Læserbrev

Som sygeplejerske gør det ondt at lade omsorgen sive ud af patientens behandlingsforløb

Når vi har tid til at høre om den enkelte patients historie, kan vi levere den omsorgsfulde sygepleje, som vi brænder for. Kampen for et sundhedsvæsen med omsorg, autonomi og kvalitet må ikke stå i skyggen af sygeplejerskernes lønkrav, skriver sygeplejerske Pernille Molin i dette debatindlæg
Når vi har tid til at høre om den enkelte patients historie, kan vi levere den omsorgsfulde sygepleje, som vi brænder for. Kampen for et sundhedsvæsen med omsorg, autonomi og kvalitet må ikke stå i skyggen af sygeplejerskernes lønkrav, skriver sygeplejerske Pernille Molin i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
1. oktober 2021

Sundhedsvæsenet kan uden de store problemer, i hvert fald lige nu, levere det ønskede resultat om besparelser, høj belægningsprocent samtidig med en reducering af sengepladser, men det er på bekostning af kvaliteten. Det er netop det faktum, sygeplejerskerne forsøger at udbrede, når de nedlægger arbejdet på landets sygehuse.

Strejken var et resultat af vores overenskomstforhandling. Vi må passe på, at kampen om ligeløn ikke blandes med den i min optik vigtigere kamp om et sundhedsvæsen med omsorg, autonomi og kvalitet.

Grundlønnen er et vigtigt aspekt i fastholdelse og rekruttering af nye sundhedsprofessionelle, men vigtigst af alt er, hvordan det fremtidige sundhedssystem skal se ud.

Jobbet som sygeplejerske er ofte associeret med at være limen i sundhedssystemet. Vi koordinerer dit forløb, varetager dine fysiske og psykiske behov, samarbejder med dine pårørende, sørger for, at du får din medicin, bidrager til en værdig død og meget andet.

Vi er stolte af alle vores funktioner, fordi det er disse, der udgør sygeplejen. Alt dette gør vi ud fra et holistisk menneskesyn, hvor vi ser patienten som en helhed.

Patienten er ikke blot sin diagnose, men et menneske med en historie, som vi brænder for at høre. Når vi hører historierne, kan det forvandle et totalt standardiseret forløb til et forløb med patientinddragelse.

Vi stiler mod at udføre sygepleje i samarbejde med patienten, så det aldrig nogensinde bliver en mekanisk praksis.

Vi har hørt det før, at sundhedsvæsenet gennem mange år har været under pres. Situationen er nu så slem, at sygeplejerskerne ikke længere kan se bort fra, at vi er ved at få skabt et system, hvor målet er, at patienten kommer hurtigst muligt igennem systemet med færrest mulige omkostninger.

Vi skal vælge, om Danmark vil have sygepleje med eller uden omsorg. Jeg ved godt, hvad jeg vil vælge.

Pernille Molin er sygeplejerske og stud.cand.cur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her