Vi vil forandre Danmark ved at samle unge i et handlende politisk fællesskab

Det, der startede som en masse tanker og ideer i et køkken sidste vinter, har nu forvandlet sig til en voksende politisk ungdomsbevægelse. Vi kæmper for at få politik tættere på de unge og drømmer om, at Folketinget erklærer klimanødtilstand, skriver medstiftere af Rød-Grøn Ungdom Emilie Payami og Mikkel Skovgaard Hansen i denne kronik i serien Generation Oprør
Emilie Payami og Mikkel Skovgaard Hansen er i gang med at bygge en bevægelse, som kan gøre håbet om en socialistisk regering i Danmark til virkelighed.

Emilie Payami og Mikkel Skovgaard Hansen er i gang med at bygge en bevægelse, som kan gøre håbet om en socialistisk regering i Danmark til virkelighed.

Magnus Hove Johansson

Debat
25. september 2021

I begyndelsen af 2020 sad vi en gruppe unge på skift i hinandens køkkener for at forberede stiftelsen af en ny ungdomsorganisation. Den skulle være mere end ’bare’ et ungdomsparti. Det skulle være en bevægelse.

Vi fandt de store suppegryder frem for at fodre hinanden med ideer. I flere måneder var vi oppe før fanden fik sko på for at mødes og blev hængende hjemme hos hinanden til langt ud på de sene nattetimer for at blive klar til at stifte organisationen den 1. marts.

Vi ville gå i luften med lige så meget energi, som vi havde fået af klimavalget året forinden.

Folketingsvalget havde nemlig vist os, at når vi organiserer os i brede bevægelser, kan vi flytte bjerge.

Ungdommens klimaoprør vækkede verden, skræmte magthaverne og stillede spørgsmålstegn ved kapitalismens evige jagt på profit og vækst. Den viste os, at der ikke er grænser for, hvad vi kan udrette, når vi er mange nok, der kæmper sammen.

Derfor er vi i gang med at bygge en bevægelse, som giver os magt over vores hverdag og fremtid, og som kan gøre håbet om en socialistisk regering i Danmark til virkelighed.

For os bliver det altafgørende, at vi kan formulere en socialisme, der er moderne, grøn og engagerende. Det betyder, at vi skal vise vejen til det samfund, vi drømmer om, ved at sætte konkrete forandringer igennem. At vi skaber en radikalt anderledes verden ved at rykke magt og flytte hegnspæle alle de steder, vi kan.

Vi bilder os ikke ind, at vi har hele løsningen, men vi har troen på, at vores fællesskab finder vejen. At vi kan bygge os stærke sammen og finde banebrydende løsninger i fællesskab.

Som ny organisation er vi stadig ved at finde ud af, hvem vi er, og hvem vi skal være. Vi er et fællesskab, der stadig formes af vores stigende medlemstal, nye drømme og aktuelle kampe – og det ser vi som vores styrke.

Vi har startet en ny ungdomsorganisation, der samler, styrker og inspirerer unge. Måske tænker du, at vi bare er endnu en i rækken, men vi har i skrivende stund over 600 medlemmer mellem 12-30 år, og de skriver alle sammen under på, at der er brug for Rød-Grøn Ungdom.

Vi har udfyldt et tomrum på den unge venstrefløj, hvor vi samles om et håb og handler på det.

Demokrati leveret til døren

For at nå vores mål om et samfund, hvor mennesker er lige og har indflydelse på deres liv og hverdag, bliver vi nødt til at ændre den måde, vi laver politik på. Ved at rykke den politiske samtale fra Christiansborgs høje haller til der, hvor unge færdes, kan vi genvinde troen på den demokratiske samtale. Vi vil organisere os med andre unge der, hvor de bor, går i skole og arbejder, og vi vil invitere flere ind i den politiske bevægelse.

Derfor ringer vi alle nye medlemmer op og inviterer dem indenfor i vores fællesskab. Vi banker på døre for at blive klogere på vores naboer. Vi bringer pizza ud til ungdomsboliger og kollegier og inviterer til politiske samtaler over et måltid, vi alle kan samles om. Og vi laver forskellige arrangementer for at styrke fællesskabet og gøre hinanden dygtigere – lige fra langbordsmiddage og filmvisninger til valgkampsweekend og studietur til den norske valgkamp, der lige har fundet sted. Alt sammen for at gøre den politiske samtale mere tilgængelig.

