Kronik

Kære ældre generationer – vibratorer, glidecreme og penisringe er også seksuelt frigørende

Vores forældre er børn af de frie 60’ere, alligevel er vores seksuelle opdragelse mangelfuld. Der er brug for et sexoprør, hvor det bliver gjort klart, at sexlegetøj ikke er kikset, men faktisk giver den enkelte magten over seksualitet og sexliv tilbage, skriver medejer og -stifter af sexlegetøjsbutikken Peech, Clara Filippa Andersen, i denne kronik
Sexlegetøj er til for, at vi kan lære vores egen nydelse og seksualitet at kende. Derfor er legetøjet en vigtig del af den seksuelle frigørelse i dag. Det mener Clara Filippa Andersen, som er medejer af sexlegetøjsbutikken Peech.

Sexlegetøj er til for, at vi kan lære vores egen nydelse og seksualitet at kende. Derfor er legetøjet en vigtig del af den seksuelle frigørelse i dag. Det mener Clara Filippa Andersen, som er medejer af sexlegetøjsbutikken Peech.

Sigrid Nygaard/Arkivfoto

Debat
9. oktober 2021

Mit navn er Clara. Jeg er 25 år og medejer af sexlegetøjsbutikken Peech.

Allerede nu er du måske i gang med at danne dig tanker om, hvad Peech er, ligesom du nok har en fordom eller to om sexlegetøjsbutikker. Ordet giver dig måske associationer til lumre butiksruder med latex, udklædning og mørk indretning.

Jeg vil gerne udfordre dig til at lægge alt dette fra dig. Peech er nemlig meget mere end et sted, hvor man køber sexlegetøj.

Peech er en platform med fokus på sexpositivisme, frigørelse og nydelse. Vi har over 10.000 følgere på Instagram. Vi har en webshop, og vi har netop slået dørene op til et showroom på Nørrebro i København med store vinduer og produkter i transparente beholdere for at minde dig om, at her kan du slippe skam og fordomme og fokusere på nydelse.

Ideen til Peech kom for et par år siden, fordi min kæreste, to venner og jeg var optagede af kampen for at få lov til at være i lige netop den krop, som man har lyst til. For at have ret til lyst og nydelse. Det virkede nemlig som om, at det var ’forkert’.

Liderlighed er en gave

Sexlegetøj er på ingen måde et nyt fænomen, faktisk kan de første dildoer spores helt tilbage til år 30.000 f.v.t.

Vibratorens historie startede i 1880’erne, hvor man udviklede det klitorisstimulerende apparat for at behandle kvindelig ’hysteria’ gennem orgasmer. Sexlegetøjet var altså ikke et nydelsesværktøj, men et værktøj mod seksuelle frustrationer. Det billede, tror jeg, har hængt ved.

Vi har desværre stadigvæk et enormt fasttømret billede af sex og sexlegetøj. Helt op til 70’erne kunne man i lægebøger læse, at den kvindelige orgasme altid var mulig at opnå ved heteroseksuelt samleje, medmindre at kvinden var fysisk eller psykisk svækket.

60’ernes frigørelsesbevægelser gjorde meget for synet på sex og nydelse, men jeg er i tvivl om, hvorvidt historien altid bevæger sig fremad. For er vi virkelig kommet længere?

Den dag i dag er der stadigvæk en konsensus om, at sexlegetøj og glidecreme er noget for de mennesker, der ikke kan få sexlivet til at fungere. Vi hører tit, at sexlegetøj kun er til kvinden, der ikke kan opnå orgasme, eller til parret, hvis sexliv er gået i stå, og som derfor har brug for at spice det lidt op. I virkeligheden er sexlegetøj faktisk til for alle. Alle, der har lyst til at mærke sig selv. Alle seksualiteter, køn, aldre, lyster. Det er både til dig og til mig.

I mine øjne er vi rykket flere skridt bagud – særligt når det kommer til sex, frigørelse og nydelse. Se bare på vores forskrækkelse for nøgenhed og kønsbehåring. To ting, der er så naturlige, men alligevel kan vække stor opsigt og skabe forargelse og debat.

I dag er man stadig i tvivl om, om g-punktet faktisk findes, og der er stadig et kæmpe orgasmegab, hvor langt færre kvinder får orgasmer – under særligt heteroseksuelt samleje – end mænd.

