Læserbrev

Det burde ikke være billigere at købe nye briller end at genbruge de gamle

Vi skylder klimaet et endeligt opgør med brug og smid væk-kulturen. Derfor bør vi lave værksteder specialiseret i billigt at reparere gammel elektronik, hårde hvidevarer og andet, så det bedre kan betale sig at beholde det gamle, frem for at købe nyt, skriver Helle Haagensen i dette debatindlæg.
Debat
27. oktober 2021

Vi skal holde hjulene i gang. Din to år gamle mobil virker pludselig ikke mere, så skaf en ny, for det er billigere end at få den repareret. I mange produkter er der tilsyneladende en indbygget forældelse, for eksempel i de hårde hvidevarer.

Pludselig sætter vaskemaskinen ud, lige efter at garantien udløber; vi kan ikke leve uden en sådan, vi må have en ny. Igen, det er billigere end at få den repareret.

Resultaterne af denne brug og smid væk-kultur ser vi med al tydelighed nu. Affald hober sig op, plastik ødelægger vore have, CO2 ophober sig i atmosfæren, og klimaet ændrer sig dramatisk.

For nylig var jeg til synseftersyn hos Louis Nielsen. Det var cirka to år siden, jeg sidst havde fået nye briller, og jeg kunne godt mærke på mit syn, at det var tid til at få en ny styrke.

Jeg blev grundigt synsefterset, og mit syn havde ændret sig en del – jeg skulle derfor have nye glas.

Stor var min overraskelse dog, da jeg erfarede, at det bedst kunne ’betale sig’ at købe nye briller frem for at få sat nogle nye glas i mine gamle briller.

Faktisk var der 1.200 kroners besparelse ved at købe nye briller frem for at få sat nye glas i det ’gamle’ brillestel. Jeg spurgte til årsagen hertil, og den var, at brillerne blev lavet i Ungarn, og det var lettere og billigere for dem blot at sætte glas i nye briller frem for at skulle tilpasse dem de gamle.

I disse tider, hvor der er stort fokus på klimabelastning, finder jeg det særdeles problematisk. Hvorfor skal nogle gode brillestel kasseres fremfor at genbruge dem?

Jeg vil tro, at Louis Nielsen kunne skabe et rigtig godt brand ved at genbruge gode, brugte briller frem for at skulle kassere dem. Og det vil gavne klimaet og det omgivende miljø.

Efterfølgende lavede jeg lidt research på, hvordan andre brillefirmaer forholder sig til denne problematik. Og her viste det sig, at nogle brillefirmaer lykkes med at putte nye glas i gamle briller – endda helt uden at det koster ekstra.

Det ser altså ud til ud fra denne lille og bestemt ikke helt videnskabelige undersøgelse, at man inden for brillevirksomhederne så småt er begyndt at indse, at det er vigtigt at genbruge frem for at kassere og sælge nyt.

Firmaer kunne – selvfølgelig ikke bare brillefirmaer – fremover få tilknyttet et værksted, hvor man kunne få repareret sine hårde hvidevarer, elektroniske genstande og alt muligt andet. Det ville gavne klimaet og det omgivende miljø.

Hvem vil ikke i disse dage gavne klimaet og så gøre brug af disse værksteders kompetencer? Reparationerne skal selvfølgelig være til en overkommelig pris og ikke dyrere end køb af noget nyt.

Se at komme i gang med det. Det kan gå hen og blive en god forretning.

Helle Haagensen er pensionist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Enig !

Mvh Hanne Pedersen

Jeg vil ikke købe brugte briller eller for den sags skyld tandbørster! Der findes lande i verden, hvor mange ikke kan betale for selv de billigste briller. Der ender vore 'gode brugte briller'. Desuden bruger jeg mine briller indtil der ikke er mere tilbage af dem. Ligesom mit tøj.
Jeg har handlet hos Louis Nielsen helt fra begyndelsen i Aalborg. Det var en befrielse at komme ud af kløerne på de traditionelle 'hvidkitlede optikere', deres himmelråbende prisniveau og falske autoritet som en slags læger.
Jeg glemmer aldrig fra min ungdom, at en optiker solgte mig et par briller til 5000 kr. som jeg ikke kunne se med. De endte i skraldespanden.

Jeg ser genbrugstanken som genbrug af produkternes materialer og vægt på disses genanvendelighed. Ikke det underlige klunsergenbrug, som artiklen hylder.m Bevares, det er vældig moderne iflg. TV. Man ser nogle lege med gammelt bras for så at sælge det. Det tiltaler ikke mig og jeg har svært ved at se fidusen som andet end modeluner og nykker.
En rusten traktor som spisebord. Vorherre bevares! I min ungdom var det moderne med ølkassereoler på teenageværelser med dunkelt lys og masser af puder. Der kunne man henslængt høre Gasolin og Led Zeppelin og hvad man ellers foretog sig.

Hvad jeg ville sige var, at ølkasserne kostede en femmer.

Det danske lønniveau gør det heller ikke realistisk at reparere almindelige hvidevarer og elektronik. Det er det til gengæld med en proff. tørretumbler til 50-100 000 kr. Og den kan holde en menneskealder. Storkøkkenudstyr ligeså.
Min Bosch opvasker er 30 år gammel.

Denise Ellefsen

Jeg er helt enig med Helle Haagensen. Jeg har fået udskiftet mine briller 3 gange siden 2017 grundet ændret syn. Ingen af dem jeg har fået siden 2017 har været lige så pæne og velsiddende som dem fra 2017. Jeg har handlet både hos Lous Nielsen og 2 andre steder. De værste var fra Profil Optik hvor stellet kostede 3650 kroner og er for bredt, så jeg har problem med at det vipper skævt når jeg bruger mine høreapparater . Ved næste brille skift vil jeg medbringe mit gamle stel fra 2017 og få glas i dem uanset hvad det koster.