Klumme

Georg Metz: Mentaliteten vest for Støjberg sidder stramt på tværs i det lidende Venstre

Inger Støjbergs mentalitet minder en del om hendes gamle chef Fogh Rasmussens. Slående er deres fælles dedikation til det jyske nærsamfunds snusfornuftige livsforståelse
Fælles for Inger Støjberg og hendes gamle chef Fogh Rasmussens gemyt er deres fælles dedikation til det jyske nærsamfunds snusfornuftige livsforståelse og dennes påståede enkle, sunde tankeverden som udtryk for et folk eller folket.

Fælles for Inger Støjberg og hendes gamle chef Fogh Rasmussens gemyt er deres fælles dedikation til det jyske nærsamfunds snusfornuftige livsforståelse og dennes påståede enkle, sunde tankeverden som udtryk for et folk eller folket.

Ritzau/Scanpix

Debat
3. september 2021

Verdenshistorien er fuld af fejltagelser. Arten har behersket talent til at lære af egne. Nu snakker ansvarstyngede folk midt i den kaotiske tilbagetrækning om de vigtige erfaringer fra Kabul: lær at huske for en anden gangs skyld. Erkendelsen var mere værdifuld, såfremt gammel tilgængelig erfaring havde forhindret det væbnede engagement i en kultur, som sagkyndige går i knæ under bestræbelser på at forstå.

I parallel forståelse, ihukommende afdøde Niels Helveg Petersen – kan hænde berettet før i klummen – skete det, at den daværende radikale udenrigsminister dengang i 90’erne faldt i snak med en aldrende tysk general, der under Anden Verdenskrig i kampene i Jugoslavien havde været med til hele svineriet. Helveg ville høre, hvad generalen mente om et mere offensivt vestligt indgreb i det jugoslaviske sammenbrud og borgerkrigen dér. Generalen svarede: »We [vi] were [være] there [dære] in the forties; we couldn’t do the job and we had no scruples. So don’t do it!«

Der findes især én dansk politiker, der mere end andre burde beklage skridtet ud på den afghanske trædesten til helvede, efter henholdsvis Storbritanniens og Ruslands tragiske selvforskyldte vej til katastrofen og nu Amerikas ydmygelse længe efter andre tidligere krigsherrers fejlslagne forsøg på at kue det enorme, ufremkommelige, usammenhængende land på over Frankrigs størrelse.

Den pågældende politiker, kendt for sin kreative bogføring, for sin afsky for korrigerende indsigt, for sin skråsikre demontering af det danske skattevæsen og for den fatale fadæse i Irak, er nu som før ikke den, der indrømmer brølere. Ovennævnte Niels Helveg bemærkede engang, at Fogh Rasmussens fejl var, at han ikke kunne begå nogen.

Mentalitetshistorien beskæftiger sig populært sagt med de lange drag af almen art, med en given befolknings karakter nedefra og op: i modsætning til mere traditionel historiegranskning, hvor statsmænds beslutninger og handlinger, set i omstændighedernes regi, lægges til grund for fortidsforståelsen.

Mentalitetshistoriens koncentration om almindelige mennesker kalder dog tillige på studiet af baggrunden for og dermed forståelsen af centrale aktørers adfærd, da de jo også er rundet af folkedybet og – ja, mentaliteten.

Sandheden i enkeltheden

I et tankevækkende essay her i bladet forleden blotlagde Lasse Lavrsen skarpsindige iagttagelser af fænomenet Inger Støjberg, hvis gemyt – mentalitet – minder en del om hendes gamle chef Fogh Rasmussens. Slående er deres fælles dedikation til det jyske nærsamfunds snusfornuftige livsforståelse og dennes påståede enkle, sunde tankeverden som udtryk for et folk eller folket. Her udmærker de sig i et fællesskab, som de yderligere deler med typer som Pia Kjærsgaard i sorgløs, fortrydelses- og pletfri samvittighed uanset hvad på folkets vegne.

Forestillingerne søger rod i en hævdet granitfast hæderlighed runden af det ægte folk på det sted, den jord, hvor personerne selv er født og opvokset. Denne jyske uberettiget sikre selvbevidsthed kan vel at mærke sagtens uden udpræget genetisk at høre til Hovedlandet trives trindt om land, ja selv i Gentofte.

Adkomsten til denne fejlfri adfærd i folkets navn i fortid, nutid og fremtid ligger i overbevisningen om et selvberoende sandt og sundt menneske af jord, er du kommet fjernt fra fortabelsen i storbymentalitetens skrøbeligere livsgrundlags krinkelkroge og finurligheder, af kompliceret kunst, snak og lyriske sidespring, gudløshed og kontrær radikal kritik.

