog i dagligt. De færreste kender for eksempel til EU’s fremtidige genopretningsplan til flere milliarder dollar. Vi kender hverken til de seneste klimatiltag eller EU’s kamp mod techgiganterne. Og hvordan skulle vi?

Det meste af EU’s politik er gemt bag en betalingsmur eller på svært uoverskuelige engelske hjemmesider. Det er en demokratisk skandale og et komisk paradoks, at EU har så meget indflydelse i vores hverdag, men samtidig er så usynlig i den. Helt konkret betyder det, at lysten til at deltage i vores samtaledemokrati falder.

Når vi ikke taler om demokratiet, ødelægges det. Det kunne vi for eksempel se til europaparlamentsvalget, hvor stemmeprocenten var på kun 66 procent. Den manglende EU-oplysning fratager borgerne mulighed for at kritisere og derved få indflydelse på demokratiet og deres hverdag. 

Den offentlige viden om EU skal skærpes, og DR har ansvaret for det. DR’s programledere burde overveje at lave færre programmer om astrologi-dating og i stedet skrue op for demokratisk og politisk relevante nyhedsindsprøjtninger om Den Europæiske Union. For demokratiets skyld.

Mirjam Dyekjær er ordfører for EU-og udenrigspolitik i Radikal Ungdom.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helt enig

Ligeledes enig.

Man kan være glad for EU eller ikke.
Ikke desto mindre er vi der, og dermed er det selvsagt relevant stof, som desværre bliver pauvert dækket i lille DK.
Også af DR, som bliver mere og mere provinsiel.

Sine Jacobsen, Thomas Tanghus, Kim Gammelgaard og Peter Koch Larsen anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Jeg vil anbefale Mirjam Dyekjær og alle andre et kik på DEO's hjemmeside (Demokrati i Europa Oplysningsforbundet.
www.deo.dk
Her er masser af sober og neutral information tilgængelig, - i store mængder.