Klumme

Forestillingen om mor som den primære omsorgsgiver vil virke bagstræberisk om 20 år

Mange kvinder mener stadig, at mor er den bedste for de helt små børn. Den forestilling udelukker far fra forældrerollen i de første måneder, og den skaber især fordomme om familier, hvor der ’kun’ er far, skriver diversitetskonsulent Fahad Saeed i denne klumme
Amning bliver ofte beskrevet som et årtusindlangt system, der er forankret i naturen og som aldrig vil kunne brydes, skriver diversitetskonsulent Fahad Saeed i denne klumme.

Amning bliver ofte beskrevet som et årtusindlangt system, der er forankret i naturen og som aldrig vil kunne brydes, skriver diversitetskonsulent Fahad Saeed i denne klumme.

Ritzau Scanpix

Debat
21. september 2021

For 20 år siden gik jeg på Krogerup Højskole. På mit sociologihold blev vi en dag præsenteret for en tekst, der handlede om fremtidens familiemodeller. Kernefamilien var i opbrud, stod der. Det var ikke bare flere skilsmisser, der ville udfordre konceptet om familien som mor og far og børn – i fremtiden ville vi opleve familier med tre forældre, fire forældre og nogle gange kun én. Dengang virkede det både helt vildt abstrakt, helt vildt moderne og på mange måder helt vildt utopisk. Ikke desto mindre lever vi i dag i den fremtid, jeg læste om for 20 år siden.

Danmarks Statistik beskriver stadig parfamilien som den mest gængse familieform, om end de har udvidet deres statistikbank til at omfatte 37 familieformer. Det er både familier med børn fra tidligere forhold, enlige, soloforældre og så en lille gruppe regnbueforældre – svarende til 0,3 procent. Denne gruppe er i øvrigt fordoblet siden 2009.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

LOL

Som en mand der vågner meget nemt og som har en kone med et rigtigt godt sovehjerte kan jeg forsikre om at ungerne kalder på den der kommer!
Der er ikke noget magisk kvindeligt her så snart amningen er ovre :-)

Ninna Maria Slott Andersen, Inge ambrosius, Inge Lehmann og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

21/sep/2021

Mmm ... moderens mælk giver ved
amning ud over næring også barnet
antistoffer til immunforsvaret :-) !

Kærlig hilsen
Claus

Mads Kjærgård

Men kvinden har jo gået i 9 mdr. og båret på barnet. Måske har hun ikke nogen særlig karriere at komme tilbage til og har behov for at vinde lidt kræfter. Det er jo en gammel kvindesags ting, at få lov til at være mor. Det virker lidt underligt, at mænd nu vil tage den ret fra kvinder og børn? Ikke at mænd er dårlige til omsorg, men ja, det er hvad skal man sige et "akademisk" problem. Kvinder på fiskefabrikken eller i børnehuset har måske ikke så travlt med at komme tilbage som kvinder der arbejder i fx. et forskerjob!

> Mads Kjærård
Det er fint at der er en gammel kvindesagsting at få lov at være mor, men det kan vel aldrig være at argument for at mænd ikke også skal have lov at være far??

Det er kun 50 år siden at barselsorloven var 14 dage, så længere tid har vi heller ikke haft lang barsel til kvinder.
Hvorfor ikke arbejde for at udvide barselsorloven, hvis man mener at kvinderne har brug for mere?

Og stop venligst med at tage kvinder der arbejder på fiskefabrikker som gidsler for din angst for forandring.
Hvis de har dårlige forhold skal det vel ordnes i stedet for at dele hold-kæft-bolcher som lidt barsel ud, hmm?