I enkelheden derimod findes sandheden, og mod den kæmper selv dokumentationen af det modsatte forgæves.

Støjberg indser ikke den nagelfaste forskel mellem ’hendes piger’, som hun så bravt mener at kæmpe for, og på den anden side dokumenteret lovløs forvaltning. Det tvetydige findes ikke i et fantasifostret repeterende højlydt forkyndt jysk jeg.

Andre folk af jysk baggrund derimod med dialektikkens nådegave intakt stejler selvsagt over den støjbergske hjemstavnsmonopolisering af hæderlighed og ben i næsen og ender måske med at søge mod den mere festlige københavnske højrøvethed, i øvrigt akkurat så mytisk som den jyske soliditet.

Fogh Rasmussens reaktion på krigen, for hvilken hans ansvar ikke kan overvurderes, tegner et billede af den stædige selvforherligelses blinde bedrag. Den tidligere statsminister tyer atter en gang til det kreative i gralsfortællingen og lader forstå, at blev vi militært i Afghanistan med hele marmeladen i 10-20-30 år mere, løste det hele sig selv som bebudet: Pigerne kom i skole og blev piloter, advokater og overlæger i mandesygdomme, islam blev opgivet, og demokratiet indfandt sig, så sikkert som støvstorme i Helmand og årstidernes skift i Sallingland. Anders tager jo ikke fejl.

Det fjerne kommer pludseligt nær på. Trods et beskedent nøk op i målingerne anes Jacob Ellemanns umanerlige problemer. Ikke kun med sure Venstre-folk med Inger i hjertet, der punker den nølende formand, selve mentaliteten vest for Støjberg sidder stramt på tværs i hans lidende parti.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Wa æert do sejer do dær do???

Thomas Frisendal

Tak Metz - godt at få sat tingene på plads. Ikke mange kan gøre det på din måde.

Solveig Neubert, Anne Søgaard, lars søgaard-jensen, Anne-Marie Esmann, Tommy Clausen, Lars Koch, erik pedersen, Steen K Petersen, Tina Peirano, Niels Makholm, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Hvordan infiltrerer det at se igennem fingre med Dansk Lov og misinformere et folketing den såkaldte jydske snusfornuft? Og kommer ideen om at føre Danmark i krig nemmere frem ved at sparke til mulden!

jens peter hansen

Indtil 2014 var den fatale deltagelse i Afghanistan ikke styret fra Salling, men havde deltagere fra en mængde lande herunder fx Sverige og Norge. DK trak tropperne ud i 2013. Metz skriver flot, men sandhedsværdien er desværre ikke helt på højde med hans sproglige stil. Foragten for bonderøven Fogh og andre fra det jyske er åbenlys. Journalisten Metz der engang var med i Fup eller Fakta, har tilsyneladende ikke helt styr på de dele. Men ondskabsfuldt er det.

Jens Thaarup Nyberg

@ jens peter hansen
“ sandhedsværdien “ af hvilken sandhed ?

jens peter hansen

Metz skriver: "Fogh's reaktion på krigen, for hvilke hans ansvar ikke kan overvurderes"
Det er nyt for mig at krigen i Afghanistan er Foghs værk og at de deltagende stater altså skulle ligge under for jydens tvivlsomme charme idet:
"Der deltog soldater fra 28 NATO-lande og 14 partnerlande i operationen; USA, Tyskland og Italien bidrog med det største antal."

Jens Thaarup Nyberg

@jens peter hansen
Det vel i AFR’ tid som statsminister, dk gik med i Afghanistan - og blev AFR ikke generalsekretær for NATO ?

jens peter hansen

42 lande støttede aktionen i Afghanistan, herunder DK. Nato VAR involveret da AFR blev chef der. Man kunne lige så godt sige at Sverige og Finland var krigsmagere da de deltog , uden at være medlemmer af Nato. Iraq derimod var Fogh's ansvar, men det er jo en anden sag.

Anne-Marie Esmann

Metz har ret i, at det var Anders Foghs fortjeneste at Danmark gik med i krigen i Afghanistan. Vi kunne godt have takker nej. Der var opbakning dengang. Det er korrekt. Men Metz har i øvrigt også ret i, at ingen her i Vesten forstår det land. Vi gjorde den samme fejltagelse i Irak. Og spørgsmålet melder sig om vi overhovedet skal blande os militært i andre landes borgerkrige. Vi skal bruge alle andre tilgængelige midler. Vesten må lære af det her. Men Metz har også ret i, at historien ikke rigtig viser dette.

Inger og Anders Fogh har selv bedt om ironien om jyder. Sådan opfatter jeg der. De ti omtalte bryster sig af deres jyske aner. Som vi andre ikke kan "være ordentlige mennesker".