I 2021 skylder vi os selv at se på liderlighed og lyst som en gave og ikke en patologi. Vi skylder os selv at tale åbent og positivt om sex og sexlegetøj for at udrydde skammen og skabe de tryggeste og bedst mulige forudsætninger for nydelse og god sex – om det er med sig selv eller andre.

Sexlegetøj er normalt

Havde du for fem år siden fortalt mig, at jeg i dag ville være medstifter og -ejer af en sexlegetøjsbutik, havde jeg ikke troet på dig. Men efter at have vokset op i en generation, der aktivt skulle gøre op med vores forældres og samfundets blufærdighed og negative fokus på krop og seksualitet, faldt det mig helt naturligt at starte Peech. Jeg kunne faktisk ikke lade være.

Clara Filippa Andersen.

Sigrid Nygaard/Arkivfoto
I dag bruger jeg det meste af min tid på at snakke om sex og seksualitet. På mit køkkenbord ligger produkter fremme, min svigermor redigerer billeder af butt plugs for mig, og jeg har møder, hvor vi siger ’penisring’ og ’strap on’ uden at fortrække en mine.

Jeg har sammen med mennesker omkring mig skabt en boble, hvor sexlegetøj er helt normalt at omgive sig med og tale om. Derfor bliver jeg også overrasket over, at folk stadig reagerer undrende og negativt, når snakken falder på sex, sexlegetøj og nydelse.

Oftest kommer de negative eller afvisende reaktioner fra de ældre generationer. Min mormor siger stadig »tænk du laver porno«, og manges reaktion på sexlegetøj er, at det da er fint, men i hvert fald ikke noget de har brug for.

Jeg oplever, at den ældre generation ikke forstår, hvad sexlegetøj har at gøre med seksuel frigørelse. De forstår ikke, hvorfor sexlegetøj er nødvendigt, eller hvad det skal til for. Men netop sexlegetøj giver magten over seksualitet og sexliv tilbage til den enkelte og kan være befriende efter mange år med et stereotypt og ensformigt syn på sex, køn og nydelse.

Sexlegetøj skaber muligheder og giver anledning til at lære sig selv, sin krop, sanser, følelser, grænser og seksuelle lyster at kende. Her tror jeg nemlig også, at man skal gøre op med, hvad et stykke sexlegetøj er, for det kan være en vibrerende dildo eller penisring, men det kan også bare være en blød silikonepude uden vibrator.

Jeg tror ikke, det er med vilje, at ældre generationer bliver forskrækkede, når jeg siger, at jeg har en sexlegetøjsbutik. Jeg tror derimod, at det er en reaktion bygget på mange års fordomme og uvidenhed, som man kun kan komme til livs ved at lære om sex på ny. Derfor er Peech ikke kun for de unge, men for alle generationer som har manglet undervisning i nydelse.

Seksualiteten skal tages seriøst

Min egen generation er opdraget af alle dem, der kom ud af de frie 60’ere. Alligevel var vores seksuelle opdragelse og seksualundervisning præget af praktiske problemstillinger, som hvordan man får et kondom på en banan.

Undervisningen havde fokus på alt det farlige, der kan komme ud af sex, som vi død og pine skulle undgå; graviditeter og klamydia, ja sågar sjov og nydelse. Det har påvirket vores forståelse af sex. For selv om sex helt praktisk er til for reproduktion, er det meste sex, mange af os har igennem livet, slet ikke med det formål.

Det er her Peech kommer ind i billedet. Vi vil prøve at skabe en ny kultur med et mere positivt syn på sex og nydelse. Vi vil give os selv og andre den seksualundervisning, vi aldrig fik. Vi vil råbe højest og fortælle, at sexlegetøj er en del af den seksuelle frigørelse, da det netop er et værktøj eller et legetøj til at lære sin egen seksualitet og nydelse at kende. 

Vi er en generation, som har brug for forandring. En generation i oprør med forestillingerne om sexlegetøj og sex. Vi er blevet fodret med forestillingen om, at sex er rigtig godt, men vi har stadig dårlige vaner at fralære os, så vi kan blive nysgerrige på os selv igen.

Vores forældre er børn af de frie 60’ere. P-pillen er fri, men den har ikke forandret sig siden, bh’erne blev brændt, men vi soler os stadig i trekantsbikinier, sexen er fri, men orgasmegabet er stadig højt, og sexlegetøj ses stadig som noget farligt og kikset.

