Læserbrev

Alle kvinder har ret til at være glade for deres underliv – også efter de har født

Det er godt, at der endelig sættes fokus på de negative følgevirkninger af fødselsskader. For det er enhver kvindes ret at være glad for sit underliv, også efter fødslen. Men det er heldigvis også noget, vi tager alvorligt, skriver jordemoder og overlæger fra Aarhus Universitetshospital
Det er godt, at der endelig sættes fokus på de negative følgevirkninger af fødselsskader. For det er enhver kvindes ret at være glad for sit underliv, også efter fødslen. Men det er heldigvis også noget, vi tager alvorligt, skriver jordemoder og overlæger fra Aarhus Universitetshospital

Mia Mottelson

Debat
16. september 2021

Vi takker Ina Lykke Schmidt for at sætte fokus på negative følgevirkninger af fødselsskader i kronikken i Information 11. september. Som jordemødre, fødselslæger og gynækologer bør vi naturligvis arbejde for, at kvinder, der føder børn, føler sig trygge og imødekommet. Det gælder også, hvis kvinden efter fødslen oplever generende forandringer ved kønsdelene. Det har Ina Lykke Schmidt helt ret i. Vi er kede af, at du har haft en dårlig oplevelse, og heldigvis er det ikke sådan, det foregår i hele Danmark.

På Aarhus Universitetshospital tilbydes alle fødende kvinder et tilsyn af syede bristninger to-tre døgn efter fødslen, hvor helingen vurderes. Tilbuddet har eksisteret siden 2013 og blev oprettet i forbindelse med etableringen af en efterfødselsklinik, hvor det tjekkes, at mor og barn har det fint, og hvor der udføres nationale screeningsprogrammer.

Vi har som det første danske hospital også valgt at undersøge, om behandlingen af fødselsbristningen er optimal, og at helingen sker som forventet.

I de sjældne tilfælde, hvor der er kosmetiske eller funktionelle problemer, tilbyder vi korrektion inden for den første uge. Denne korrektion kan i de fleste tilfælde foretages i lokalbedøvelse på en fødestue og kræver ikke indlæggelse – ligesom Ina Lykke Schmidt selv oplevede. Opfølgning af kvinder, der har fået foretaget en sådan korrektion, har vist gode resultater.

Den lille dut, som Ina Lykke Schmidt beskriver, ville vi formentlig have tilbudt at gøre noget ved kort efter fødslen.

Som fagpersoner er vores ambition at sikre, at kvinder er glade for deres underliv hele livet. Det er vores ansvar, at fødselsskader på kønslæber, i skeden eller i mellemkødet bliver syet korrekt, så de har de bedste betingelser for at hele normalt.

Mange andre hospitaler har nu også indført kontrol af fødselsbristninger, og vi håber, at det meget snart vil blive et tilbud til alle fødende kvinder i Danmark. Så tak til Ina Lykke Schmidt for at sætte fokus på vigtigheden af fødselsskader – også når de ’blot’ virker kosmetiske.

Sara Kindberg er ph.d. og jordemoder

Lone Hvidman er specialeansvarlig overlæge ved Afsnit for Kvindesygdomme og Fødsler

Marianne Glavind-Kristensen er overlæge ved Klinik for Bækkenbundslidelser på Aarhus Universitetshospital

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her