Klumme

Regeringen viser, hvordan vi kan forene klima og klassekamp i grønne Kansas-dragter

Der er meget, man kan og skal kritisere regeringens klimapolitik for, men dens ambition i ’Danmark kan mere’ om at kombinere den grønne omstilling med nye muligheder for arbejderklassen og liv i provinsen er en offensiv vej fremad, skriver Rune Lykkeberg i denne klumme
Skatteminister Morten Bødskov (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) holdt torsdag pressemøde om flere i arbejde og billigere grøn el, som er del af regeringens udspil ’Danmark kan mere’.

Skatteminister Morten Bødskov (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) holdt torsdag pressemøde om flere i arbejde og billigere grøn el, som er del af regeringens udspil ’Danmark kan mere’.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Debat
11. september 2021

Hvis man ser på, hvordan oversvømmelser allerede nu overvælder Tyskland og USA og får stormagter til at ligne udviklingslande, hvor mennesker står på tagene af deres huse og råber om hjælp, mens biler er sunket som skibe i de oversvømmede gader, kan man få den tanke, at det allerede er for sent. Vi kan være sikre på, at det vilde vejr bliver hyppigere, vildere, mere uforudsigeligt og ødelæggende herfra. Og vi ved, at meget af det, vi udleder, bliver hængende i atmosfæren i 100 år. Sådan bliver fremtiden.

Det kan være svært at overbevise sig selv om, at noget, vi gør i Danmark, kan gøre en forskel i verden. Selv hvis vi skulle præstere en mirakuløs landbrugsaftale, hvad der ikke er meget, der tyder på, og en rigtig grøn skattereform, hvad der heller ikke er udsigt til, vil det nærmest intet betyde for verdens samlede udledninger. Hvis vi går alene, er det ubetydelige skridt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg er led og ked og ærlig talt røvtræt af de løgnagtige selvfede politikere, der skal forestille at være vore folkevalgte. Uanset blokfarve. De er indfangede af lingoen på Borgen. Af religionen Partitro. Af nedfaldet fra at tale uden for manuskript. Alt derudover er blot detaljer observerede af folk, som nyder showet.

Lav samfundstjeneste for ALLE i Danmark. Ingen undtagelser. 14 dage om året får alle fri fra arbejde til at deltage i et manuelt arbejde, som hele samfundet behøver. Vil man skifte arbejde, når man har været der, kan man søge på lige fod med alle andre. Man får det samme i løn som på sit normale arbejde. 2 uger for Danmark. Vokser behovet, får man et par dage til; falder behovet, falder arbejdstiden. Det kan planlægges 1 år frem, og ingen kan undslå sig - ingen betaling, ingen lægeerklæring, hvis man i forvejen ér i job, og man må selvom om man vil holde ferie til at gøre det, men arbejdsgiveren kan ikke tvinge én til at holde ferie dér.

Hvem betaler? De samme som før. Os alle sammen.

- "Den danske velfærdsstat er blevet et forbillede for amerikanske socialister og en mønstermodel for globale politologer, "

Danmark ses også som et pinligt eksempel på linje med Ungarn og Polen, før vi kommer i gang med, at klappe os selv og hinanden for meget på skuldrene.
Regeringen gør kun, hvad de får vælgere, penge og velpolstrede stillinger og bestyrelsesposter af, når Christiansborg engang bliver for træls.

Bjørn Pedersen, Rikke Nielsen, Lillian Larsen, Carsten Munk, Søren Cramer Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Gert Romme, Susanne Kaspersen, Marianne Jespersen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det Socialdemokratiske utopia har efterhånden åbenbaret sig i al sin leverpostejfarvede, uniforme gru.

Smålig nationalneurotisisme medsamt topstyret og bevidstløs NPM-arbejderisme uden visioner om at forbedre livet for hele befolkningen i fremtiden, brød og fodbold for Folket, forstået som S-vælgerne, overvågning der angiveligt fremmer friheden, dobbelt- og kollektive straffe der forringer retssikkerheden, udskamning og udgrænsning af de fattige, de syge, de unge og indvandrerne..

