Klumme

Det er uværdigt for Europa at forskanse sig fra verdens problemer bag en mur

De siger, det er nødvendigt at bygge mure omkring Europa for, at kontinentet ikke kollapser. Jeg tror ikke på det, og hvis vi fortsætter med at bygge mure, kommer de ikke kun til at ramme de ulykkelige på den anden side, men også os selv, skriver forfatter Nanna Goul i denne klumme
De siger, det er nødvendigt at bygge mure omkring Europa for, at kontinentet ikke kollapser. Jeg tror ikke på det, og hvis vi fortsætter med at bygge mure, kommer de ikke kun til at ramme de ulykkelige på den anden side, men også os selv, skriver forfatter Nanna Goul i denne klumme

Antonio Sempere

Debat
9. september 2021

Hver morgen læser jeg opgørelsen over, hvor mange der er blevet smittet med corona siden dagen før. Der er noget fortrøstningsfuldt ved det håndgribelige i de tal: Jeg kan se, hvordan de går op og ned, hvor mange der er indlagt, hvor mange der er i behandling. Mere bekymret er jeg nu over den type smitsomme virus, der ikke er tal eller smitteopsporing på. Angsten og panikken over flygtningestrømmen fra Afghanistan og ideen om, at vi skal lukke os inde i Europa.

Konkret tænker jeg på det faktum, at der nu er opført mere end 1.000 kilometers mur og pigtrådshegn omkring de europæiske grænser, og at tempoet på byggeriet kun er stigende efter Talebans overtagelse af Afghanistan. Ideen er, at det skal holde store flygtningestrømme ude, at det skal holde eventuelle terrorister ude.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for et fremragende indlæg. Jeg ku' ikke være mere enig!

Pigtråd er ikke nogen løsning, men det er store strømme af flygtninge heller ikke.
Ingen vil for alvor dele sin danske luksus med ukendte fremmede

Det synes jeg også. Jeg kan bare ikke finde ud af hvad vi gør ved det. Kære Nanna Goul selv om du - som du skriver - hverken er politiker, strateg, økonom, terrorforsker, grænsevagt eller integrationsekspert kunne du ikke prøve at tænke en gang mere og så skrive en ny kommentar med overskriften: " Her er (en antydning af) en løsning"?

Tak for den fine artikel, Nanna Goul.
Den minder mig om et berømt digt af Konstatinos Kavafis (1863-1933) : "Mens vi venter på barbarerne".
Samtidigt minder den mig om, at statsminister Mette Frederiksen 4/3 -21 besøgte Israel, hvor hun mødtes med Israels daværende premierminister Benjamin Netanyahu og Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz.
Kavafis' digt foregår i den hellenistiske storby Aleksandria , som i Roms senimperiale tid var et kulturelt fyrtårn - nøjagtigt som Europa i dag.
Men politisk set var Aleksandria lammet - nøjagtigt etc.
Angående Mette Frederiksens og Sebastian Kurz : deres Israel-besøg har noget symbolsk over sig.
I dag er vi europæere allesammen israelere. Befæstede arvtagere efter fordums storhed. Befæstede og skamfulde. Fæstningerne vil ikke batte særlig meget i det lange løb. Derimod giver skammen os håb. Skam er en revolutionær følelse, sagde Gramsci. Der kom også noget godt ud af Aleksandria - på trods af magtesløsheden, rådvildheden og skamfølelsen. For eksempel var det i Alksandria at det Gamle Testamente blev oversat til græsk. Denne oversættelse tjente senere til kristendommens udbredelse.