Derfor er der brug for nye tanker og ideer. Tak til de frie 60’ere, lad os få nogle endnu friere 2020’ere. Lad os tage vores egen seksualitet seriøst, og lad os gå på opdagelse med, i og på os selv.

Clara Filippa Andersen er medstifter og -ejer af sexlegetøjsbutikken Peech.

Serie

Generation Oprør

Efter en lang periode med nødvendighedens politik og manglende politisk kampgejst ser vi nu en ung generation af oprørere i alt fra klima- og kønskampen til spørgsmål om social retfærdighed. Men hvad kendetegner den nye oprørske generation, og hvorfor kommer alle oprørene netop nu?

Seneste artikler

 • Klimakrisens rødder er kolonialisme, ulighed og racisme – ikke generationssvigt

  29. oktober 2021
  Klimakrisen er ikke et resultat af én generations svigt, men et helt system, der har fejlet. Hvis vi skal rette op på det, bliver vi nødt til samarbejde på tværs af generationer og kræve hidtil usete systemiske forandringer, skriver klimaaktivisterne Selma de Montgomery og Esther Michelsen Kjeldahl i denne kronik i serien ’Generation Oprør’
 • De ældres påståede frisind spænder ben for min generations ligestillingskampe

  16. oktober 2021
  Jeg er taknemmelig for tidligere generationers kamp for LGBT+-personer, men de historiske sejre må ikke blive en sovepude. Minoriteter bliver fortsat diskrimineret i Danmark, og derfor kæmper jeg for at få ligestilling ind i alle ministerier, skriver LGBT+-aktivist Emily Olander Christiansen i denne kronik i serien Generation Oprør
 • Jeg meldte mig ud af samfundets hamsterhjul og blev forelsket i livet

  2. oktober 2021
  Vi lever i et samfund, der ødelægger naturen og andres liv, for at vi selv kan have det godt. Alligevel er vi ulykkelige. Tak til tidligere generationer for at have ført os hertil, men vi vil gerne gå en anden vej, skriver Jacob Hoedmann i denne kronik
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ingeborg Hesselager

En nyskabelse på avisen - gratis reklameindslag! Peter Johansen

Hanne Ribens, erik pedersen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

jamen, hm hm, hvordan skal jeg formulere det, problemet er jo at sexlegetøj er en vare som skal købes, ligesom fx en elektrisk tandbørste som også skal købes og alle mulige andre frigørende ting som vaskemaskiner og opvaskemaskiner og støvsugere. Alt det som de siger sætter os fri - til at være effektive medarbejdere, hustruer, forbrugere?

Hanne Ribens, erik pedersen, Hans Houmøller, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

"Jeg tror ikke, det er med vilje, at ældre generationer bliver forskrækkede, når jeg siger, at jeg har en sexlegetøjsbutik"

Du ville nok blive overrasket, hvis du vidste hvad vi har fundet på.

Uden noget latterligt kommercielt bras.

Claus Bødtcher-Hansen

09/okt/2021

Mmm ... sådan i al fredsommelighed:

En kvinde har 3 såkaldte G-punkter,
og når det tredje aktiveres, kan hun
opnå såkaldt total-orgasme :-) ...

Med venlig hilsen
Claus

Fedt at få lov til at komme med gratis reklame. I hvert fald for skribenten. I mindre grad for læseren, der kan sidde tilbage og føle sig lidt manipuleret med. Tilbage står tanken om, at den naive ungdom tror, at "de ældre generationer" (dem over 25) ikke ved, hvad sex, exlegetøj, fantasier og det at lege er. Hvem er det i så fald, der er et fjols her?

Jeppe Bundgaard, John Johansen, erik pedersen, Hans Houmøller, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Nike Forsander Lorentsen og Steen Obel anbefalede denne kommentar

Skribenten skriver, at hun oplever, "......at den ældre generation ikke forstår ...... hvorfor sexlegetøj er nødvendigt". Til lykke med markedsføringen af endnu et forbrugsgode - denne type indlæg skulle Information deklarere med 'annonce'. Jeg ser i åndeløs spænding frem til, hvad jeg mon fremover bliver præsenteret for i Information - med eller uden annonce-deklaration - som materielle 'nødvendigheder' for mit fremtidige liv.

Hanne Ribens, erik pedersen, Hans Houmøller og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Rune Kjær Rasmussen

Fint indlæg der beskæftiger sig seriøst med noget af det mest fundamentale for de fleste mennesker, nemlig seksuel lyst.

