Klumme

Det er svært at huske, hvordan livet som muslim var før terrorangrebet 11. september 2001

Før terrorangrebet på tvillingetårnene betød det ikke alverden i andres øjne, om man var muslim. Men efter angrebet stod Vesten klar til at dømme os. Muslim er blevet en politisk identitet, defineret ved den trussel, vi får at vide, vi repræsenterer, skriver den britiske journalist Nesrine Malik i dette debatindlæg
Terrorangrebet 9/11 satte gang i et enormt maskineri, hvor medier og militærmagt blev mobiliseret for at skabe betingelser for kollektiv afstraffelse. Muslimer blev persongrupper, man skulle mistænkeliggøre og nogle gange italesætte som farlig femtekolonne, skriver journalist Nesrine Malik i denne klumme.

Terrorangrebet 9/11 satte gang i et enormt maskineri, hvor medier og militærmagt blev mobiliseret for at skabe betingelser for kollektiv afstraffelse. Muslimer blev persongrupper, man skulle mistænkeliggøre og nogle gange italesætte som farlig femtekolonne, skriver journalist Nesrine Malik i denne klumme.

Randy Taylor

Debat
17. september 2021

Hvordan var det at være muslim før den 11. september 2001? Det bliver stadig sværere at huske, som årene går. Jeg mener at huske så meget, at det dengang ikke betød alverden i andres øjne, om man var muslim. Det var for det meste en privat identitet, forskellige folk bar på forskellige måder.

At være muslim var, som jeg husker det, en sammensat og rummelig ting. Mere opblandet med lokale kulturer og ens individuelle omstændigheder. I dag kan man kun være én af to ting: en god muslim eller en dårlig muslim. ’Moderat’ eller ’radikaliseret’. Enten en muslim, vi må redde. Eller også en muslim, vi må redde os selv fra.

Der var en tid, hvor vi som muslimer og i muslimske samfund kunne strides og selv løse vores stridsspørgsmål, uden at blive betragtet udefra af et måbende Vesten, der stod klar til at dømme os som individer eller kollektiv.

At forsøge at huske, hvordan det var før i tiden, handler dybest set om at indkredse, hvornår islam gik fra at være en mangfoldig og personlig størrelse til at blive en endimensionel og primært politisk identitet. Og her føles den 11. september unægtelig som den skelsættende dato.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for det vigtige indlæg, Nesrine.
Der er virkelig stof til eftertanke for en etnisk dansk ikke-muslim som mig.