Klumme

Hvis kapitalismen går under, vil en mulig kommunisme blive en oprydningsopgave. Et håndværkertilbud

Ifølge den marxistiske fabel ville kapitalismens klassemodsætninger ende med at skabe et enormt menneskeligt fremskridt i form af en kommunistisk revolution. Men undervejs i denne proces er jordkloden blevet ødelagt, skriver forfatter Eskil Halberg i denne klumme
Hvis klassekampen i lyset af klimakrisen skal give mening, er proletariatets historiske opgave at træde ud af lønarbejdets trummerum, skriver Eskil Halberg.

Hvis klassekampen i lyset af klimakrisen skal give mening, er proletariatets historiske opgave at træde ud af lønarbejdets trummerum, skriver Eskil Halberg.

Sille Veilmark

Debat
7. september 2021

Klassekampens oprindelige fabel, var den, at kapitalismens evige profitjagt af sig selv ville gøre alle verdens mennesker til lønarbejdere i jagten på billig arbejdskraft. Denne proces kalder marxister for proletarisering. Kapitalismen ville skabe forudsætningerne for dens eget politiske nederlag gennem proletariseringen af alle verdens mennesker, der ville vende sig mod kapitalismen og sejre i klassekampen.

Denne fantastiske historie har vist sig at være rigtig og forkert på samme tid. For nok har kapitalen fordøjet alverdens arbejdere, men i processen er den jordklode, de skal overtage, blevet ødelagt.

Vi misforstår sloganet ’klimakamp er klassekamp’, hvis vi forstår klasse alene som en sociologisk kategori, som en særlig gruppe mennesker med bestemte karakteristika som smag, forbrug og sprog.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Ja, og hvordan stopper vi så lønarbejdet?
Derefter skal den nødvendige aktivitet, der holder samfundet oppe have et navn. Der skal også være et betalingsmiddel i stedet for løn, hvis ikke pengene er afskaffet.
Hvis ikke vi skal fortsætte med at ødelægge verden, skal vi lave noget andet, og det skal beskrives. Mange må have en særdeles dårlig samvittighed ved at gå på arbejde nu, men det hører man ikke så meget om.

Ejvind Larsen, Lars Myrthu-Nielsen, Leanette Nathalia Chresta Jensen og Niels Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@ Niels-Simon Larsen
Well, ændringen fra markedsøkonomi til redistributiv økonomi, kunne være en ledetråd.

Niels-Simon Larsen

Jens TN: Ja, lad os få alternativerne op på bordet. Der er en vis skyhed over for at tale om andet end vækst, men Eskild er en af dem, der tør.
På den ene side hedder det: Der er ikke andet at gøre end at ødelægge børnenes fremtid. På den anden hedder det noget andet, som vi ikke har fundet ud af endnu.

Ejvind Larsen, David Zennaro og Lars Myrthu-Nielsen anbefalede denne kommentar