Vi er et handlende fællesskab, hvor ideer og tanker bliver til handling. Hvad end det er at plastre byer til med bannere, der kræver gratis tandpleje til unge, eller det er at fylde Slotspladsen foran Christiansborg med 500 stole for at vise, at vi har masser af plads til flygtninge, så er vi hurtige i vendingen og handler sammen.

Magnus Hove Johansson
Vores metoder er ikke dalet ned fra himlen. Vi er inspireret af politiske bevægelser i hele verden. Alexandria Ocasio-Cortez, som har pustet den politiske elite omkuld i USA, og Vänsterpartiet i Sverige, der laver politik ud fra parolen om, at al aktivitet skal hive flere med i kampen – en massemobiliserende attitude.

De har vist, hvor vigtigt det er at organisere ungdommen på en ny måde. På en måde, der gør det nemt at være med, og som rummer uenighederne, fordi vi bliver klogere, når vi insisterer på at tage samtalerne – også de svære.

Ideerne fra de bevægelser sidder i vores dna. Vi ved, at vi kan skabe forandring, når vi er mange nok – ellers havde vi aldrig fået en klimalov, en samtykkelov, eller de danske familier hjem fra de syriske fangelejre.

Lad os tage samtykkeloven som eksempel. Første gang forslaget blev stillet, sammenlignede modstandere det med, at man skulle hive sit NemID frem, når man ville knalde.

Latterliggørelse og myter oversvømmede debatten i årevis. Modige aktivister blev ved. De fortalte deres historier, afviste usandheder og indgik i overbevisende samtaler. De lavede demonstrationer, underskriftsindsamlinger og kampagner. De skabte et fællesskab, som voksede sig større og større, og de rykkede på befolkningens forståelse af sex, af retssikkerhed og af kvinders ret til tryghed. De lykkedes.

Og det er lige præcis derfor, at politikken skal ud af mødelokalerne og i stedet forvandles til handling og til aktivitet – det er dér, verden forandres.

Mindre tryghed end vores forældre havde

Vores socialisme er med andre ord ikke kun en støvet idé. Den består af nye metoder og konkrete politiske løsninger, der sætter demokrati, solidaritet og bæredygtighed først.

Vores og de kommende generationer vokser op med mindre social tryghed end vores forældre, hvis vi bliver ramt af sygdom eller ledighed. Vi skal arbejde i længere tid, fordi pensionsalderen stiger, mens retten til et liv efter arbejdslivet svinder ind. Og alt for mange unge står stadig uden for uddannelse og arbejdsmarkedet, selv om problemet har eksisteret i årevis. I Rød-Grøn Ungdom vil vi en anden vej.

Vi arbejder for gratis tandlæge, boliggaranti for alle, praktikpladser til alle erhvervsskoleelever og en SU, der er til at leve for. Vi kæmper for en høj beskatning af arbejdsfrie indkomster og for gratis psykologhjælp.

Vi organiserer os for at presse Folketinget til at erklære klimanødtilstand og sætte alle fornuftige initiativer i gang – lige fra en høj, ensartet CO2-afgift til massiv strukturomlægning af landbruget, samt bedre og billigere offentlig transport. Vi vil demokratisere den finanssektor, der skummer fløden i kriser, hvor flertallet betaler prisen, og vi vil bygge billige boliger, hvor beboerne bestemmer.

Kort sagt: Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at skabe en mere retfærdig verden.

De rigeste skal betale

Vores løsninger er til gavn for de mange almindelige mennesker frem for de få i toppen af samfundet. Det er nære løsninger, der giver folk mere indflydelse i deres eget liv – ejerskab over deres arbejde, bolig, uddannelse og lokalområde. Og bæredygtige løsninger, hvor vi passer på vores klode.

Det kræver et opgør med den kapitalistiske økonomi, der er skyld i den enorme ulighed, der eksisterer i dag, og som på flertallets bekostning koncentrerer ekstreme mængder af rigdom hos en lille kreds af magtfulde velhavere.

Derfor skal vores forslag ikke finansieres gennem nedskæringer på kontanthjælpen eller psykiatrien. De skal betales af de rigeste. Der er nemlig rigdom nok i verden til at realisere de løsninger, vi foreslår, hvis den fordeles på retfærdig vis.

Hvis vi ikke handler nu, bliver det os og fremtidens generationer, der betaler regningen for den stigende ulighed, klimakrisens katastrofer og et kollapset velfærdssamfund. Vi vil en anden retning. Derfor samler vi os i det handlende fællesskab, som Rød-Grøn Ungdom er. I håb om, at der i fremtiden kommer endnu flere med, så vi kan presse politikerne til handling.

