Klumme

Det bliver efterår, insekternes tid, og det er, som om dyrene deler sig i etager

Det gule lys hviler sig på efterårets træer og buske, inden de smider det hele og står tilbage i bar figur. Også andet er ved at forandre sig. Nu er det insekternes og ikke mindst spindlernes tid, skriver Karen Syberg i denne klumme
Nu er det insekternes og ikke mindst spindlernes tid. I luften ovenover er der i de seneste uger begyndt at komme flere og flere store, glitrende mosaikguldsmede, skriver Karen Syberg. På billedet suger en blå mosaikguldsmed varme til sig.

Nu er det insekternes og ikke mindst spindlernes tid. I luften ovenover er der i de seneste uger begyndt at komme flere og flere store, glitrende mosaikguldsmede, skriver Karen Syberg. På billedet suger en blå mosaikguldsmed varme til sig.

Gert S Laursen

Debat
20. september 2021

De sidste kartofler er gravet op og spist. Den sidste agurk i drivhuset er høstet. Der er tomater endnu, ret mange endda, men sommeren er ved at lukke ned, skønt temperaturen har været sommerlig, og vinden så svag, at vi forleden aften kunne sidde ude og spise med tændte stearinlys på bordet. De blafrede ikke engang. Det har jeg aldrig oplevet før.

Men lyset har ændret sig. Lyset er blevet gult, og når solen skinner, svøber den hele haven i et blødt, gyldent skær, der på én gang er smukt og vemodigt. Som om også lyset er blevet mere stille. Det blænder ikke, støjer ikke, det gule lys hviler sig på efterårets træer og buske, selv om planteverdenen stadig er grøn med enkelte gule strejf. Men snart skifter væksterne også farve og flammer op, inden de smider det hele og står tilbage i bar figur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

20/sep/2021

Kære Karen Syberg,
tak for en smuk og meditativ be-
skrivelse af efterårets insekter :-) ...

Kærlig hilsen
Claus

Sonja Rosdahl, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg og Steen Voigt anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Smukt og livsbekræftende.

Eva Schwanenflügel

Grunden til at guldsmedene er tiltrukket af havedammen er både for at få føde, men også for at forplante sig og lægge æg:

"Guldsmedene lægger æg i vandet, hvor æggene klækkes til nymfer, som kaldes for larver. Guldsmede larverne lever nogle år i vandet, hvor de er et af vandhullets drabeligste rovdyr. De fanger deres bytte med underlæben, der kan skydes lynhurtigt frem og gribe byttet."

https://naturfilm.info/guldsmedenes-ufuldstaendige-forvandling/

Larverne er så glubske, at de kan overmande små salamandere, fisk, og haletudser med lethed.

Engang, længe før dinosaurerne kom til, var guldsmedene enorme:

"I perioden Karbon for ca. 300 millioner år siden fandtes der guldsmedelignende insekter tilhørende den nu uddøde orden Protodonata. Denne gruppe omfattede de største insekter med et vingefang på op til 70 cm. Egentlige guldsmede (Odonata) optræder først i Trias for ca. 200 millioner år siden. I perioden Tertiær fandtes talrige arter, der lignede nulevende guldsmede (fossiler er blandt andet kendt fra det nordjyske moler)."

https://denstoredanske.lex.dk/guldsmede

Altså et ærefrygtindgydende, oldgammelt insekt, der ovenikøbet er smukt at betragte.

Det er skønt med en havedam :-)