Læserbrev

Enhedslisten: Vi lefler ikke for de unge. Vi giver dem et velfortjent boost

Enhedslistens nye ungeudspil er ikke en leflen for de unge velstillede vælgere, som Information påstår. Det er en prioritering af alle unge – velstillede som udsatte, som alt for længe har været glemt i dansk politik. Og så er det fuldt finansieret, skriver uddannelsesordfører for Enhedslisten Victoria Velasquez og uddannelsespolitisk rådgiver for Enhedslisten Kathrine Frøslev-Thomsen
Enhedslistens nye ungeudspil er ikke en leflen for de unge velstillede vælgere, som Information påstår. Det er en prioritering af alle unge – velstillede som udsatte, som alt for længe har været glemt i dansk politik. Og så er det fuldt finansieret, skriver uddannelsesordfører for Enhedslisten Victoria Velasquez og uddannelsespolitisk rådgiver for Enhedslisten Kathrine Frøslev-Thomsen

Mia Mottelson

Debat
12. oktober 2021

I lederen den 1. oktober beskylder Information Enhedslistens nye ungeudspil for at være en gaveregn til unge. En vælgerleflen må man forstå. Men ’gaveregn’ burde ikke klinge negativt, for der er i den grad brug for regn efter mere end ti års tørke, hvor de unges fremtid, jordkloden de skal bo på, uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet er blevet udpint af nedskæringer, nøleri og ligegyldighed fra politisk side.

Vi har dog to bemærkninger til Informations udlægning.

For det første får man en fornemmelse af, at forslagene i udspillet er fugle på taget. Sådan forholder det sig ikke. Udspillet er fuldt finansieret, og pengene kommer fra dem, der har fået milliardskattelettelser, og dem som har skabt klimakrisen.

For det andet tegner Information et billede af, at udspillet primært er rettet mod velstillede unge. Det virker ærlig talt som en letkøbt kritik. Information kritiserer forslaget om at afskaffe dimittendsatsen, som ifølge Information gavner nyuddannede, der i høj grad kommer fra videregående uddannelser, og har kurs mod et liv med høje lønninger. Men virkeligheden er en anden.

Nemlig at unge på dimittendsats udgør en stor og sammensat gruppe. En status på dimittendledighed fra Partnerskab for dimittender viser, at hver fjerde dagpengemodtager er dimittend, og hver femte metalarbejder på dagpenge er på dimittendsats. Det gælder også hver fjerde ledige HK’er og hver tredje ledige pædagog. Et opgør med dimittendsatsen vil således gavne unge lønmodtagere bredt – ikke kun de velstillede.

Ikke nok med det så ignorerer Information en lang række forslag i udspillet, som netop retter sig mod mindre velstillede unge.

Blandt andet forslaget om at afskaffe den særligt lave uddannelseshjælp til kontanthjælpsmodtagere under 30 år, der både står uden uddannelse og job. Eller forslagene om en grøn jobgaranti, en skattelettelse til alle unge – både dem i og uden for uddannelse – forslaget om 1.000 nye hybler til unge hjemløse og forbuddet mod deltagerbetaling på hf-enkeltfag, som særligt rammer unge, der ikke går den lige uddannelsesvej.

Så nej, vores ungeudspil er ikke valglefleri for de velstillede unge. Det er et fuldt finansieret bud på, hvordan vi kan vende over ti års tilbageslag til fremgang for unge i dag og i fremtiden.

Victoria Velasquez, uddannelsesordfører for Enhedslisten

Kathrine Frøslev-Thomsen, uddannelsespolitisk rådgiver for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her