Vores ungdomsbevægelse vil vende op og ned på dansk politik, og når først den får luft under vingerne, vil den være ustoppelig.

Emilie Payami og Mikkel Skovgaard Hansen studerer henholdsvis psykologi og statskundskab og er medstiftere af Rød-Grøn Ungdom

Generation Oprør

Efter en lang periode med nødvendighedens politik og manglende politisk kampgejst ser vi nu en ung generation af oprørere i alt fra klima- og kønskampen til spørgsmål om social retfærdighed. Men hvad kendetegner den nye oprørske generation, og hvorfor kommer alle oprørene netop nu?

Seneste artikler

 • Klimakrisens rødder er kolonialisme, ulighed og racisme – ikke generationssvigt

  29. oktober 2021
  Klimakrisen er ikke et resultat af én generations svigt, men et helt system, der har fejlet. Hvis vi skal rette op på det, bliver vi nødt til samarbejde på tværs af generationer og kræve hidtil usete systemiske forandringer, skriver klimaaktivisterne Selma de Montgomery og Esther Michelsen Kjeldahl i denne kronik i serien ’Generation Oprør’
 • De ældres påståede frisind spænder ben for min generations ligestillingskampe

  16. oktober 2021
  Jeg er taknemmelig for tidligere generationers kamp for LGBT+-personer, men de historiske sejre må ikke blive en sovepude. Minoriteter bliver fortsat diskrimineret i Danmark, og derfor kæmper jeg for at få ligestilling ind i alle ministerier, skriver LGBT+-aktivist Emily Olander Christiansen i denne kronik i serien Generation Oprør
 • Kære ældre generationer – vibratorer, glidecreme og penisringe er også seksuelt frigørende

  9. oktober 2021
  Vores forældre er børn af de frie 60’ere, alligevel er vores seksuelle opdragelse mangelfuld. Der er brug for et sexoprør, hvor det bliver gjort klart, at sexlegetøj ikke er kikset, men faktisk giver den enkelte magten over seksualitet og sexliv tilbage, skriver medejer og -stifter af sexlegetøjsbutikken Peech, Clara Filippa Andersen, i denne kronik
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Det lyder godt det der.

Kurt Nielsen, ingemaje lange, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, jens christian jacobsen, Marianne Stockmarr og Jens Voldby Crumlin anbefalede denne kommentar
Jens Voldby Crumlin

Det er den helt rigtige forståelse for hvad der skal til for at ændre verden . Det massemobiliserende perspektiv rummer potentielt en meget vigtig dynamik der skaber stærke kollektive erfaringer og løfter den enkeltes forståelse for de politiske sammenhænge og indsigt i strategier for det nødvendige politiske oprør mod det kapitaliske system. At sammenkæde kampen mod ulighed og klimaforandringer er helt afgørende for at forstå problemets omfang og giver de nødvendige svar på hvad der skal gøres. Det er når magteliten presses at systemet afsløre sine reelle hensigter og massebevægelsen lærer at analysere den modstander vi er oppe imod og drive kampen videre . Det rykker den politiske dagsorden og er helt afgørende for at der kan skabes progressiv lovgivning som Emilie og Mikkel helt rigtigt skriver. Vi er mange ældre der i den grad håber på at i unge gør oprør og insisterer på retten til at definere jeres fremtid og kræve et andet samfundssystem end det neoliberale konkurrencesamfund der er på direkte kollisionskurs med hele vores livsgrundlag, den levende natur og vores mentale sundhed som aktive sociale borgere i et bæredygtigt og ligeværdigt samfund.

Egon Stich, Christel Gruner-Olesen, ingemaje lange, Ervin Lazar, erik pedersen, jens christian jacobsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Steffen Rahdoust Boeskov

Lad os tage det positive først: Det er dejligt med mennesker, der vil noget andet end det nuværende kaos. Bliv ved med tro på at forandring er mulig.

Og så det negative: Enhedslisten har ringet, de vil have deres partiprogram tilbage. Der er ikke plads til flere partier, der holder Socialdemokraterne ved magten.

Der er én løsning på alle "kriserne" : minusvækst, modvækst, markant reduktion af BNP - kald det hvad I vil, men I skriver ikke ét ord om det. Og uden det er socialisme og kapitalisme blot to forskellige veje til helvede.

