Kronik

Både venstre- og højrefløjen forfalder til sortsyn om Kinas totale dominans

I et interview i Information forfalder Rune Lykkeberg og Adam Tooze til samme sortsyn om Kinas kommende totale dominans, som man ser på højrefløjen. Men det er lige så forfejlet som vores tidligere forestilling om Vestens overherredømme og kan ende i en ny kold krig, skriver journalist og forfatter Bjarke Møller i denne kronik
I et interview i Information forfalder Rune Lykkeberg og Adam Tooze til samme sortsyn om Kinas kommende totale dominans, som man ser på højrefløjen. Men det er lige så forfejlet som vores tidligere forestilling om Vestens overherredømme og kan ende i en ny kold krig, skriver journalist og forfatter Bjarke Møller i denne kronik

Sofie Holm Larsen

Debat
8. oktober 2021

»Vi bestemmer ikke længere selv vores skæbne, vi er blevet tilskuere i Kinas drama«.

Sådan iscenesatte Rune Lykkeberg sin samtale med historikeren Adam Tooze. Og det er et drama. Faktisk en tragedie. Det er om ikke Shakespeares spøgelse, så dog en ny version af Spenglers gamle mareridt om Aftenlandets undergang, der marcherer gennem spalterne. Det er ikke længere bare de nationalkonservative chefideologer, der maler fremtiden sort. Nu er det også venstreintellektuelle som Lykkeberg og Tooze. Vi er alle fordømte, fornemmer man. Pointen løftes sågar op til at være selve »sandheden om det 21. århundrede«. Tak for kaffe. Er vi dømt til at leve under det nye kinesiske imperiums dominans, og kan vi ikke længere bestemme noget af den fremtid, vi skal leve i?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Sjældent at jeg er enig med Bjarke Møller. Men her er jeg fuldstændig enig. Næsten. Beskrivelsen lyder som en meget overordnet dagsorden på et internationalt lederkursus. Der er jo tale om rivalisering mellem stormagter. EU er i den sammenhæng IKKE er en stormagt. Hvor er Europahæren i Møllers beskrivelse? Hvilken politik økonomi skal EU etableres, hvis det hverken skal være statskapitalisme eller frimarkedskapitalisme?

Jan Fritsbøger

https://janoberg.me/2021/09/29/danmark-og-vesten-kan-abenbart-ikke-leve-...
vigtig læsning som måske forklarer "kinaproblemet" som vist i virkeligheden er et symptom på vestens igangværende selvskabte kollaps, men læs og drag dine egne konklusioner, de vil helt sikkert være bedre end de konklusioner USA vil proppe ind i dit hoved.

Torben Nielsen, Jørgen Tryggestad, ingemaje lange og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

08/okt/2021

Bjarke Møller,
jeg er rystende enig med dig,
vi skal alle holde os helt fri af
Kinas kapitalistiske diktatur !

Med bekymret hilsen
Claus

Torben Nielsen

JA Claus Bødtcher-Hansen, men også USAs, vis det er den retorik der skal anvendes. Pointen er vel, at det er det ikke!

Torben Nielsen

Hvis man kunne rette i teksten var indlægget blevet et" h" længere. :-)

kjeld hougaard

Angsten for det ukendte og anderledes – det vi ikke forstår – det er et fremtrædende karaktertræk hos den danske befolkning. Kun 5-6 millioner etniske danskere? en befolkningsgruppe der bliver ældre og mere og mere tryggheds afhængige, selv Lykkeberg synes moden til psykologhjælp for sin angstopfattelse af alt fra Polen til Kina, og nu også USA kultur.. Vi indhegner os bag mure og pigtråd. Ganske sjovt at opleve her på gamle dage. Vores udenrigsminister vil sprede dansk socialdemokratisme til hele verden – så han føler sig hjemme når han rejser ud?

Folk, der får for meget magt er altid farlige.