Kommentar

Vælger vi sol- og vindenergi, gør vi omstillingen grønnere end med atomkraft

Nej tak til atomkraft. Det er både for dyrt, risikabelt og langsomt at omstille til. Hvis vi ønsker at gøre noget godt for klimaet, skal vi satse på vind- og solenergi, som vi ovenikøbet er gode til at generere, skriver politisk koordinator hos miljøorganisationen VedvarendeEnergi Gunnar Boye Olesen i dette debatindlæg
Sammenlignet med sol- og vindkraft er atomkraft langt dyrere og langsommere, skriver Gunnar Boye Olesen i denne kommentar.

Sammenlignet med sol- og vindkraft er atomkraft langt dyrere og langsommere, skriver Gunnar Boye Olesen i denne kommentar.

Jesper Nørgaard Sørensen

Debat
16. september 2021

Vi har brug for at omstille vores samfund og udfase udledningerne af CO2 og andre drivhusgasser hurtigst muligt.

Vi skal sætte mere fart på, hvor det er lettest, og samtidig begynde for alvor at begrænse udledningerne overalt. Det nemmeste, og der hvor vi er kommet længst i Danmark, er med omstillingen af el og varme til vedvarende energi.

Vi kan tilmed omstille el- og varmeforbrug med god økonomi. Vind- og solkraft er i dag de billigste måder at producere el på.

Den svingende produktion fra sol og vind kan vi indpasse. Vi skal bruge strømmen fra vindkraft i store varmepumper i fjernvarmen, som effektivt kan lagre varmen som varmt vand og sende den ud efter behov.

Hvis vi for alvor ønsker at gøre noget for klimaet, kan vi derfor ret nemt sætte fart på omstillingen. Vi skal ikke skifte spor og gå over til atomkraft, som Johan Solid argumenterer for i Information den 7. september.

Dyrt og langsomt

Sammenlignet med sol- og vindkraft er atomkraft langt dyrere og langsommere. Det ser vi i de af vore nabolande, der satser på atomkraft, som England og Finland.

I England er man ved at bygge et atomkraftværk, hvor de engelske elforbrugere skal betale 81 øre/kWh plus inflation til værket, når det engang er klar. Til sammenligning er der netop åbnet en havmøllepark i Danmark. Her er elprisen aftalt til 37 øre/kWh.

Derudover er atomkraft langsomt. Det er tidligere i år meddelt, at atomkraftværket Hinkley Point i England nu er blevet forsinket med et år, så værket først forventes klar i 2026, ni år efter byggestart.

I Finland har en atomreaktor i Olkiluoto været under opførelse siden 2005. Det blev dengang lovet, at den kunne levere strøm fra 2010, men den er ikke færdig endnu.

Lobbyindsats fra atomkraftfortalere

Der er i disse år en stigende lobbyindsats fra atomkraftfortalere. De har tilsyneladende erkendt, at atomkraft ikke kan klare sig i konkurrencen med vedvarende energi. De forsøger derfor at få støtte, blandt andet statsstøtte og høje garanterede elpriser som i England. Og aktuelt arbejder de på at få klimafinansiering til atomkraft.

En aktuel frontlinje er EU’s nye regler for grønne investeringer, den såkaldte taksonomi. EU’s atomforskningscenter EU Joint Research Center (JRC) har nyligt udgivet en rapport, der prøver at præsentere atomkraft som energi »uden væsentlig skade«, hvilket flere lande og en række uafhængige forskere fra blandt andet Berlins Tekniske Universitet nu modsiger.

Blandt forskernes argumenter er blandt andet, at affaldsproblemerne ikke er løst, at kun en lille del af omkostningerne ved alvorlige uheld er taget med i JRC’s rapport, samt at risikoen for misbrug til atomvåben reelt ikke er vurderet.

Om EU’s regler skal medregne atomkraft som grønne investeringer, afgøres inden for de nærmeste måneder. Derfor er det vigtigt, at også Danmark markerer sig og ikke lader atomkraften kompromittere EU-reglerne.

Styrk de lokale energifællesskaber

Desværre er det ikke kun atomkraftfortalerne, der forsinker omstillingen. Udbygningen med vind- og solkraft går langsommere end nødvendigt på grund af et uheldigt regelsystem, hvor det er meget svært for lokale kræfter at installere sol- og vindkraft, mens det er let at protestere.

Det er forståeligt, at mange protesterer over store investeringer i deres nabolag, som de ikke har andel i eller indflydelse på. For at styrke omstillingen til vedvarende energi bør der være bedre muligheder for, at man kan engagere sig i energiforsyningen i ens nabolag. Så kan lokale være med til at sikre, at investeringer gavner i nabolaget og ikke kommer på tværs af den udvikling, de ønsker.

Derfor er det glædeligt, at EU med nye regler vil styrke lokale energifællesskaber.

Desværre har den danske regering gennemført reglerne absolut minimalt i Danmark. Hvis mulighederne for en mere lokalt drevet og mindre konfliktfyldt omstilling skal udnyttes, skal de danske regler for energifællesskaber forbedres.

Ellers risikerer vi, at udbygningen med vedvarende energi bliver lige så langsom som atomkraft.

Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator i miljøorganisationen VedvarendeEnergi

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

15/sep/2021

Installation og Anvendelse af
Atomkraft er på sigt iscenesat
selvmord / radioaktiv forurening !

Med bekymret hilsen
Claus

Der er en masse smukke ord om energi fra sol og vind, men der er alt for lidt af det.
Hvordan når vi Paris-aftalens mål?
Der produceres, så vidt jeg ved, en masse atomenergi i Frankrig. Kan og skal det erstattes med vedvarende energi? Kan det lade sg gøre uden at svigte Paris-aftalen?
Foreløbig ser det ud som om, der bare "snakkes udenom" - og man ikke rigtig gør det nødvendige.