Ja, lad os nu endelig iføre os den grønne, (eller var det nu ikke den blå?) kansasoverall, alle os der kan, som ikke er udenfor på én eller anden måde, fordi vi er arbejdsløse og ingen kunne drømme om at ansætte os.

Thi arbejde giver frihed, akkurat ligesom overvågning.
Men friheden skal kun tilfalde de retfærdige i arbejdstøjet.

Thomas Tanghus, Kubilay Karahan, Lillian Larsen, Jørgen Mathiasen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar

Utroligt.

Denne regering har til fulde vist, at den hverken har forstået klimakamp eller klassekamp, og tilsyneladende heller ikke ønsker at forstå det. På klimaområdet er referingen totalt passiv trods fine or, og sygeplejerskerne kender til regeringens definition af begrebet, klassekamp.

Men regeringens støttepartier da. De hygger sig med opfattelsen af, at de har magten at at kunne gøre en forskel. Men de gør det selvfølgelig ikke, - de gør faktisk slet ikke noget, for ellers saver de jo i den gren over, de selv sidder på.

Jeg har i hvert fald helt mistet tilliden til denne regering og den støttepartier. Og jeg tror desværre, at den eneste løsning er at overlade en helt del af landets styring til EU.

Men EU har selv store problemer med beslutningerne, og det skyldes blandt andet EU-kritiske lande som Danmark, der modarbejder EU.

Søren Cramer Nielsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg kan ikke se hvordan regeringens ambitioner om fuld beskæftigelse,
heri selvfølgelig inkluderet den tvangsarbejdende underklasse,
og klima-tilpasning kan harmoneres.

Der kan ikke og skal ikke ligge 3 millioner danskere og rakke rundt på vejene i privatbiler i myldretiden hver dag. Om det er el-biler eller ej, så er det tyveri af levetid at sidde i køer på vejene for at komme frem og tilbage fra det ÅH så højt priste arbejde. . Sideløbende bliver den offentlige transport herude i landegnene skåret ind til benet, og mange steder kan man ikke tage en bus frem eller tilbage nogentstedhen fra fredag eftermiddag og til mandag morgen. Det findes ikke længere. Kald det lige for 'klimavenligt een gang til.

Jeg giver ikke fem flade ører for sammenhængskraften i den fragmenterede politik.

Elisabeth Christiani, David Adam, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Lillian Larsen, lars pedersen, Jens Peder Nielsen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Peter Høivang, Steffen Gliese og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Forskningen har længe vist, det ikke virker at bruge tommelskruer på den andel af befolkningen med andre problemer end ledighed, så det ved politikere og fagforeninger udmærket godt.

"Op gennem start 2000’erne har politikerne i stigende grad lovgivet om, hvad kommunerne skulle gøre for at få ledige i job. Kommunerne er blevet straffet økonomisk, hvis de ikke gjorde, som lovgivningen sagde.

I lovudviklingen har man inddraget forskning i, hvad der virker for ledige, som er medlem af en a-kasse.
For eksempel nyuddannede, som er ledige i en periode, inden de får deres første job.
Her har forskning vist, at flere kommer i arbejde, når man skærer i dagpengene og korter dagpengeperioden.

»Når man har lavet lovgivning omkring aktivering af svage ledige, har man brugt forskning fra gruppen af stærke ledige og forudsat, at når det virker med sanktioner for stærke ledige, så er det også det, vi gør i forhold til socialt udsatte på kontanthjælp,« fortæller Sophie Danneris, der er postdoc på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

Både Sophie Danneris og Michael Rosholm forsker i måder at få socialt udsatte på kontanthjælp i job.
Og de er enige om, at videnskabelig evidens i denne sammenhæng er blevet brugt forkert af politikerne.

»Sanktioner har vist sig at virke for dagpengemodtagere. Problemet er, at for at en sanktion skal virke, så skal du have mulighed for at reagere på den. Det har du ikke, hvis du ud over at være ledig også har massive problemer med for eksempel misbrug eller psykisk sygdom. Derudover kræver det jo også, at der faktisk står nogen virksomheder, som vil ansætte de her mennesker, og det gør der ikke uden videre,« siger Michael Rosholm.