Det er fuldstændigt rigtigt, hvad Clara Filippa Andersen skriver ang. f.eks. sexlegetøj og forskellige, forkerte, tanker og ideer om dem. Hvis man kan rykke mennesker i retning af ganske enkelt at forfølge deres lyst, uden antydningen af den skam som visse mennesker gerne vil have (gen)indført, så har man gjort et godt stykke arbejde.

Og til jer, der har så travlt med, at det kan fremstå som reklame: Ville det have været bedre i jeres øjne, hvis indlægget var skrevet af en skorstensfejer eller en persiennerenser frem for en, der beskæftiger sig med det skrevne?

Freddie Vindberg

Du har naturen til det hele. Det hele.

Hvis man forstår det, er du lykkelig.

Rune Kjær Rasmussen

Nu har naturen jo skabt alle væsener som individer, så at kalde sig selv for "man" er ikke en god idé.

Freddie Vindberg

Rune, du har naturen til det hele.

Rune Kjær Rasmussen

@Freddie Vindberg

Sexlegetøj er en del af naturen, så jeg forstår ikke dit udsagn.

Freddie Vindberg

Naturen, er ikke kommerciel.

,

Rune Kjær Rasmussen

@Freddie Vindberg

Det kommer an på, hvad du definerer som naturen. Mennesker har af og til en idé om, at vi kan stå udenfor naturen og kigge ind/forvalte mere end vi kan o.a., da vi selv er en del af naturen.

At kritisere kommercialisme, kapitalisme etc. finder jeg sympatisk, og det er noget, jeg er enig i, men i forbindelse med at vi lever i et system, hvor noget netop foregår via køb/salg, indtjening, ejerskab og andet, så synes jeg, det er rimelig at operere indenfor det, på en måde der tilfører nydelse til visse menneskers liv, og det gør sexlegetøj i den grad. Dit udsagn om at det skulle være noget bras, tyder på, at du ikke kender meget til emnet men i stedet blot vil være afvisende, ja, nærmest stejlt imod, hvilket jeg ikke forstår.

Sexlegetøj er forbundet med masser af nydelse for mange mennesker, der ikke på nogen måde skader andre, så "problemerne" omkring dem lyder meget illusionære og fordomsfulde i mine ører. Og intet andet.

Anders Thornvig Sørensen

Freddie Vindberg 09. oktober, 2021 - 15:23

Korrekt, vi mennesker har naturen til det hele.
Men hvis man gerne vil undgå aids, er der ingen vej uden om apoteket og forbrugerismen.

Rune Kjær Rasmussen

£Freddie Vindberg, @Anders Thornvig Sørensen

Jeg forstår, seriøst, ikke helt udsagnet om, at "vi mennesker har naturen til det hele" i denne forbindelse.

Vil I være venlige at uddybe det?

Freddie Vindberg

Rune Rasmussen, det gør jeg... spil din pik.

Børge Jacobsen

Problemet for de unge nu om dage er, at de får proppet alt for meget ligegyldigt lort ind i deres hoveder 24/7 gennem instagram, facebook, tiktak og meget mere. En masse liggyldigt bras, som optager hele deres sjæl og æder livet ud af dem - Det er virkelig sørgeligt. Mest af alt, fordi INGEN i frihedens navn tør at gøre noget ved det. Alt i mens unge går rundt med blikket stift rettet mod deres dims.

Kineserne har forstået det og lagt statskontrollerede begrænsninger ind på, hvor mange timer deres unge kan færdes online dagligt. Uha, kommunistisk frihedsberøvelse. Så hellere lade de unge gå til gennem frihed.

Rune Kjær Rasmussen

@Freddie Vindberg

Det er et lidt unuanceret "argument" imod at optimere nydelsen ved f.eks. det.

Jeg tror bare, at jeg vil konstatere, at jeg ikke forstår modstanden imod sexlegetøj i denne tråd.

Freddie Vindberg

Rune, sexlegetøj, er noget idiotisk, højrefløjs Alex, ja, det skal vi have mere af.

Anders Thornvig Sørensen

Rune Rasmussen 09. oktober, 2021 - 17:18

Vi har kosmos forankret i vore egne kroppe, og vi kan bruge dem i kærlighedens tjeneste på utallige måder. Teknologi er én, men kun én af mulighederne.

