Læserbrev

I Danmark kan det bedre betale sig at være minkavler end sygeplejerske

Politikerne stod nærmest i kø for at kompensere minkavlerne. Men sygeplejerskerne vil de ikke hjælpe. Og det er på trods af, at sygeplejersker redder menneskeliv, og minkavlere producerer luksuspels, skriver kandidatstuderende i sygepleje Marie Louise Kildedal i dette debatindlæg
Politikerne stod nærmest i kø for at kompensere minkavlerne. Men sygeplejerskerne vil de ikke hjælpe. Og det er på trods af, at sygeplejersker redder menneskeliv, og minkavlere producerer luksuspels, skriver kandidatstuderende i sygepleje Marie Louise Kildedal i dette debatindlæg

Mia Mottelson

Debat
13. oktober 2021

Folketinget har vedtaget en forlængelse af forbuddet mod minkavl, da minkene vurderes at udgøre en sundhedsrisiko af ukendt størrelse.

Tilbage i januar stod alle partierne på Christiansborg nærmest i kø for at kompensere landets minkavlere. Kompensationsaftalen indebar en forventet udbetaling på mellem 10,9 og 11,9 milliarder kroner i direkte erstatning til minkavlerne.

Omvendt skulle sygeplejersker igennem en to måneder lang strejke, før regeringen greb ind uden at afsætte en eneste krone.

Det virker paradoksalt, at et erhverv, der muligvis kan medføre en sundhedsrisiko for landets borgere, prioriteres højere end et erhverv, der beviseligt sikrer menneskers overlevelse på et hospital.

Dertil kommer, at der er tale om et erhverv, der producerer luksuspelse, som må anses for at være et materielt gode til gavn for de færreste. Sygeplejersker redder derimod liv hver eneste dag.

Det vil potentielt have fatale konsekvenser for mange mennesker, hvis man fra politisk side ikke prioriterer sygeplejerskers arbejdsvilkår, så de bliver i faget.

Adskillige undersøgelser viser, at sygeplejersker nedbringer antallet af komplikationer under indlæggelse, forkorter indlæggelsestiden og reducerer dødeligheden hos patienterne.

Regeringen skriver i deres valgprogram, at de vil »udvikle vores velfærd, så borgerne får bedre velfærd for pengene«, men det gælder åbenbart ikke, hvis det drejer sig om den velfærd, en forbedring af sygeplejerskers løn og arbejdsvilkår ville generere.

Det er her, politikerne burde stå i kø for at afsætte penge. Det var altså ikke svært at finde pengene, da landets mink truede befolkningens helbred, men det samme gælder tydeligvis ikke, når det er mangel på sygepleje, der er helbredstruende.

Marie Louise Kildedal er kandidatstuderende i sygepleje

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Retfærdighed: "den kan du forgæves, kikke hunden i røven efter, uden at finde." Sådan er
det ,-bare. Det der, minkhalløj, drejer sig om: "at få udraderet, et erhverv, hvor dyrevelfærden har trange kår," (men, ak og ve, det er der altså samtidig, mange tilfælde af, i det moderne fabrikslignende landbrug.)
Hvorimod arbejdsmiljø, arbejdsforhold og aflønning af sygeplejerskerne, overhovedet ikke ses, at have nogen som helst betydning.
Snakken om: "at det kræver et godt helbred, at komme på sygehus, bliver ikke mindre aktuelt, nu, hvor rigtig mange sygeplejersker søger væk, til andet arbejde.
Det er godt, at der snart er valg til regionerne i DK, så er der lidt håb tilbage, om at de elendige politikkere, som har pladserne i regionsrådene, ikke genvælges.
Det skulle helst være sådan, " at når, de ikke vil høre, - så kommer de til at føle."
For der er, i den grad, plads til forbedring.

Morten Søfting

Fantastisk indlæg. Nu er den nye landbrugspakke snart på plads med yderligere erstatning til landbruget, hvis de lover at overveje, ikke at forurene så meget på et tidspunkt i fremtiden. Det naturlige spørgsmål er derfor: hvad er vigtigst svinelandbruget eller sygeplejerskerne?

Peter Mikkelsen, P.G. Olsen, Gitte Loeyche, Thomas Tanghus, Jens Peder Nielsen, Carsten Munk og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Det er godt at minken blev udryddet, måske nok med nogle skønshedsfejl undervejs, men minkavlerne blev forgyldt som kompensation. Men hvis det er prisen for at sætte en stopper for uværdige dyrelivsvilkår, så ok fra mig. Og det er da også værd at sammenligne med den skrabede overenskomst for sygeplejerskerne. Men hvad med de andre kvindedominerede faggrupper som ikke mindst de mange mange pædagoger, som gang på gang glemmes. Den 50 år gamle tjenestemandsreforms lønmodel skal skrottes - for alle de ramte faggrupper - og hver gang sygeplejerskers lønforhold nævnes, så skal i samme åndedrag også nævnes og fokuseres på pædagogernes og de andre faggruppers lønforhold! Og så skal der også fokuseres på disse gruppers urimelige arbejdsvilkår. For disse forhold kan også godt sammenlignes med minkenes vilkår

Peter Mikkelsen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Jens Peder Nielsen

Spot on ! Tak.

Niels Peter Nielsen

Absolut relevant sammenligning, når det gælder politisk hykleri omkring villighed til indgriben og kompensation.

Det er en absurd sammenligning. Der var ca. 800 minkavlere som havde virksomheder bl.a. med gæld men som havde en værdi, som regeringen fratog dem at realisere.
Der er 35000 sygeplejersker og skulle man indgå et forlig som de var tilfredse med ville det igen koste et beløb der ville være helt urelistisk.
Det er hele grundstrukturen på store dele af vores arbejdsmarked som vi trænger til et opgør med. I bund og grund er det jo vores fagforeninger, der ikke har været vågne nok.
Man siger at sygeplejersker har en gennemsnitsløn omkring 37000kr. plus pension og overarbejde, det vil mange mene er en rimelig løn, man glemmer bare at der er flere ansat til 25000 end til 49000 fordi lønnen er ancienitetsbestemt, dvs. man ansætter et helt hold sygeplejeelever men nogle forlader branchen, andre bliver ledere, og nogle går på pension/efterløn. Gennemsnits sygeplejersken (og andre lønmodtagere) ville være bedre tjent med en løn på 37000kr. der reguleres med inflationen. Dermed ville de få en løn der var nemmere at sammenligne med andre lønmodtagere.