Det er Sophie Danneris enig i:
»Beskæftigelsesområdet er et rigtig godt eksempel på den negative effekt, forskning kan få, når den kommer i hænderne på politikere og bliver brugt til at legitimere den politik, man gerne vil føre,« siger hun."

"Aktivering af kontanthjælpsmodtagere har fejlet i næsten 30 år"
https://videnskab.dk/kultur-samfund/aktivering-af-kontanthjaelpsmodtager...

De såkaldt svage ledige er derfor udsat for grov manipulation, smædekampagner uden hold i virkeligheden, og politisk/ideologisk cherrypicking, der proppes ind i Finansministeriets famøse regnemodeller for at legitimere nedskæringer på velfærdssamfundets ellers højtbesungne sikkerhedsnet.

Og Lise Lotte har fuldstændig ret i, at det overhovedet ikke harmonerer med klimaindsatsen at alle skal rakke rundt som i en anden myretue for at fodre de fede larver, dem der sidder på de rigdomme, vi alle burde dele meget mere ligeligt, og at den kollektive trafik efterhånden ligner et spøgelse af sig selv, især ude på landet.

Hvem er det lige, der ikke sætter tæring efter næring?

David Adam, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Inger Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens Peder Nielsen

"Selv om det nytter uendeligt lidt, gør det alligevel."

Citat: Mahatma Gandhi (frit efter hukommelsen)

Jørgen Mathiasen

Man kan, som Eva Schwanenflüegel har gjort i de to indlæg her kritisere modellen (den danske) og tale for at moderere den. Hvad antagelig de fleste af os tænker, at der er af udsigter for begge dele, sammenfattes i kommentaren fra Jens Peder Nielsen.

Den danske model er ikke til forhandling. Folk skal fanden-galeme gå på arbejde, skal de, især hvis de ikke bryder sig om det!

Tilhængere af modellen ser absolut ikke noget behov for en time-out, og statsministeren og de eneste "vismænd", man har i kongeriget Danmark, får mareridt over den slags. Men der gælder ikke desto mindre, at man har stadigt flere muligheder for en time-out, jo flere ressourcer man har, og at en varig time-out også er et valg.

Lise Lotte Rahbek, Gert Romme, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kubilay Karahan

DK har akut behov for en kulturrevolution. Lad os sende alle politikere i det såkaldte Folketing ud i markerne og fabrikkerne for at erfare hvad rigtig arbejde er for en størrelse, og gerne MF ud til tvangsarbejde i et afrikansk land hvor hun kan lære mere om afrikansk dans på den hårde måde.

Omkring klimaet, miljøet og samfundsklasserne har Mette Frederiksen vist sine lobbyisters ståsted.

Men Ikke blot i Danmark, men over hele verden er miljøkampen blevet en værdikamp, der aktiverer de mørkest kræfter frem til en rå kamp om hvem, der har retten til værdierne og til at forurene.

Miljøkampen drejer sig om nu penge - meget store lovlige såvel som ulovlige penge. Se blot på Danmark, og se på hvad det vil koste et erhverv, f.eks. cementindustrien eller landbruget at miljøsikre. Det er altså storkapitalens kamp om indtjening på miljøets, klimaets og borgernes bekostning, det drejer sig om. Og se blot på Mette Frederiksens sort/blå miljøpolitik, der nærmest er analog med The Goldman Sachs Groups virksomhedspolitik.

Syv af hver ti dræbte arbejdede således for beskyttelse af skove og regnskov. Og hver 3. af alle dræbte var demonstranter, der tilhørte den oprindelige befolkning.

Og de skyldige for mishandling, tortur og mord kan opdeles i direkte og indirekte skyldige. Men disse overgreb vil aldrig have fundet sted, hvis ikke man havde nogle indirekte skyldige, der efterspørger visse varer til urealistiske lave priser, og derved gør storkapitalen, diktatorer, krigsherre og kriminelle samt korrupte globale finanscentre til de egentlige skyldige "bagmænd".
- Hvor står din pensionskasse egentlig i denne sag. - Ved du, hvor alle kassens midler er indirekte placeret?

https://www.globalwitness.org/en/