Inge Lehmann, Jens Thaarup Nyberg og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

2011. Et enigt Folketing sender 4 fly mod Libyen. Var vi nu blevet så meget klogere på et temmelig kompliceret land. EL og SF må jo have ment det. Og der går det jo også vældigt godt lige nu. Og det er jo ikke at blande sig eller det ?
Alle partier minus EL og SF stemte for indsættelse af danske soldater i Afghanistan og alle ja-partierne må altså tage ansvaret der.
Inger og Anders Fogh har selv bedt om ironien om jyder. Skrives der. Er de nu også blevet gift ?
Med hensyn til AFR så mener jeg nu ikke han fremfører sig som en ægte jysk politiker. Det er da vist noget journalisten Metz tillægger ham. Metz som aldrig selv blev akademiker hader denne opkomling med en universitetseksamen og tydelig jysk accent. En bonderøv var han, men ikke som Støjberg, der ganske rigtigt skamrider sin jyskhed.

Freddie Vindberg

Jens Peter Hansen, dit FAKTUM- kort, er smuldret.

Freddie Vindberg

Metz klumme er suveræn.

Freddie Vindberg

Hvem skal tage over? Jeg ved, det er kynisk, men hvem skal tage over?

Jens Thaarup Nyberg

@jens peter hansen
“ Metz skriver: "Fogh’s reaktion på krigen, for hvilke[n] hans ansvar ikke kan overvurderes"
Det er nyt for mig at krigen i Afghanistan er Foghs værk … “

Tja, men ansvaret for hans reaktion på krigen kan næppe overvurderes.

Fejlopfattelser kan være vildledende for de uopmærksomme:

“ Fogh Rasmussens reaktion på krigen, for hvilken hans ansvar ikke kan overvurderes, tegner et billede af den stædige selvforherligelses blinde bedrag. …”

jens peter hansen

At 42 stater støttede Krigen i Afghanistan er et faktum. At AFR er ansvarlig herfor er vrøvl. At han er stædig har jeg aldrig benægtet, men at kreditere ham for krigen er at give ham en for stor ære.

Jens Thaarup Nyberg

@ jens peter hansen
Tja, hvem ved - men han er da ansvarlig for hans reaktion på krigen:

“ Den tidligere statsminister tyer atter en gang til det kreative i gralsfortællingen og lader forstå, at blev vi militært i Afghanistan med hele marmeladen i 10-20-30 år mere, løste det hele sig selv som bebudet: Pigerne kom i skole og blev piloter, advokater og overlæger i mandesygdomme, islam blev opgivet, og demokratiet indfandt sig, så sikkert som støvstorme i Helmand og årstidernes skift i Sallingland. Anders tager jo ikke fejl. “

Se også:

https://piopio.dk/foghs-dom-alle-andre-har-fejlet

jens peter hansen

Nej han er ansvarlig for sin reaktion.

Jens Thaarup Nyberg

@jens peter hansen
Ja, for krigen findes der adskillige ansvarlige. Først og fremmest Bin Laden i kombination med et uforberedt efterretningsvæsen i USA. Hertil kommer så Bush og lederne i de mange lande du nævner, bl.a. AFR.

Og er det så sandt, AFR’ reaktion på krigen ikke kan overvurderes ?

jens peter hansen

Lige i øjeblikket er der hver dag så mange mennesker, eksperter der fortæller hvad man skulle have gjort og ikke gjort. Alle disse udsagn kan kun overvurderes i bagklogskabens klare lys. Jeg tror jeg slutter her.

Kubilay Karahan

"Vi være dære" Mere genialt kan det ikke udtrykkes. AFR med sin frastødende bondske, jydske accent og adfærd har været den rene tortur at høre og se på, fra en fremmedarbejder søns ørers hørespunkt. Ned med den Jydske Mafia med rod i det berygtede fordærvede Jydske Muld: Støjberg, Tesfaye, AFR og Mor Mette.

FRI os fra Det Mørke Jylland, lad dem genforenes med kontinentet som de allerede er forbundet med, og lad os atter leve et frit liv i BYSTATEN København.

jens peter hansen

Kubilay Karahan, hvor det dejligt at høre et bøvs fra rendestenen.

Jens Thaarup Nyberg

@ Kubilay Karahan
Desværre, vi ka’ nok ikke undvære Jylland og jyderne.

Kubilay Karahan

Jo, det kan vi sagtens, vi kan godt undvære Jylland, og de jyder som er villige til at assimilere sig som konsekvens af erklæringen København som BYSTAT, må gerne søge om ASYL, no problem. Kræv Det Umulige som en Utopi.