Tommy Rasmussen, ingemaje lange, erik pedersen, Daniel Rasmussen, Niels-Simon Larsen og Kent Bajer anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Steffen: Du har ret, men det er en svær nød at knække. Man får ikke ret mange til at råbe hurra for forbrugsnedgang. Ingen af de såkaldt ansvarlige partier går ind for det. Ingen samfundsstøtter gør sig upopulære på det emne. Sagt på en anden måde: Ingen vil rede verden, hvis det koster noget. Så hvad gør vi ved det? Jeg har ikke svaret.

jens christian jacobsen

@Steffen Rahdoust Boeskov
Du tager fejl. Det er ikke bare at sætte minus foran alle de slemme ting. Der er et samfund udenom, med behov og ressourcer, med muligheder og med nedbrydende kræfter. Alle samfund skal organiseres og er organiseret efter politikker, der styrer udviklingen.
Et liberalt samfund med flertalsdemokrati vil lade individer bestemme udviklingen og markedet levere udviklingens byggesten. Resultatet er et ødelagt klima.
Socialistiske samfund har potentielt muligheden for hurtigt omstilling. Fra individorienteret frihed på markedet til lighed, fællesskab og omstilling.
De liberale samfund med informationsfrihed har vidst, hvad de gjorde, men de var ligeglade. Profit afgør udviklingen, og politikerne gør intet.
Derfor socialisme. Fordi fællesskaber skaber nødvendig forandring. Det gør markedet ikke. Det kender kun til grådighed og profit. Så der er forskel på kapitalisme og socialisme.

Egon Stich, ingemaje lange og erik pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Morten Søfting
Blot til orientering er det boomer-generationerne, der har skabt det velfærdssamfund, som efterfølgende generationer kan nyde godt af. De, der er født fra 1980 og fremefter, vil nyde den velfærd, som tidligere generationer har ydet.
Er klar over, at det ikke er det, medierne fortæller. Men det gør det Økonomiske Formandsskab og Danmarks Statistik. Slå selv efter.
Og boligpriserne? Fra 1970 - 2010 var lånerenten 12-18% pa. Hvad er det lige renten er nu?

Tommy Rasmussen

Den nye ungdoksorganisation har mange gode og sociale emner på programmet. Hvilke vil de lægge mest vægt på? Hvad skal de og (vi) især gå ud og kæmpe for i en tid, hvor klimakrisen skaber så alvorlige udfordringer, at en prioritering er tvingende nødvendig. Metanen siver op ad jorden overalt på den nordlige halvkugle med en hast, der er dybt bekymrende. Har vi tid til, at endnu en aktivistorganisation, går ud og kæmper for alle mulige (og bestemt vigtige sager) frem for at tage nogle enkelte og livsvigtige sager op som de første og vigtige krav til politikerne? De sociale aspekter i forbindelse med disse krav skal selvfølgelig altid følge med.
Ved den store klimademonstration igår deltog et utal af mindre grupper, alle med deres specielle ønsker og krav til politikerne. Det blev til en stor ønskeseddel, som efter stor sandsynlighed ikke får den store virkning på politikerne, og ihvertfald ikke får dem til at indse, hvor alvorlig situationen er. Nogen gange er det som om de og vi, ikke helt forstår hvad der er ved at ske, og hvor lidt tid vi har igen!

Steffen Rahdoust Boeskov

jc jakobsen:

Ja, der er forskel - men hvis der ikke er meget klare politikker for begrænsning af ressourcer og teknologi, så kan socialisme være lige så u-bæredygtig som kapitalisme.

På trods af de mange gode takter, så lugter dette skriv stadig af symptom-behandling på iboende systemfejl, som ikke vil forsvinde, selvom kapitalismen skulle gøre det.

niels-simon:

jeg tror, svaret er at slå på begrebet "frihed".

Frihed fra hamsterhjulet, frihed fra diagnoserne, frihed fra.. find selv på mere..
Problemet er, at de fleste mennesker foretrækker tryghed og bekvemmelighed frem for frihed.
Men måske er løsningen så, at stemme på Socialdemokratiet - til sidst må det blive så ulideligt at leve under, at folk får nok og ønsker friheden.

Steffen Rahdoust Boeskov

jc. jacobsen.

Lad mig lige rette den for dig: "Det er boomergenerationen, der har skabt det velfærdssamfund, som er ved at implodere og smadre kloden".

Intentionen har ganske givet været god - resultatet en katastrofe. Ikke at det er gået meget bedre andre steder i verden.

Det glæder mig, at unge mennesker med stor energi går i gang med vække menneskeheden til indsats mod mod min generations globale opvarmning, der truer med at ødelægge deres fremtid.