Hans Houmøller

Et par sprøgsmål og svar:
- er jeg imod at generalisere? Ja, det er jeg.
- generaliserer kronikken? Ja, det gør den.
- bringer kronikken ny viden? Nej, det gør den ikke.
- hvorfor har Information valgt at bringe ordene som kronik og ikke som reklame? Det kan jeg ikke forstå eller svare på.
- mener jeg, at det er dårlig stil at bruge “dem og os” i debatter? Ja, det gør jeg.

Jeg ønsker jer alle fortsat masser af skønne sexoplevelser med tilhørende orgasmer uanset alder..

Anders Thornvig Sørensen

Rikke Nielsen 09. oktober, 2021 - 13:58

Det må du nok spørge om. Mit eget indtryk er det stik modsatte af, hvad skribenten fortæller. De ældre mennesker er åbensindede og har ikke længere noget de skal bevise. Det er de unge, særlig de helt unge, der tænker i snævre kategorier og teknisk perfektion, fordi de er uerfarne og usikre på sig selv.

Jeppe Bundgaard, Hans Houmøller og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Det er nok svært at finde de nævnte produkter bæredygtigt fremstillet.
Men det betyder måske ikke så meget?

Mvh Hanne Pedersen

Rune Kjær Rasmussen

Det er måske ikke et område, hvor så mange tænker på det, men det er også muligt at finde disse produkter bæredygtigt fremstillede.

Altid et godt udgangspunkt at have for øje.

Bæredygtig produktion bør tænkes ind i alt vi forbruger. Minimer produktion er det mest effektive. Desuden indeholder stort set alle cremer / smøremidler palmeolie .Dvs regnskoven lider for at vi, på disse breddegrader, har behov for legetøj til stimulation .
Mvh Hanne Pedersen

Rune Kjær Rasmussen

@Hanne Pedersen

Hvis man undersøger, om et produkt er mærket "vegansk" og uden palmeolie, så er man godt på vej.

Hvis palmeolie gemmer sig under et andet navn, vil jeg gerne have det at vide. Og du må også gerne skrive lidt mere om din påstand om, at "stort set alle cremer / smøremidler" skulle indeholde det.

Hvis der er noget, regnskoven lider under, så er det produktion af foder til de stakkels dyr i verdens kødproduktion, så at gå over til en plantebaseret kost o.a. er det bedste man kan gøre i retning mod at redde den (og dermed os og andre arter).

Rune Rasmussen palmeolie har mange navne, gå evt ind på Tænk, af Forbrugerrådet - Verdensnaturfonden eller Greenpeace som også gerne vejleder. Dit hånd/krop/ansigt etc cremer indeholder palmeolie. Tandpasta rengøringsmidler håndsæbe - listen er endnu længere,

Mvh Hanne Pedersen

Rune Kjær Rasmussen

@Hanne Pedersen

Jeg ved, at f.eks. min shampoo ikke indeholder palmeolie, så du glemmer et måske i den måde, du formulerer det på.

Ud over det så er det selvfølgelig relevant at få at vide hvilke produkter, der kan indeholde palmeolie, men også om denne palmeolie udvindes på netop en bæredygtig måde, der f.eks. ikke skader orangutanger, hvilket også er muligt.

Det er til gengælg også vigtigt i denne sammenhæng, at man ikke bilder sig ind, at man kan leve helt uden at skade nogen på nogen måde, for i så fald nærmer det sig perfektionisme, det umulige med andre ord. En perfektionisme der kan få folk til at betragte bæredygtighed, veganisme o.l. som en slags konkurrence, hvor den "bedste" vinder. Hvilket jeg formoder visse helt skruppelløse forretningsfolk, der bogstaveligt talt lever af at smadre verden, finder morsomt og med til, sørgelig nok, at aflede opmærksomhedne fra deres forbrydelser.

At det er så uoverskueligt at gennemskue mange ting er, selvfølgelig, også et tegn på, at den uigennemskuelighed er helt bevidst skabt, fordi ærlighed, transparens, ville få mange til at fravælge mange produkter med det samme. Af selvsamme grund burde ærlighed, transparens, vedtages ved lov, så dem der bevidst vil skjule noget ikke kan. Endnu bedre ville det dog, igen selvfølgelig, være, hvis mennesker stoppede alle mulige ideer om, at "vi" ejer, og kan "eje", alt og alle og begyndte at aflære en masse af disse indoktrinerede "regler" i vores liv.

Rune Kjær Rasmussen

sørgeligt nok, ikke sørgelig nok, skulle der stå.