Klumme

Lykkeberg: Derfor er Anders Fogh nu igen blevet bange for socialisterne

Tyve år efter det såkaldte systemskifte har Venstre definitivt opgivet at tale for de små mod de store og genopført Den Kolde Krigs fronter mellem liberalisme og kollektivisme. Det er en kolossal retorisk sejr for Socialdemokratiet, som nu taler for de små mod de store. Men som endnu ikke har gjort det til rigtige forandringer i virkeligheden
Ved Venstres landsmøde i Herning afslørede formand Jakob Ellemann-Jensen, at partiet definitivt ikke længere er forkæmpere for de små.

Ved Venstres landsmøde i Herning afslørede formand Jakob Ellemann-Jensen, at partiet definitivt ikke længere er forkæmpere for de små.

Bo Amstrup

Debat
16. oktober 2021

Venstres landsmøde sidste weekend i Herning var en ideologisk begivenhed. Det var et opgør med den kulturkamp, som i 2001 knuste Socialdemokratiet, overtog den politiske forestillingsverden og sikrede Anders Fogh Rasmussen tre perioder som nærmest enevældig dansk statsminister.

Partiet er i krise, forladt af opportunister og lige så langsomt slidt op af intriger efter mange år ved magten. Men Jakob Ellemann-Jensen holdt i Herning en tale, som definerede en position for Venstre: Ingen foragt mod indvandrere, pladderhumanister, smagsdommere eller menneskerettighedsdomstolen. De skal nu være Danmarks liberalister imod landets kollektivister. For den personlige frihed og den private sektor imod det overvågende, frihedsbegrænsende og magtfuldkomne socialdemokrati. 

»Ja, det har stået klart længe, at regeringen har et andet syn på det med frihed og muligheder,« sagde formanden, og at den »fører ideologisk krig mod det private initiativ«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Hottenroth

”Prisen for den socialdemokratiske sejr er enorm. En ekstremt brutal udlændingepolitik, en opgivelse af en egentlig udenrigspolitik og en fortvivlende afventende klimapolitik.”

Analysen er OK lige frem til citatet ovenfor. Der er ikke tale om nogen ”pris”. Det man grundlæggende skal forstå – og som Mette Frederiksen har set med et sjældent klarsyn – er: At den danske arbejder – og middelklasse er fordelingspolitisk venstreorienteret (Arne-pension) og værdipolitisk til højre (ikke noget med halalslagtet svinekød i vuggehaven). Arbejder – og middelklasse Danmark er heller ikke til ændringer i udenrigspolitikken, hvor vi traditionelt læner os op ad USA og England og ikke er med på franskmændenes europæiske stormagtsambitioner. Et EU under fransk-tysk lederskab som aktør i international politik (IP). Aldrig i livet! Og hvem har lyst til flyafgifter, klimaskat på hakkebøffer og Diesel til en literpris á 15, - kr. Nej vel?
Det kunne være, at det mondæne centrum-venstre segment med alle de rigtige meninger, arbejde i Sex & Samfund, el-cykel og lejlighed på Østerbro skulle prøve at sætte sig ind i, hvordan helt ualmindeligt almindelige danskere faktisk fungerer oven i hovedet.

Anne-Marie Esmann

Jo det er rigtigt at Socialdemokratiet fører en brutal udlændingepolitik. Og det er grimt at sidde på magten på det mandat. De skulle skamme sig.

Inger Pedersen, Per Klüver, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Jeg tror at man bliver nød til at tage Venstre s retorikken om individuel frihed alvorligt, den appellerer til mange, det kræver en ideologiske kamp om netop det at de liberale s friheds begrebet skaber frihed for de få og ufrihed for de fleste.
Det befolkningen hæfter sig ved er den følelse af at socialdemokraterne indvaderer den privat sfære med deres detajleret påbuder om alt muligt.
Det burde de reflektere over

Lotte Jørgensen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja - socialdemokraterne burde arbejde på at give de offentlig drevne institutioner samme frihedsgrader som friskoler,osv..... har. Se at få begyndt den afbureaukratisering ,som Folketingspolitikkerne af forskellig farve har talt om de sidste 20 år eller mere.

Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Det tragiske og problematiske i det spil her er at magten er vigtigere end selve hjertet og menneskesynet.
Peter er skarp i sin analyse af mennesker-desværre- for vi er nok for mange i dette land, der tænker mere på egne interesser frem for de tusinder som har brug for solidaritet. De7vi har den ,bare vi ikke selv mister.
Men alternativet med de mere borgerlige er trods alt værre.